Mládež

K vidění byly z naší strany velmi dobré herní momenty, hodnotí turnaj krajů U15 Michal Samec

Na konci března se uskutečnil Turnaj krajských výběrů U15. Týmy byly rozdělené do dvou skupin, z každé pak postoupily dva nejlepší do Final Four. Plzeňský kraj se představil se skupinou Západ na Kladně, kde se umístil na čtvrté pozici. Za celou událostí se ohlíží hlavní trenér výběru Michal Samec.

Na všechny konfrontace jsem se těšili s očekáváním náročných utkání, což se vyplnilo

Michale, o Velikonocích jsi vedl Plzeňský kraj jako hlavní trenér na republikovém turnaji krajů hráčů do 15 let. Jak se tvořil tým na tuto událost?

Oslovili jsme všechny západočeské kluby, zda by nám doporučily talentované hráče na přípravné kempy. Většinu hráčů mladšího ročníku 2010 jsme navíc znali z loňského úspěšného turnaje U13. Proběhly dvě přípravné akce, na kterých jsme se snažili vybrat 17 hráčů a 2 brankáře pro samotný turnaj. Tým nakonec vytvořili hráči čtyř celků, jeden z klubů dlouhodobě hráče na regionální akce nominovat odmítá, což je z mého pohledu obrovská škoda.

V letošním ročníku byly kraje rozdělené do dvou skupin a turnaj se odehrál na dvou hřištích. Z každé skupiny pak postoupily dva nejlepší týmy do Final Four, která se odehraje 1. května. Co říkáš na takový formát turnaje?

Tento formát pro nás byl překvapením na poslední chvíli, jelikož se přihlásilo příliš mnoho krajů na to, aby se turnaj odehrál v jedné skupině a v jeden den. Je samozřejmě skvělá zpráva, že o akci je takový zájem, konkurence a s ní související přínos pro hráče je pak logicky větší. Naším cílem samozřejmě byl postup do Final Four, což se letos bohužel nepodařilo.

Se skupinou Západ jste bojovali na Kladně. V zápasech hraných 2x12 minut jste se postupně utkali s Ústeckým, Jihočeským a Středočeským krajem a Prahou. Jakou kvalitu měla z tvého pohledu tato skupina?

Skupina byla díky geografickému rozdělení celků extrémně těžká, s čímž jsme počítali. Všechny tyto týmy pravidelně mají v rámci krajských výběrů nejvyšší ambice a na tuto věkovou kategorii obrovskou kvalitu. Všechny mají k dispozici hráče z více klubů, kde je skvělá práce s mládeží. Proto jsme se na všechny konfrontace těšili s očekáváním náročných utkání, což se vyplnilo. Troufnu si říci, že kromě zápasu se Středočeským krajem, kde měl tým naprostý výpadek, jsme ve všech střetnutích herně obstáli.

Nájezdová loterie v podání krajského výběru U15. Autor: pí. Kozáková.

Každý z hráčů má v sobě velký potenciál být skvělým hokejbalistou

Do turnaje jste vstoupili vítězstvím, když jste porazili Ústecký kraj 2:0. Nakonec to byla jediná výhra, další tým už jste nepřekonali. Jak se úvodní utkání vyvíjelo?

Vstup do turnaje jsme měli perfektní, tým šlapal, hráči plnili výborně své úkoly na hřišti a soupeři nedovolili téměř nic. Hráli jsme aktivně, měli jsme více ze hry, vypracovali jsme si spoustu šancí. Občas nám trochu vázla defenziva, ale mohli jsme se spolehnout na velice kvalitní výkony gólmanů. Dovolím si říct, že kdybychom výkon z prvního utkání dokázali přenést do dalších zápasů, výsledné umístění mohlo být daleko lepší.

V dalším jste vybojovali bod a v posledních dvou ani jednu branku nevsítili. Měli soupeři lepší výkony nebo kde byly největší rozdíly mezi týmy?

Zápas s Jihočeským krajem pro nás byl zlomový. Hrálo se nahoru dolů, soupeř byl možná trochu aktivnější, přesto jsme šli po ukázkovém backcheckingu z brejku do vedení. Poté jsme ale soupeři darovali gól na 1:1, nevyužili obrovskou šanci pár vteřin před koncem a naprosto selhali v nájezdech. Měli jsme nůž na krku v tom smyslu, že další zápas s velice silnými Středočechy jsme museli vyhrát. Bohužel se na týmu podepsala kombinace smolné prohry, únavy a momentální odevzdanosti. V zápase jsme nebyli rovnocenným soupeřem, nepodařilo se nám v podstatě vůbec nic a velice dobře hrající soupeř nám udělil tvrdou lekci. V posledním zápase s Prahou tak již nebylo o co hrát. Celkově si nemyslím, že bychom herně vyloženě propadli, zápasy, s výjimkou jednoho, kde jsme zkrátka odešli po všech stránkách, byly vyrovnané a vyhrát mohl kdokoliv. Za největší slabinu našeho týmu bych označil zakončení, kdy jsme se hrozně moc nadřeli na jakýkoliv gól, což nám také zlomilo vaz.

Ve skupině jste nakonec skončili se čtyřmi body předposlední. Co vám turnaj ukázal? A jaké zkušenosti přinesl hráčům?

Myslím, že hráči se nemají za co stydět, k vidění byly z naší strany velmi dobré herní momenty, přestože to tentokrát výsledkově nevyšlo. Je třeba uznat, že ve zlomových chvílích měli soupeři zkrátka větší kvalitu a nám došly fyzické i psychické síly. Jsem rád, že jsem s touto partou hráčů mohl pracovat a jsem si jist, že každý z nich má v sobě velký potenciál být skvělým hokejbalistou. Jsem si jist, že pokud budeme v klubech nadále co nejlépe pracovat s talentovanými hráči, povede se určitě v budoucnu navázat na loňský bronzový úspěch z Děčína.