2. liga

Ve finále 2. ligy Dobřany a Plzeň, třetí končí plzeňské Litice

Uplynulý víkend nabídl semifinálové série, které nakonec skončily v nejkratší možné době. Lídr základní části do finále postoupil přes překvapení play off, kterým byl celek Třemošné. Plzeňské Litice pak nestačili na C-tým Plzně, který výsledkově v sérii zcela dominoval.

Třemošenský Tatran se o další senzaci již nepostaral a soupeře, jenž ovládl základní část se mu zaskočit nepodařilo. Ve druhém semifinálovém utkání dlouho držel dvoubrankové vedení, dobřanští však skvělou třetí třetinou sérii ukončili. Třemošná tak končí sezonu 2022-23 na čtvrtém místě. Bronzová pozice nakonec připadla plzeňským Liticím, které nestačily na rezervu Plzně. V sérii vstřelily pouhé tři branky a naopak Mečouni do finále postoupili po jednoznačných výsledcích.

TJ Snack Dobřany B vs. TJ Tatran Třemošná | konečný stav série: 2:0

1. utkání | TJ Snack Dobřany B - TJ Tatran Třemošná 5:1

Domácí překvapivě prohrávali od šesté minuty, a to když hosté využili nabídnutou přesilovou hru. Šneci do konce úvodního dějství skóre srovnali a ve zbytku utkání se prosadili už jen domácí hráči. V polovině utkání si vypracovali tříbrankové vedení, které v závěrečné třetině ještě navýšili a ujali se vedení v sérii. Třemi gólovými přihrávkami se blýskl Šlehofer st. (0+3), dva přesné zásahy si připsal Jan Kovářík (2+1). Téměř 98 % úspěšností zákroků se prezentoval osmnáctiletý Fukárek.

2. utkání | TJ Tatran Třemošná - TJ Snack Dobřany B 2:4

Ve druhém utkání začali třemošenští hráči ještě lépe než v tom předešlém. Dvěma slepenými góly se v deváté minutě dostali do dvoubrankového trháku a hosté se nemohli dlouhou dobu prosadit. Obrat obrazu hry přišel v závěru druhé a na začátku závěrečné třetiny, kdy Šneci manko smazali. V sedmatřicáté minutě přišel tvrdý a závěrečný direkt z hole hostů, kteří se prosadili hned dvakrát a otevřeli si finálovou bránu, kterou se již domácím zavřít nepodařilo. Naději domácích držel zejmána dvougólový střelec Schejbal (2+0), hosty k postupu opět táhl především Šlehofer st., který připravil tři branky (0+3).

Dobřanští tak nadále pokračují v cestě za svým cílem, kterým je zisk druholigového titulu. Také Tatran může sezonu prohlásit za úspěšnou, když po nepříliš přesvědčivých výsledcích v základní části nakonec uzavírá nejlepší čtyřku ročníku 2022-23.

HBC Plzeň-Litice vs. HBC Plzeň C | konečný stav série: 0:2

1. utkání | HBC Plzeň-Litice - HBC Plzeň C 1:7

Utkání, které vzhledem k soupiskám obou mančaftů, nemělo favorita začali lépe domácí hokejbalisté, kteří se v páté minutě ujali vedení. Nikdo ze zúčastněných v tu chvíli však netušil, že to ze strany litických bude vše. V deváté minutě bylo srovnáno a na konci úvodního dějství již hosté vedli. Domácí se nedokázali prosadit a zásluhou přesné kombinace v přesilové hře vedli Mečouni od dvaadvacáté minuty již o dvě branky. Hned v úvodu třetí třetiny se po úvodním vhazování prosadili hosté popáté a dalšími dvěma góly Litice jednoznačně přehráli, o čemž svědčí i poměr střel 15:47. V dresu Mečounů byl nejvíce vidět pětibodový Forejt (4+1) a osmnáctiletý talent Slezák (2+2). 

2. utkání | HBC Plzeň - HBC Plzeň-Litice 8:2

Po předchozím úvodním utkání se do role favorita dostali domácí, kteří tuto roli začali splňovat od šesté minuty, kdy otevřeli brankový účet a o minutu později již vedli o dvě branky. Ve dvanácté minutě se hostům podařilo snížit, ovšem v úvodu druhé třetiny si dvoubrankový náskok vzali domácí zpět. Hostům se podařilo v pětadvacáté minutě opět dotáhnout na jednogólový rozdíl, ovšem to bylo z jejich strany pro tento zápas a sezonu vše. V závěru prostředního dějství se totiž domácí prosadili hned třikrát a v poslední pětiminutovce zápasu ještě dvakrát. V produktivitě se nejvíce dařilo opět Slezákovi (3+2), dvakrát přesně mířil další mladík Pavlíček (2+1).

Druhý tým po základní části se v sérii nedokázal prosadit a ztroskotal na bídné ofenzivní činnosti i slabé produktivitě. Naopak C-tým Plzně předvedl agresivní a rychlou hru, se kterou slavil úspěch a za dvě utkání nastřílel patnáct branek. Plzeňské Litice tak končí v sezoně na třetí pozici, o zisk titulu se utkají Mečouni s B-týmem Dobřan.

Program play off:

Sobota 3. června 2023 | 1. finálové utkání
TJ Snack Dobřany B - HBC Plzeň C (18.30)

Neděle 4. června 2023 | 2. finálové utkání
HBC Plzeň C - TJ Snack Dobřany B (18.00)

bude upřesněno | případné 3. finálové utkání
TJ Dobřany B - HBC Plzeň C (0.00)

Tabulka 2. Liga - Čechy Západ
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Plzeň B
16 122:26 48
2.
TJ Snack Dobřany B
16 76:53 31
3.
HBC Plzeň-Litice
16 59:45 27
4.
TJ Tatran...
16 57:54 26
5.
SK Horní Bříza
16 64:53 26
6.
HC Buldoci Stříbro
16 54:46 21
7.
HBC Rolling Balwans...
16 64:84 17
8.
HBC Taurus Plzeň
16 23:100 11
9.
SK Inter Blovice
16 49:107 9