Přebor minipřípravek

Sportmanie je skvělá věc, dětí jsme tam získali hodně, prozrazuje Karel Otava

V polovině srpna se klub HBC Plzeň zúčastnil Sportmanie Plzeň 2023. Ve sportovním parku za OC Plzeň Plaza se tři dny představil s hokejbalovým stanovištěm a snažil se k tomuto sportu přilákat nové hráče. Staral se o to především Karel Otava, který jich k hokejbalu už dostal několik.

První trénink je hodně důležitý, některým dětem se tam nelíbí a odejdou

Plzeňský klub má k dispozici hráče všech mládežnických kategorií. Na získání těch nejmladších využil také letos Sportmanii, kde se pokoušel přivést k hokejbalu další. „Sportmanie je skvělá věc, protože vzhledem k tomu, co se tam točí dětí a můžeme je tam získat, tak je to pro nás hodně důležité,“ říká plzeňský trenér Karel Otava, který zavítal na akci všechny dny. Pro návštěvníky tam byl připravený hokejbalový stánek. „Byla tam velká nafukovací brána, kde byly terče, do kterých se mohly děti trefovat, pokud byly zruční, bylo to pro ně náročné. Pak tam byly malé hokejbalové branky,“ vypráví trenér minipřípravky.

Na Sportmanii si účastníci mohli vyzkoušet více sportů, několik jich také přišlo na stanoviště s hokejkou a oranžovým míčkem. „Dětí jsme tam měli poměrně hodně, je těžké to vytušit, spoléhám se hlavně na intuici, kdy dítě vidím, což je velká výhoda a můžu to nějak odhadnou, jestli je kluk schopný, aby byl dobře pohyblivý,“ prozrazuje Otava, jak probíhal nábor. „Dětí jsme tam získali hodně, ale zajíci se počítají vždy až po honu, protože je budeme obtelefonovávat, tak uvidíme, kolik jich skutečně přijde. První trénink je hodně důležitý, některým dětem se tam nelíbí a odejdou,“ upozorňuje na problémy se získáváním nových hokejbalistů mládežnický trenér.

Tuto akci bere jako skvělou příležitost k propagaci hokejbalu. „Hokejbal není takový sport, o kterých by měli rodiče přehled. Tam je výhoda, že si to mohou vyzkoušet s hokejkou a něco se jim k tomu pokusíme říct a přesvědčit o tom, aby to zkusili, což se nám celkem daří, protože minulý rok jsme získali přibližně 15 dětí, to je hodně,“ těší Otavu, jenž pracuje jako mládežnický koordinátor také v sezoně. „Dělám nábor předškolních dětí, chodím na 20. základní školu, 21. základní školu a Masarykovu základní školu a mluvím s rodiči, když jsou školní akce předškoláků, ale tam je to těžké, protože z rodičů těžko poznáte, jaké bude dítě. Na Sportmanii je výhoda, že tam děti vidíte,“ má jasno Otava.

Když se jdu ven projít, tak jsem často na ulici získal děti

S malými hráči pak působí především na Slovanech. „Trénujeme na 20. základní škole, hlavně to tam děláme pro slovanské děti, které to mají blízko a je to pro nás výhodné,“ uvědomuje si hokejbalový trenér. „Snažíme se udělat zábavné tréninky, aby je to bavilo a těšily se tam, což si myslím, že se nám zatím daří,“ hlásí Otava, který ale vidí v letních měsících komplikaci v udržení dětí u sportu. „Nejhorší jsou prázdniny, najednou děti skoro dva měsíce nic nedělají a zjistí, že se bez toho obejdou. Pak se dozvíme, že někteří končí nebo si našli něco jiného,“ neskrývá plzeňský trenér.

Cílem trenérů je dovést hráče mladého věku až do dospělého hokejbalu, což není lehký úkol. „Dojde jich málo, nyní budeme mít nový povrch, tak snad to bude lepší. Nejdůležitější priorita je, abychom děti vychovali a dovedli do mužů, ale je důležité, aby byly zdravé a měly chuť. Na prvních trénincích už poznám, když hlava kluků není taková, aby u sportu vydrželi,“ přiznává Otava, který se mladým hokejbalistům věnuje už několik let. V Plzni mají hráči hokejbalovou halu a mohou tak trénovat v dobrém zázemí. „Máme nejlepší podmínky v republice, rodičům to říkám. Také na ně tlačím, aby si uvědomili, že sport je pro děti důležitý, aby se hýbaly, měly řád, naučily se prohrávat a vyhrávat,“ ukazuje trenér, jak se snaží dostat děti k hokejbalu.

Přivést hráče minipřípravky ke sportovní aktivitě je někdy těžší. „Nejdůležitější je tam děti dostat, nejhorší je první a druhý rok, když už rodiče zjistí, že to děti baví, tak se k tomu jinak staví a děti k tomu tlačí. V loňské sezóně jsme měli asi 22 dětí, což je hodně,“ nezastírá Otava. Ten má velký podíl na přivádění hráčů do klubu, snaží se je oslovit všude. „Když se jdu ven projít, tak jsem často na ulici získal děti. Prostě vidím malého kluka s rodiči, tak se jich zeptám, jestli mají zájem a dělají nějaký sport a takhle jsem přivedl spoustu dětí. Beru to tak, že musím, když je situace, že děti potřebuji a nemám jich tolik,“ dodává trenér plzeňské mládeže.