Extraliga

Klukům věřím, oni věří mně a společně táhneme za jeden šnekovský provaz, těší Ondřeje Kuchaře

V minulých třech utkáních neztratily Dobřany ani jeden bod a v tabulce se zvedají. V brance tým drží Ondřej Kuchař, který se v CROSSDOCK Extralize objevuje od závěru minulé sezóny. Dobřanský gólman má také několik zkušeností z hokeje, kde chytal i v extralize, nyní trénuje malé hokejové brankáře.

Jsem tam od toho, abych chytil vše, co jde mezi tyče

Ondro, ke konci podzimní části jste se s Dobřany zvedli a v tabulce bodově přiblížili pozicím pro postup do play off. Co se v posledních zápasech změnilo?

Z mého pohledu ve sportu existují tři roviny: štěstí, smůla a úmysl ve hře jako takové. To se vždy sešlo v náš prospěch a musím říci, že kluci předvedli zodpovědný výkon pokaždé, co jsme hráli! Teď je důležité navázat na vítěznou vlnu a znovu si dojít pro vítězství.

O víkendu jste prodloužili vítěznou sérii na tři zápasy. V utkání proti Hradci Králové jste už ve třetí minutě vedli o tři branky. Jak se vyvíjel takový skvělý začátek?

Z pozice brankáře se snažím vždy si utkání fázovat. Naučil mě to Filip, kamarád (Filip Novotný z BK Mladá Boleslav – pozn. red.). Nemůžete zatěžovat hlavu na celých 45 min., ale v poměru 7,5 min. se chytá daleko snáze a udělat v každé sekvenci vše, abych neinkasoval branku! Tím se dostávám k otázce… Je skvělé, že nám to lepilo hned od první minuty, ale poučení pro nás jako tým je stále navyšovat tempo a být ještě více houževnatí. V druhé třetině jsme měli několik šancí, které jsme bohužel neproměnili a hra se pomalu začala vyrovnávat. To nemění nic na tom, že jsme to jako tým zvládli a odvezli si cennou výhru. A na závěr této otázky chci jen podotknout, že já jsem tam od toho, abych chytil vše, co jde mezi tyče bez ohledu na výsledek…

V nevydařených zápasech vám dělala problémy produktivita, v letošní sezóně jste už ve čtyřech utkáních nevsítili žádnou branku. Kde jste z druhé strany hřiště viděl největší problémy, že se tým nemohl prosadit?

Za prvé musím vyzdvihnout soupeřovy gólmany, za druhé se vracím, kde jsme dneska začali, a to k první otázce, štěstí X smůla X úmysl ve hře. To vše se vždy nějakým způsobem propletlo a bohužel jsme byli, jak se říká „pod dekou“… To je ale minulostí.

Ondřej Kuchař odchytal v letošní sezóně za Dobřany 11 zápasů! Úspěšností zákroků 91,46% se drží mezi nejlepšími brankáři CROSSDOCK Extraligy. Autor: Lukáš Haváček.

Pocit adrenalinu v zápasech mi prostě chybí, tohle je náplast

Svými výkony mužstvo v brance držíte, šlo na vás zatím nejvíce střel ze všech brankářů CROSSDOCK Extraligy a úspěšnost zásahů máte 91,46 %. Jak své vytížení v brankovišti vnímáte?

Nebudu lhát, koukám, jak se mi daří, kolik šlo na mě střel, kolik jsme jich my směřovali na soupeře. Samozřejmě si zpětně uvědomuji, co jsem mohl udělat lépe a co z toho šlo za mnou, ale musím jít dál. Kdybych zůstal na jednom místě, dnes bychom nedělali rozhovor. Ale řeknu to jinak, jestli stále chcete být na té pomyslné hraně, jiná cesta není a já klukům věřím, oni věří mně a společně táhneme za jeden „šnekovský provaz“. (smích)

První extraligové utkání v hokejbalu jste odchytal až v závěru minulé sezóny, předtím jste naposledy v soutěžních zápasech nastupoval v mládeži. Máte ale několik zkušeností z hokeje, kde jste působil také v Extralize. Jaké bylo se po delší době zase přizpůsobit hokejbalovému hřišti?

Spontánně přišla nabídka od Vašků (Václav Šlehofer ml. a st. – pozn. red.). Řekl jsem to přítelkyni a byla debata, nechtěl jsem, nějakým způsobem jsem si to oddaloval a vzdával se toho, ale pak se mi to rozleželo a jsem za to rád za ní, že mi prostě řekla, jdi do toho. Měla pravdu, chybělo mi chytání. Trénuji malé brankáře v HC Energii Karlovy Vary, ale pocit adrenalinu v zápasech mi prostě chybí, tohle je náplast. Jak se zmiňujete, několik zkušeností mám, přesněji 3 zápasy v extralize a několik v 1. lize. Je to úplně jiný sport, i když mám stejné oblečení, nemám zásadní věc, brusle. Nesklouznu se tak jako na hokeji, funguji trochu jinak v bráně na ledě a musím se stále adaptovat na povrch a pohyby tady na hokejbale. A ještě jedna věc, puku se říká černý malý bastard, ale míčku asi začnu říkat oranžový kulový blesk… (smích)

V posledním utkání podzimní části poměříte síly se Svítkovem před kamerami ČT sport plus. Co udělat pro to, abyste uspěli také v televizním zápase a zakončili podzim výhrou?

Mít znovu společný úmysl a jít s pozitivně naladěnou náladou opět do krásné hry. Víte, každá hra má svůj vývoj a je důležité umět reagovat. Získáme to zkušeností, v týmu je hodně houževnatých kluků a to je dobře, v tomto období můžou nejvíce nasávat. Představte si houbu na mytí nádobí, nadusáte ji a pak ji v nejlepší čas vyždímáte! Je to cesta, nic jiného a kluci musí být pokorní a naslouchat…

>> SLEDUJTE UTKÁNÍ ŽIVĚ NA ČT SPORT <<