Extraliga

Klíč úspěchu je hrát minimálně tak, jak jsme hráli proti Považské Bystrici, říká Michal Edl

O posledním únorovém víkendu už A-tým vstoupí do jarní části CROSSDOCK Extraligy. Mečouni se na ni poctivě připravovali, absolvovali soustředění v Rybníku, odehráli přípravné zápasy a čekala je také kvalitní utkání na Pilsen Challenge.

Za zimní přípravou se ještě ohlédl hlavní trenér Michal Edl, rozpovídal se také o kádru nebo co je potřeba k úspěchu.

Myslím si, že je to na dobré cestě, která bude ještě dlouhá, protože je tým hodně mladý, ale musí se s tím pracovat a takto pokračovat

Pane trenére, s A-týmem máte za sebou pestrou přípravu, v rámci které jste absolvovali soustředění v Rybníku, odehráli tři přípravné zápasy v lednu a v únoru a s kvalitními mužstvy jste se utkali také na Pilsen Challenge. Povedla se příprava podle plánu?

S plánem, který jsme si stanovili, jsme spokojení. Příprava splnila očekávání. S předvedenou hrou v některých jejích pasážích samozřejmě spokojeni nejsme, ale na Pilsen Challenge jsme si v zápase s Považskou Bystricou celý tým ukázali, jakým způsobem máme hrát, jak máme být aktivní a že to může přinést své ovoce. To klukům v hlavě musí zůstat a s tím pracovat. Co se týká soustředění Rybníku, tam byl cíl se vzájemně propojovat s juniorkou, což se nám podařilo i v dalších přípravných zápasech. Myslím si, že je to na dobré cestě, která bude ještě dlouhá, protože je tým hodně mladý, ale musí se s tím pracovat a takto pokračovat.

Před necelými čtrnácti dny jste na mezinárodním turnaji Pilsen Challenge vybojovali bronz. První den jste zahájili prohrou s Kert Parkem, ve druhém utkání jste pak porazili reprezentaci hráčů do 20 let. Jaký byl první hrací den z Vašeho pohledu?

Vstup do Pilsen Challenge jsme neměli vůbec dobrý. Ve hře nebylo to, co od hráčů očekáváme. Poté se to změnilo, částečně to mohlo být i soupeřem. Česká dvacítka začínala cyklus reprezentace, a samozřejmě to pro ni bylo složitější. My ji jednoznačně musíme porážet, to tak je, protože se má projevit vyšší kvalita hráčů, jsou starší a zkušenější.

V neděli jste jako jedení na turnaji byli úspěšní v zápase proti Považské Bystrici. Utkání o bronz proti reprezentaci U20 se nejprve výsledkově nevyvíjelo příznivě, ale skóre jste otočili a získali cenný kov. Zlepšoval se týmový výkon a přišla pak v závěru turnaje únava?

Zápas proti Považské Bystrici jsme zvládli, a to díky tomu, že předvedená hra byla diametrálně odlišná od sobotního dne. Bylo to pro nás důležité utkání. Navíc, se slovenským mistrem se nehraje nehraje každý den.

V zápase o třetí místo jsme střídali lepší pasáže s horšími. I přes dobré pasáže převládaly momenty, kdy jsme situace neodehráli ideálně a vytvořili jsme tam chyby, které kluci z reprezentace potrestali. Většinu potrestal náš hráč Matěj Pavlíček, který byl v dresu české dvacítky. Bavili jsme se s trenéry, že bychom mu chtěli dát na Pilsen Challenge šanci, nakonec po mé dohodě s Jaroslavem Pavlíkem (hlavní trenér reprezentace U20 – pozn. red.) zůstal celý turnaj v reprezentaci U20 a ukázal i nám trenérům své přednosti, o kterých samozřejmě víme. Stejně tak se ukázali další hráči z juniorky, kteří nastoupili na Pilsen Challenge za nás. Kluci z juniorky si musí uvědomit, že juniorský hokejbal musí co nejdříve zahodit a začít hrát mužský, který jim dáváme do hlavy a je to cesta a cíl, jak se zapracovat v A-týmu, protože šanci mají velkou a je to víceméně na nich, aby se ukázali v dobrém světle.

Únava se samozřejmě mohla projevit, na druhou stranu na to se nemůžeme vymlouvat. Systém se čtyřmi týmy je za mě nejlepší, nejoptimálnější a odehrajete ve dvou dnech čtyři kvalitní zápasy a mě se turnaj určitě líbil.

Už jsme několikrát řekli a za tím si stojíme, že chceme pracovat s našimi hráči, kteří si prošli naším klubem v jakýchkoli kategoriích

Do Pilsen Challenge nenastoupili někteří hráči, kteří se objevovali v sestavách v podzimní části. Bude stejný kádr z mezinárodního turnaje bojovat také na jaře?

Celé jaro nám podle mě budou chybět dva hráči, Jonáš Beran a Roman Poláček, kteří jsou zranění a bohužel návrat zřejmě nestihnou, to se občas stává. Mrzí nás to, protože to jsou hráči, kteří na sobě pracovali a postupem času si své místo v týmu našli. Už jsme několikrát řekli a za tím si stojíme, že chceme pracovat s našimi hráči, kteří si prošli naším klubem v jakýchkoli kategoriích. Uvidíme, myslím, že cesta do budoucna je nastavená správně a myslím, že to musí stačit na to, abychom hráli lepší výsledky, než máme doposud.

Na podzim vám dělala problém produktivita. Nyní už je u týmu zpět Vít Lokajíček, který se hned prosadil v přípravném utkání a na gólech se podílel také na Pilsen Challenge. Věříte, že s jeho příchodem bude padat více branek i v soutěžních zápasech?

U Víti víme, že je hráč, který góly dávat umí. Pro soupeře je nepříjemný hráč, taková persona, kterou nemají rádi, protože je nepříjemný a důrazný. Je to hráč, kterých bych potřeboval v týmu alespoň pět, na druhou stranu má problémy s disciplínou, a to se hned projevilo v zápasu s Kertem, kdy některé fauly jsou těžko omluvitelné. S Víťou jsme o tom mluvili a myslím, že to určitě dá do pořádku. Z mého pohledu je lepší, když hráči hrají mírně na hraně a spíš se pak trochu zkrotí, než když jsou leklí nebo bez duše. S těmito hráči spolupracuji rád a věřím, že i s Víťou se produktivita zlepší, protože nás na podzim trápila.

O víkendu vstoupíte do jarní části zápasem proti Pardubicím. Poslední dva domácí souboje proti tomuto soupeři rozhodla až samostatná střílení, které zvládli lépe hosté. Kde podle Vás bude klíč k úspěchu, aby to nyní byla výhra za tři body?

O klíči k úspěchu už jsem se bavil v předchozích otázkách. Klíč úspěchu je hrát minimálně tak, jak jsme hráli proti Považské Bystrici. To je cesta, kterou máme jít a hra, kterou máte hrát. Věřím, že když to tak bude, budeme získávat body a budeme úspěšní.

Zdroj rozhovoru: HBC Plzeň.