Zprávy RSHb

Staň se součástí hry. Regionální svaz pořádá nábor nových rozhodčích

"No referee, no game!", tak zní motto současné kampaně pro nábor nových rozhodčích. Chtěli byste se stát rozhodčím a potřebujete detailnější informace? Využijte tohoto příspěvku, který kromě informací o zaškolení obsahuje i rozhovor s předsedou regionální komise rozhodčích.

Na otázky týkající se situace s rozhodčími v regionu odpovídal předseda regionální Komise rozhodčích Vojtěch Touš.

Můžete osvětlit, jaká je situace s rozhodčími v regionu? Kolik členů přibližně čítá základna, jak náročné je zápasy obsazovat?

Rozhodčích v našem regionu je každý rok mezi deseti a patnácti. Poslední dvě sezóny byly specifické, takže je otázkou, zda zůstane počet 13 sudích stejný jako uplynulé dva roky. To není zcela málo, ale ani nikterak moc. Obsazení zápasů bývá různé. Několik rozhodčích ještě stále aktivně hraje, a to se samozřejmě v nasazeních promítá. Do toho někdo pracuje na směny, občas zasáhne zdravotní stav, hlídání dětí, a hned je situace dramatičtější. Lze konstatovat, že nasazování rozhodčích znamená každý začátek nového týdne lehký adrenalin. A ten přetrvává v podstatě do herního víkendu.

Co musí uchazeč o funkci rozhodčího před získáním licence splnit a absolvovat?

Pravidla jsou daná svazovou komisí rozhodčích, takže za sebe mohu říct jen to, že když za mnou přijde zájemce o píšťalku, ihned zbystřím. Pobavíme se, zjistím, jaké povědomí o této funkci zájemce má a dokud to jde, železo se snažím kout.

Jaké vlastnosti uchazeče jsou podle vás pro vykonávání funkce důležité?

Určitě svědomitost, cílevědomost, pokora. Dále samozřejmě ochota se učit, odolnost vůči stresu, fyzická připravenost. A taky musí člověk mít něco odkoukáno, tedy mít alespoň základní povědomí o tom, co hra obnáší, jaká jsou její pravidla apod. Většinou ale zájemci přicházejí právě z prostředí hokejbalu, takže už ví, o čem je řeč.

Co poté může funkce rozhodčího přinést a nabídnout?

Dobré pocity z odvedené práce. Radost z toho, že se člověk může věnovat sportu, který ho baví, a to jinou formou než tou hráčskou. Funkce přináší také celou řadu poznání: hráčů, trenérů, obecně lidí. Poznání toho, jak dokáží lidé reagovat ve vypjatých situacích. Život s píšťalkou přináší zábavu, spoustu zážitků, emocí, humorných situací, ale také těch, na které člověk rád zapomene. V neposlední řadě také finanční ohodnocení, o kterém, jak je známo, je třeba mluvit na posledním místě. Pokud se bude do této role někdo pasovat za účelem zisku, není to vhodná motivace. Na druhou stranu, za sebe říkám, že zadarmo bych to za občasné stresové situace také nedělal. Peníze jsou tak příjemným bonusem, který je potřeba a spousta hráčů a diváků si to neuvědomuje.

Můžete motivačně prozradit, za jak dlouho a na jakou úroveň se může rozhodčí s dobrým přístupem dostat?

Když jsem před 13 lety začal pískat svazové soutěže, do nejvyšších pater jsem se dostával postupně. Jedno však zůstává stejné i nyní: talentu si vždy někdo všimne, a tak kdo jej v sobě má a kdo zároveň na sobě pracuje, může se v hokejbale dostat nahoru velmi rychle. Nejsem zastáncem brzkých nominací na Extraligu či mezinárodní utkání, ale mluvíme zde o horizontu tří až pěti let. Poznal jsem spoustu talentů, ze kterých však hodně brzo odpadlo. Roli hrálo asi uspokojení. Když má však člověk zmíněnou pokoru a motivaci, může se dostat vysoko. Pro začátek ale stačí, když si rozhodčí zdárně zapíská své první utkání, svou první sezónu, své první play off. Pak už je jen na něm, kam až se dostane.

Českomoravský svaz hokejbalu navíc momentálně pro nové rozhodčí nabízí skvělé podmínky. Každý nový rozhodčí totiž pro začátek obdrží dres a helmu zdarma!

K tomu v průběhu podzimu každý proškolený rozhodčí získá další doplňky od Komise rozhodčích ČMSHb a po celou sezónu může využít 50% slevy na nákup oblečení pro rozhodčích (dresy, kalhoty, ribana, ...).

Stále váháte, zda do toho jít? Pak neváhejte vyzkoušet některý z webinářů, který je nabízen hned v několika termínech. Absolvovat školení a získat licenci můžete doslova z pohodlí domova. Webináře navíc budou během podzimní části probíhat každé dva týdny. Veškeré podrobnosti naleznete na tomto odkaze:

Termíny webinářů pro rozhodčí