2. liga

Plzeň roli favorita zvládla, Horní Bříza v sezoně končí

O víkendu se rozběhlo play off západočeské 2. ligy a to čvrtfinálovým programem. Papírové předpoklady naplnil C-tým Plzně, který si postup do semifinále zajistil přes stříbrské Buldoky. Překvapení se naopak zrodilo ve druhé sérii mezi Horní Břízou a Třemošnou.

Tatran, který do vyřazovacích bojů postoupil z poslední možné pozice, soupeře dokonale zaskočil a po třízápasovém boji se dostal mezi čtyři nejlepší celky sezony. Pro Horní Břízu tak skončila sezona, ve které obsadila konečné páté místo. Stříbru pak v sezoně 2022-23 patří konečné šesté místo.

SK Horní Bříza vs. TJ Tatran Třemošná | konečný stav série: 1:2

1. utkání | SK Horní Bříza - TJ Tatran Třemošná 4:9

K úvodnímu čtvrtfinálovému duelu dorazil třemošenský Tatran na půdu soupeře s cílem favorita zaskočit a to mu vyšlo dokonale. V deváté minutě šel Tatran do vedení a to mu vydrželo i do první přestávky. Když v úvodu druhého dějství přišly další dva slepené góly, vypadalo to s domácími všelijak. Ti však zbraně nesložili a během pěti minut se jim podařilo skóre vyrovnat. Pomohli jim přesilové hry, ve kterých mířili třikrát přesně. Do konce třetiny si hosté vzali vedení ještě jednou na svoji stranu, hned o minutu později však bylo opět srovnáno a do kabin se šlo za remízového stavu. Hned v úvodu závěrečného dějství šli hosté opět do vedení a když přišla za další čtyři minuty branka v oslabení, vypadalo to s domácím celkem již špatně. Třemošenští si vedení hlídali a když v poslední pětiminutovce zasadili soupeři další tři rány, překvapení bylo na světě. Strůjci vítězství byli především pětibodový Jaroslav Svoboda (2+3) a  gólman Pop s úspěšností zákroků více než 92 %.

2. utkání | TJ Tatran Třemošná - SK Horní Bříza 1:2

Po střelecky a gólově bohatém prvním utkání se v tom druhém dlouho nemohli střelci prosadit. Na úvodní branku si diváci, kteří dorazili v hojném počtu, museli počkat do dvacáté minuty a k jejich radosti padla do sítě břízského gólmana. Domácí nejtěsnější náskok nakonec neudrželi a deset minut před koncem základní hrací doby bylo skóre srovnané. Horní Bříza využila přesilovou hru a vrátila se do utkání. A neměla toho stále dost. O další čtyři minuty později překlopila misku vah na svoji stranu a těsný náskok udržela až do závěrečného hvizdu. Oba týmy tak čekal přejezd k utkání v Horní Bříze, na který měly něco přes dvě hodiny. Tentokrát se o výhru hostů zasloužil především gólman Daněk, jenž kryl 29 střel s úspěšností nad 96 %.

3. utkání | SK Horní Bříza - TJ Tatran Třemošná 1:6

Třetí utkání a třetí výhra hostů, tentokrát rozhodující. Domácí hráči do utkání nevstoupili špatně, ale selhávali v koncovce svých příležitostí. A tak platilo známé "nedáš, dostaneš", když běžela devátá minuta. Hosté tak šli do kabin za jednogólového vedení. Druhá třetina rozhodla o osudu utkání a celé série. Domácí stále naráželi na skvělého gólmana soupeře, jehož hráči byli v koncovce efektivní. Třemošenští se dostali do tříbrankového vedení, které v šestadvacáté minutě domácí zmírnili, avšak o dvě minuty později ho měli hosté zpět. A to nebylo v jejich podání vše. V závěrečných dvou minutách před sirénou se prosadili ještě dvakrát a vedli již o pět branek. Třetí třetina již branku nenabídla. Gólman Pop čelil více než čtyřiceti střelám a jeho úspěšnost v tomto utkání byla přes 96 %.

Po tom co Třemošná nasázela svému soupeři ve třech utkáních šestnáct branek, se zaslouženě radovala z postupu do semifinále. V něm, vzhledem k vývoji druhé čtvrtfinálové série, narazí na vítěze základní části z Dobřan.

HBC Plzeň C vs. HC Buldoci Stříbro | konečný stav série: 2:0

1. utkání | HBC Plzeň C - HC Buldoci Stříbro 4:3pp

Úvodní duel této série odstartoval v plzeňské Precol Aréně a dospěl, trochu překvapivě, až do prodloužení. Jako první se gólově prosadili hosté a to když běžela devátá minuta. Domácím se v jednadvacáté minutě podařilo vyrovnat, ale po dvou minutách už vedli opět Buldoci. Domácí opět skóre srovnali a to deset minut před koncem řádné hrací doby. Když se ale do vedení v třiačtyřicáté minutě potřetí v utkání dostali stříbrští, zdálo se, že se rodí další překvapení. Mečouni však i do třetice srovnali a to hned o minutu později, címž poslali koncovku utkání do prodloužení. Hosté překvapení večera nedkonali a těsně před jeho vypršením rozhodli o vítězi prvního klání hráči v bílém. Hráči Plzně zasypali hostujícího gólmana téměř padesáti střelami. Z pohledu produktivity byli nejvíce vidět tříbodoví Ondřej Benedikt (1+2) a Němčák (2+1).

2. utkání | HC Buldoci Stříbro - HBC Plzeň C 1:7

Druhý duel nabídl zcela jiný obrázek a na hřišti panovalo jedno mužstvo. Domácí Buldoci zcela nezvládli úvod utkání a ve třetí minutě prohrávali již o dvě branky. Aby toho nebylo málo, šli hosté do šaten za pohodlného tříbrankového vedení. Domácí hráči na chvíli vykřesali naději v úvodu prostředního dějství kdy snížili, o dvě minuty později však byl rozdíl opět tříbrankový. Mečouni tak po předchozím brankově vyrovnaném duelu v tomto klání stříbrským nedali šanci a slavili postup do dalšího kola ply off. Čtyřmi kanadskými body se blýskl Slezák (2+2), gólman Kočka se prezentoval téměř 96 % úspěšností zákroků.

Mečouny čekají v semifinále 2. ligy plzeňské Litice, které skončily po základní části o bod druhé.

Program play off:

Sobota 27. května 2023 | 1. semifinálová utkání
TJ Snack Dobřany B - TJ Tatran Třemošná (18.30)
HBC Plzeň-Litice - HBC Plzeň C (16.00)

Neděle 28. května 2023 | 2. semifinálová utkání
TJ Tatran Třemošná - TJ Snack Dobřany B (14.30)
HBC Plzeň C - HBC Plzeň-Litice (12.00)

Neděle 28. května 2023 | případné 3. semifinálové utkání
HBC Plzeň-Litice - HBC Plzeň C (18.00)

Středa 31. května 2023 | případné 3. semifinálové utkání
TJ Snack Dobřany B - TJ Tatran Třemošná (19.00)

Tabulka 2. Liga - Čechy Západ
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Plzeň B
16 122:26 48
2.
TJ Snack Dobřany B
16 76:53 31
3.
HBC Plzeň-Litice
16 59:45 27
4.
TJ Tatran...
16 57:54 26
5.
SK Horní Bříza
16 64:53 26
6.
HC Buldoci Stříbro
16 54:46 21
7.
HBC Rolling Balwans...
16 64:84 17
8.
HBC Taurus Plzeň
16 23:100 11
9.
SK Inter Blovice
16 49:107 9