Liga st. žáků

Starší žáci Mečounů jsou bronzoví! Co za úspěchem stojí? To hodnotí trenér Josef Kadaně

HBC Plzeň neměl v Lize starších žáků na západě a jihu Čech konkurence. Suverénně obsadila první místo v soutěži, čímž si zajistila přímý postup na finálový turnaj. Na něm si došla pro bronzové medaile. Jak moc to těší Josefa Kadaněho?

V mužstvech našeho regionu jsou spíše výjimečné individuality, ale v každém týmu je jich jen několik

Trenére, v uplynulé sezóně jste se staršími žáky opět ovládli Ligu starších žáků ve svém regionu. Čemu to přisuzujete? A jste za to rád?

Samozřejmě jsem rád, že náš tým má takovéto postavení ve skupině. Jen nevím, zda nás tahle opakovaná dominance sportovně dostatečně posouvá. Loni i na tomto náš tým ve finálovém turnaji pohořel. Snažili jsme se tedy během uplynulé sezony odehrát značnou porci zápasů s kvalitními týmy dalších dvou skupin. V mužstvech našeho regionu jsou spíše výjimečné individuality, ale v každém týmu je jich jen několik. Mužstva se často doplňují z mladších ročníků a to je znát. Kdyby ale kupříkladu Olymp a Suchdol, dali dohromady jeden tým, měl by nepochybně mimořádnou kvalitu.

To vám zajistilo přímý postup na finálový turnaj, kde jste patřili k favoritům. Jak moc byl turnaj vyrovnaný?

Tento systém se mi úplně nelíbí. Zažil jsem jako trenér tři varianty a nejlepší byla, kdy jsme hráli pětičlenné finále, kde si to rozdal každý s každým. Nejspravedlivější systém, jednoznačně. Letos na ten aktuální doplatila třeba Hostivař.
Ale k turnaji. I zde byly zvláštní výsledky, jeden nelichotivý jsme též zaznamenali, abychom pak druhý den v boji o bronz pro změnu deklasovali soupeře my.

Nakonec jste svými výkony stačili na bronzové medaile. Je to pro Plzeň úspěch?

Já téměř vždy považuji za úspěch medailové umístění. Takže tohle úspěch bezpochyby je. Mohlo to být ještě lepší, ale v semifinále jsme rychle ztratili vedení a posléze i celý zápas. Přes tlak v závěru se nám Pardubice zdolat nepovedlo. Zato zápas o třetí místo jsme zvládli více než excelentně.

Josef Kadaně (vlevo) společně s plzeňským primátorem Romanem Zarzyckým v plzeňské Precol Aréně. Zdroj: Facebook HBC Plzeň.

Platí však, že prvořadý je rozvoj každého jednotlivého hráče

Čemu přisuzujete tento počin? Je to určitě dobrá práce s hráči. Můžete prozradit, jak s nimi konkrétně pracujete?

Snažíme se v klubu s hráči pracovat dlouhodobě a koncepčně. Ale tady byl i jasný cíl ze začátku sezony – tentokráte uspět a získat pro klub v této kategorii medaile. Vydali jsme se cestou zlepšování individuálních výkonů jednotlivců, dalšími konkurenčními zápasy, jak jsem zmínil výše, taky práci na mentální připravenosti hráčů medailového úspěchu dosáhnout.

Jak to vidíte příští sezónu? Budete chtít na tyto úspěchy opět navázat?

Těžká otázka, protože přecházím s částí hráčů do dorostu. Takže pokud se jedná o dorost, tak tentokrát žádný medailový cíl nevyhlašujeme. Ale to vůbec neznamená, že bychom neměli mít ambice. Jen, až během podzimu se ukáže jaká kvalita a síla v týmu je. Pokud to bude vypadat dobře a věci do sebe zapadat třeba se budeme bavit o konkrétním sportovním cíli. Platí však, že prvořadý je rozvoj každého jednotlivého hráče. Jak sportovní, tak i mentální a osobnostní.
Starší žáky čeká značná obměna týmu. Uvidíme, jak i tady do sebe věci zapadnou, ale postup do závěrečného turnaje by mohl být reálný.

Tabulka Liga starších žáků - Čechy Jih + Západ
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK Inter Blovice
2 11:4 6
2.
HBC Prachatice
0 0:0 0
3.
TJ Snack Dobřany
0 0:0 0
4.
TJ Tatran...
1 2:5 0
5.
TJ Blatná Datels
1 2:6 0