Extraliga

Musíme odvádět dobrou hru podle zadání, věřit sami v sebe a své možnosti, říká Michal Edl

Plzeň se po podzimní části umístila na předposlední pozici, ale už od začátku ledna pracuje na svých nedostatcích. Během zimní přípravy absolvuje také přípravné zápasy, příští víkend ji čeká i mezinárodní turnaj Pilsen Challenge. Více zajímavostí nejen o přípravě prozradil hlavní trenér Michal Edl.

Musíme se poučit ze zápasů, ve kterých hrajeme dobře

Pane trenére, podzimní část se vám nevydařila podle představ, s pěti body jste na předposledním místě. Byla očekávání před letošní sezónou vyšší?

Naše představa o výsledcích by měla být určitě lepší. Stanovili jsme si cíl být na osmém místě, což si myslím, že v tuto chvíli bude složité tento cíl naplnit. Poztráceli jsme samozřejmě spoustu bodů a musíme prostě pracovat. Kluci musí trochu změnit myšlení, aby to bylo jinak než do teď. Od nás se nepřetržitě očekává, že se zázemím, které máme, budeme hrát první polovinu tabulky, ale doba se změnila. Myslím, že všechny kluby se potýkají s tím, že hráči nejsou ochotní dát hokejbalu maximum, jako tomu bylo dříve třeba v mé době. Nechceme kupovat cizí hráče, takže budeme hrát s vlastními, které jsme si vychovali, a je to cesta, která bude složitější.

Na domácím hřišti jste posbírali dva body, ale žádné utkání nevyhráli. Nepodařilo se vám to ani v závěru podzimní části, kde jste ve čtyřech domácích zápasech třikrát prohráli o gól, v jednom o dva. Co chybělo k dotažení souboje do vítězného konce?

Jednoznačně chybí produktivita, protože si nemyslím, že kromě zápasů na Kladně a na Hostivaři by nás soupeři v něčem přehrávali, ale samozřejmě hraje se na góly a o ty byli lepší. Musíme se poučit ze zápasů, kdy hrajeme dobře a musíme to přetvářet ve vítězství a góly. Pořád to přičítám naší nezkušenosti, protože tým je strašně mladý.

Příznivá čísla neukazují ani některé statistiky. Jak s tím pracujete a reagujete na to před začátkem druhé části sezóny?

Statistiky souvisí i s tím, jak jste umístění. Asi nejsou úplně příznivé, ale nemůžeme na to pořád koukat. Musíme odvádět dobrou hru podle nějakého zadání, věřit sami v sebe a své možnosti a věřit, že se to jednou zlomí. Tým i klub na tom dlouhodobě pracuje a věřím, že kluci, které jsme někdy v minipřípravce a přípravce nabrali a pak s nimi pracovali, tak si dají do hlavy cíl dostat se do A-týmu a tam hrát. Nebudeme koukat na statistiky, ale na předvedenou hru, na to, jak pracují a jak jsou týmově soudržní.

Turnaj je dobrý na to, aby hráči ze sebe vydali maximum

Na jarní část se připravujete od začátku ledna. V rámci přípravy už jste absolvovali soustředění v Českém lese nebo utkání s reprezentací do 18 let. V jaké fázi příprav se nyní nacházíte?

Připravujeme se od 8. ledna, přípravu nějakým způsobem kombinujeme. Máme tam někdy rychlost, někdy sílu a hokejku. Ale nemyslím si, že je to jenom tak, že bychom si nějaké věci odehráli, určitě se snažíme zlepšovat věci, které nám na podzim nešly, a k tomu se přidávají také přípravné zápasy. Měli jsme utkání s Českými Budějovicemi, osmnáctkou, teď nás čekají zápasy s Kelty a máme mezinárodní turnaj Pilsen Challenge. Myslím si, že nás to snad dostatečně prověří. Pořád chceme dávat šanci mladým juniorům a i starším hráčům, aby měli co nejlepší herní praxi na jarní část.

O druhém únorovém víkendu vás čeká mezinárodní turnaj Pilsen Challenge, kde budete obhajovat první místo z minulého roku. Utkáte se s loňskými mistry české a slovenské extraligy a českou reprezentací U20. Jak vnímáte přípravu s takovými týmy před začátkem soutěže?

Pilsen Challenge je pro nás dlouhodobě skvělý turnaj v zimním období, kde se potkávají nejlepší celky a pro nás je to skvělá příprava a samozřejmě kdo by nechtěl vyhrávat. Ale pro mě je důležitější dlouhodobý cíl A týmu, aby tam hráli vlastní hráči a aby se zvedly výsledky. Myslím, že turnaj je dobrý na to, aby hráči ze sebe vydali maximum. S mistrem slovenské Extraligy se nemusí potkávat každý týden, což je určitě plus, Kert je tradičním účastníkem a vždy to doplní nějaký tým reprezentace nebo ze Švýcarska. Švýcaři bohužel letos nepřijedou, protože je nevhodná kolize s dalším termínem, kdy je turnaj reprezentací a na hráče Švýcarska by toho asi bylo moc, takže letos to bude ve čtyřech, ale myslím, že to bude zajímavější, že každý hraje s každým, a myslím, že tento systém je nespravedlivější.

Do jara vstoupíte zápasy s týmy z dolní části tabulky. Na konci února se potkáte s Pardubicemi, pak s Dobřany a Prachaticemi. Jak důležité budou tyto souboje?

Samozřejmě většina týmů, se kterými vstoupíme do jarní části, jsou kolem nás, i když si myslím, že Pardubice už trochu odskočily. Musíme se zlepšit v některých fázích zápasu. S Dobřany jsme odehráli velice kvalitní utkání, myslím si, že trochu smolně s bodem pro nás, ale na to se historie neptá. Góly jsme nedali, ztratili jsme doma body a určitě si je budeme chtít vzít zpět. V Prachaticích jsme měli zápas dobře rozehraný, ale sami jsme si ho prohráli, takže budeme chtít zlepšit to, abychom zápasy sami neprohrávali, šli jsme do nich sebevědomě a věřili sami v sebe. Myslím, že tým na to má, je tam velké jádro, které má správné srdce a vlastně i teď zůstali v týmu hráči se správným srdcem a doufám, že jsme na dobré cestě, že zápasy zvládneme a první kola nás dostanou do klidu.