2. liga

Mládež je základ klubu, má jasno obránce Horní Břízy Jakub Šmucer

Horní Bříza má po prvních třech bodově nepříliš vydařených duelech ve druhé lize na svém kontě dvě výhry v řadě. V zápase proti Blovicím byl u většiny gólů Jakub Šmucer, který se dvakrát prosadil a na dvě branky nahrál. Hokejbalový obránce také myslí na budoucnost klubu a věnuje se i trénování dětí.

Kde není mládež, není budoucnost

Jakube, víkend jsi měl hokejbalově nabitý, v sobotu jsi byl nejprve v Třemošné na turnaji s minipřípravkou, kterou od letošní sezóny vedeš v Horní Bříze jako trenér. Co tě vedlo k založení této mládežnické kategorie v klubu a jak tě baví práce s dětmi?

Nad touto otázkou jsem se opravdu zamyslel a myslím si, že odpověď je naprosto jednoduchá a logická. Každý z nás, který má hokejbal ve svém životě, tak musel začínat někde, kde byla myšlenka toho, aby malé děti začaly s hokejbalem a aby se v tomto sportu rozvíjely a měly kamarády a kolektiv. V Horní Bříze jsem takový kolektiv nenašel, našel jsem ho v jiných klubech, ale chtěl bych, aby v našem malém městě vznikl oddíl, který bude rozvíjet mládež a přivádět děti k tomuto krásnému sportu. Myslím, že se mi to daří, parta je tady skvělá, děti se mají rády a chtěl bych, aby přibývaly a aby se v našem městě tento sport rozvíjel. Co mi na práci s dětmi baví, je to, že děti jsou snaživé, hodně se mi líbí, jak jsou energické, mají sport rády a chtějí se v něm rozvíjet a za mě kde není mládež, není budoucnost.

V neděli jsi nastoupil do utkání ve druhé lize, kde jste s týmem v prvních třech soubojích vybojovali jen bod, v dalších dvou už jste vyhráli. Kde vidíš největší příčiny, že jste vstoupili do sezóny třemi prohrami?

Co se týká prvního zápasu doma s B-týmem Plzně, tak to bylo těžké utkání. Věděli jsme, že nepůjdeme do nějakého rozehřívacího zápasu, protože Plzeň už nejezdí na naši půdu ve slabší sestavě, ví, že jsme nepříjemný soupeř zvlášť doma. Rozhodně jsme byli horší tým, tahali jsme za kratší konec, nebyli jsme důrazní, produktivní a zápas skončil tak, jak skončil, zaslouženě pro hostující tým. Do druhého utkání do Dobřan jsme jeli s tím, že nechceme být nějakým způsobem tým, který by propadal. Myslím si, že je škoda, že v zápase, který jsme dokázali srovnat, byť na úkor přesilovek, ale s tím jsme do utkání šli, že budeme hrát hlavně zezadu a využívat hru přesilových možností, útočit a dávat góly, což se ve výsledku povedlo, jsme brali jen bod. Ale byl jsem rozhodně za mužstvo spokojený. Po zápase s Balvany jsem byl nespokojený, troufnu si říct, že jsem byl po něm i hodně zklamaný, protože jsme to jako tým nezvládli, byli jsme nevhodně vylučovaní za blbosti a hlavně jsme nebyli produktivní. Zmíním to, že nám odešel Martin Krch do Dobřan a že jsme nebyli schopní během tří zápasů vstřelit tolik branek, aby to stačilo na to, abychom bodovali.

V minulých dvou už jste porazili Litice a Blovice a získali tři body. Co rozhodlo o vítězství?

Myslím, že o vítězi rozhodlo to, že jsme měli větší chuť do utkání, tak i využití situací. Za sebe k prvnímu zápasu nemohu nic říct, protože jsem byl zdravotně indisponován. Když jsem sledoval mužstvo přes online statistiky, tak jsem byl vskutku napjatý, protože se to jevilo jako zápas, který spíš korigují hosté, ale dopadlo to, jak to dopadlo, hodně si cením výkonu našeho brankáře a naší produktivity. Zápas jsme zvládli, na domácí půdě jsme Litice přehráli a rozhodně tři body proti nim bereme. Myslím si, že to není úplně jednoduchý soupeř v naší soutěži a chtěl bych našemu mužstvu ještě poděkovat, že jsme to zvládli. Do zápasu s Blovicemi jsme šli s tím, že musíme potvrdit, že jsme dokázali porazit Litice na domácím hřišti.

