2. liga

Nový ročník západočeské mužské 2. ligy odstartoval o uplynulém víkendu

Druholigová soutěž se na západě Čech rozběhla v sobotu 16. září duelem mezi Taurusem a plzeňskými Liticemi. V neděli pak byly na programu tři utkání, ve kterých se vždy nakonec radovali hosté. Kdo bude favoritem letošního ročníku a kdo naopak outsiderem? Podaří se rezervě Plzně obhájit titul?

V mezisezonní přestávce došlo ke změně obsazenosti soutěže v podobě ukončení dlouholeté činnosti klubu HCB Fireball 99 Plzeň a naopak vzniku nového celku SK Inter Blovice. V soutěži se tak v aktuální sezoně představí opět 9 celků, které budou bojovat tentokrát hned o osm vstupenek do vyřazovacích bojů. První hrací kolo bylo zcela ve znamení úspěchu hostujících celků a nejlépe se vedlo obhájci mistrovského titulu.

HBC Taurus Plzeň - HBC Plzeň-Litice 0:4

Druholigová sezona byla zahájena v plzeňské Precol aréně kde se na novém povrchu utkaly celky z opačných pólů předcházejícího ročníku. Papírovým favoritem byli hosté, jejichž mužstvo však prošlo během přestávky značnou obměnou. Také domácí během přestávky provedli změny v sestavě a v tomto utkání byly vyrovnaným soupeřem v počtu střel. Do vedení však šli hosté již ve druhé minutě, kdy se po vyhraném vhazování prosadili střelou od modré čáry. Hosté se prosadili v úvodním dějství ještě jednou a do šaten šli s dvougólovým vedením. Druhá třetina byla bezbranková a na další gól se čekalo až do šestatřicáté minuty, kdy se hosté prosadili potřetí. V předposlední minutě pak litičtí upravili skóre ještě jednou přesnou střelou a připsali si první tři body sezony. Hned na třech brankách se podílel Plohmer (1+2), který se tak skvělě uvedl po svém návratu z hostování.

HC Buldoci Stříbro - HBC Rolling Balwans Plzeň 4:5

Dramatická přestřelka byla k vidění ve Stříbře kam dorazili posílení Balwani. K těm se před sezonou připojilo několik hráčů z Fireballu a jejich přínos byl hned znát. V utkání bylo k vidění přes osmdesát střel a hosté jich obstarali téměř padesát. První třetinu vyhráli o branku domácí, když se prosadili na začátku páté minuty. Hosté však odpověděli hned za 11 vteřin. Ve dvanácté minutě si pak Buldoci vedení vzali zpět. Ve druhé třetině udeřili dvakrát Balwani a to bylo nakonec klíčové. Ve třetím dějství se totiž během minuty podařilo domácím skóre otočit a závěrečného hvizdu zbývalo něco málo přes 5 minut. Koncovku však domácí nezvládli. Na začátku jednačtyřicáté minuty totiž Balwani vyrovnali a dvacet vteřin před koncem vstřelili vítěznou branku. V domácím dresu se nejvíce dařilo Krejčímu (1+1), v hostujicím pak hned pětici dvoubodových hráčů - Lakó (2+0), Honomichl (1+1), Homolka, Půta a Veselý (všichni 0+2).

TJ Tatran Třemošná - TJ Snack Dobřany B 2:3

Loňský finalista zavítal na asfaltové hřiště do Třemošná a v úvodu utkání tahal za kratší konec. Domácí však svoji herní převahu nepřetavili v branku a tak se jako první radovali Šneci, díky využité přesilové hře a přesné střele od modré. Nejtěsnější vedení si udrželi i před první přestávkou. V úvodu druhé třetiny se domácím podařilo vyrovnat, ale o čtyři minuty později vedli opět hosté, kteří šli i před druhou přestávkou do kabin s jednobrankovým vedením. Dobřany nakonec vstřelily vítěznou branku pět minut před koncem, jelikož o minutu později se naposledy prosadili domácí hráči v oranžovém. Velký podíl na vítězství měl dobřanský gólman Fukárek st., který měl úspěšnost zákroků přes 94 %. O obě branky domácích se postaral Kucharski (2+0), za hosty se prosadil Mareš (2+0) a Aleš Duchek (1+1).

SK Horní Bříza - HBC Plzeň B 2:8

Vyrovnané utkání střelecky, nikoliv gólově. Takové bylo k vidění v Horní Bříze kam dorazil loňský mistr z Plzně. A svoji jízdu za vítězstvím započal již v druhé půlminutě utkání. Na začátku sedmé minuty domácí srovnali krok, ale o minutu později již Plzeň opět vedla. Ještě jednou se podařilo srovnat domácím skóre a to na začátku desáté minuty, ale to bylo v podání břízských v tomto utkání vše. Mečouni se do první pauzy prosadili ještě dvakrát, v druhém dějství přidali další tři přesné zásahy a v závěrečné třetině se prosadili ještě jednou. Dva plzeňští hráči si připsali hned pět kanadských bodů, a to Smeták (3+2) a Forejt (0+5), čtyři branky si pak připsal Kastner (4+0).

Tabulka 2. Liga - Čechy Západ
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Plzeň B
16 122:26 48
2.
TJ Snack Dobřany B
16 76:53 31
3.
HBC Plzeň-Litice
16 59:45 27
4.
TJ Tatran...
16 57:54 26
5.
SK Horní Bříza
16 64:53 26
6.
HC Buldoci Stříbro
16 54:46 21
7.
HBC Rolling Balwans...
16 64:84 17
8.
HBC Taurus Plzeň
16 23:100 11
9.
SK Inter Blovice
16 49:107 9