V utkání s Blovicemi ses do statistik zapsal u čtyř z pěti branek. Dva góly jsi vsítil a na dva nahrál. Jak sis zápas užil?

V první řadě jsem hodně rád, že jsme v posledních dvou zápasech zvládli naplno bodovat, čehož si nesmírně cením. Už na tréninku jsem říkal klukům, že je potřeba, aby lidi, kteří by měli tomu týmu přinášet body a měli by být lídři, abychom se probrali a bodovali, což já jsem proti Blovicím troufnu si říct splnil a přineslo to svoje ovoce, tři body a jsem za to strašně rád. Naplno jsme proti nim bodovali, což potřebujeme do naší hry a koncepce, kterou bychom chtěli hrát tuto sezónu.

Hlavně jdeme do zápasů s tím, že nás ten sport baví a že chceme něco dokázat

Blovice v letošní sezóně nastupují poprvé ve druhé lize. Překvapily tě něčím nebo se naplnila tvoje očekávání?

Rozhodně mě Blovice překvapily a nejen tím, že tam měly zkušené hráče, které jsem už jako junior poznal na mužské úrovni a musím říct, že se mi zrovna tito pánové vryli do paměti, protože jsou kvalitní a jsou na hřišti vidět. Ale na rovinu na to, aby rozhodli utkání a troufnu si říct, že v této soutěži už je to natolik vyrovnané, tak musí mít buď štěstí nebo jich musí být víc a na to potřebují Blovice vyzrát. Myslím si, že nebudou rozhodně tým, který bude za pár let strádat a je to za mě přirovnání ke Stříbru. Je to mladý tým, který když vyzraje a bude na sobě pracovat, tak rozhodně má budoucnost. A pochválím také brankáře Blovic, který opravdu chytal kvalitně.

V neúplné tabulce se zatím nacházíte na pátém místě, ale bodové rozdíly jsou těsné. Jaké jsou vaše cíle v letošní sezóně?

V současné době spíše řeším aktuální mentalitu mužstva a naši formu. Víme, s čím do soutěže jdeme, že jsou tam lepší a horší mužstva a především chceme mít ze zápasů dobrý pocit, kolektivní soudržnost a bodový úspěch, to je základ. Hlavně tam ale jdeme s tím, že nás ten sport baví a že chceme něco dokázat. Abych byl upřímný, cíl jsme si nedali, ale jako tým chceme vyhrávat zápas od zápasu až do konce. To je náš aktuální cíl jít do každého zápasu s tím, že vyhrajeme.

Nyní na domácím hřišti nastupujete do pěti zápasů v řadě. Věříte, že ještě využijete domácího prostředí a prodloužíte vítěznou sérii?

To, že hrajeme tolik zápasů v řadě doma, co k tomu říct, když jedno mužstvo, které nejmenuji, protože jeden člověk z něho v určité situaci hráč versus hráč zmínil náš klub a na to jsme nebyli hrdí a nebyli jsme za to rádi. Název toho týmu je takový, že ta část Plzně je naprosto někde jinde, než kde se hřiště nachází a mají trvale problém s tím, že když tam hraje FC Viktoria Plzeň, tak tam nemůžeme hrát. Pořád si říkám, za jakým účelem to tam bylo takhle vytvořené. Nerozumím tomu, nechápu to, ale beru to. Z toho důvodů hrajeme x zápasů doma a samozřejmě tam chceme vyhrávat a dělat body do tabulky a dělat radost lidem a dětem, kteří se na nás chodí dívat. Rozhodně bychom chtěli v následujících dvou utkáních vítěznou sérii potvrdit bodově, v tabulce poskočit a aby soupeři věděli, že nejsme jednoduchý soupeř.

Tabulka 2. Liga - Čechy Západ
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Plzeň B
16 122:26 48
2.
TJ Snack Dobřany B
16 76:53 31
3.
HBC Plzeň-Litice
16 59:45 27
4.
TJ Tatran...
16 57:54 26
5.
SK Horní Bříza
16 64:53 26
6.
HC Buldoci Stříbro
16 54:46 21
7.
HBC Rolling Balwans...
16 64:84 17
8.
HBC Taurus Plzeň
16 23:100 11
9.
SK Inter Blovice
16 49:107 9