Extraliga dorostu

Martin Král na nové pozici boduje. Tahoun dorostu si chválí útočnou spolupráci

Dorostenec Martin Král platil v předchozích sezónách za univerzála. Naskakoval buď na křídle nebo v obraně, kde byl také součástí zlatého výběru české reprezentace U16 na MS v Liberci. Nyní ovšem zastává roli středního útočníka. Spolupráce s Janem Krausem a Matějem Kořínkem Královi vyhovuje.

Důkazem povedeného spojení byl třeba poslední zápas dorostu proti Suchdolu nad Lužnicí, kde se Králův útok postaral o devět ze třinácti branek svého týmu. Martin Král si v letošní sezóně užívá ještě jednu zajímavou spolupráci, a to když spolu se svým otcem a bratrem společně oblečou dres mateřských Blovic.

Dobré je, že hra je tvrdší a rychlejší, což se nám hodí do těžších zápasů v lize a připravuje nás to na těžší soupeře

Martine, s dorostem máte za sebou dva měsíce soutěžních bojů. V tabulce se nacházíte na dělené druhé příčce. Jak jsi spokojený s úvodem sezóny?

Myslím si, že do sezóny jsme vstoupili jako tým dobře, jen musíme ještě pracovat na detailech, abychom se stále zlepšovali

Prohráli jste dosud jediný zápas. Doma proti ústecké Elbě. V následujícím týdnu jste se poněkud trápili v Třemošné. Kde hledat příčiny domácí porážky? Srazila vás tak, že jste měli zápas v hlavách ještě v Třemošné?

V zápase s ústeckou Elbou jsme začátek zaspali a během deseti minut jsme prohrávali o čtyři branky. To byla bohužel ta chvíle, kterou jsme prováhali. V průběhu zápasu jsme se zlepšovali, ale na výhru to bohužel nestačilo. Ve středu nás čekal další zápas s Třemošnou a myslím, že se nám do hry nechtělo, a proto tak i zápas dopadl.

Nad rámec soutěže jste také odehráli dva přípravné duely proti mužskému druholigovému celku ze Stříbra. V čem vás zápasy proti starším hráčům prověřili? Kde ty konkrétně vidíš největší plusy takových utkání pro tvoji hru?

S dospělým mužstvem získáme daleko více zkušeností, což se nám určitě hodí a zjišťujeme, že je stále co zlepšovat, jak v útoku tak i v obraně. Dobré je, že hra je tvrdší a rychlejší, což se nám hodí do těžších zápasů v lize a připravuje nás to na těžší soupeře.

Nyní jste se vrátili na pozitivní vlnu. Suchdol jste v domácím utkání porazili 13:0. S jakými úkoly jste do zápasu vstupovali? Dařilo se vám pokyny dodržovat celý zápas?

Důležité bylo, abychom hráli svojí hru a vstoupili do zápasu co nejlépe, což se nám určitě povedlo. Snažili jsme se hrát naplno všechny tři třetiny, ale když vyhráváte po první třetině 7:0, tak už to není tak lehké. Myslím ale, že se nám dařilo udržet tempo ve všech třetinách.

Myslím, že zahrát si s bratrem a s otcem se nepodaří jen tak každému, takže jsem za takovou příležitost velice rád

Trenér pochválil pěkné akce a kombinace. Ty sám jsi nasbíral dva góly a čtyři primární asistence. Mohl bys z šesti gólů, u kterých jsi byl, popsat tu podle tebe nejhezčí?

Nepamatuji se teď přesně, jak jsme dávali góly, ale já osobně rád tvořím šance a nejhezčí góly jsou ty, když se do kombinace zapojí celý útok.

Nyní vás v soutěži čeká výjezd do Blatné. Co od zápasu očekáváš? V čem může být soupeř nepříjemný a kde naopak vidíš klíč k úspěchu?

Očekávám samozřejmě výhru, a myslím, že když do zápasu vstoupíme jako proti Suchdolu, tak se mé očekávání výplní. Nejdůležitější bude, abychom hráli svojí kombinační hru, a to je asi náš nejdůležitější prvek, který musíme dodržovat, abychom zvítězili ve všech zápasech.

Víme o tobě, že jsi hokejbalový univerzál. Loňské zlaté MS do 16 let jsi odehrál v obraně. Nyní nastupuješ v útoku. Na jaké pozici to momentálně je? Jak vám klape útočná spolupráce ve formaci?

Momentálně se držím v útoku na centru, a myslím, že mi to celkem vyhovuje. Je to sice daleko rychlejší než v obraně, ale na to už jsem byl zvyklý z dřívějších let. S klukama se nám daří a myslím, že lepší spoluhráče v lajně než Honzu Krause a Matěje Kořínka už mít nemůžu. Hraji centra sice poprvé a poprvé s těmito hráči, ale zvykli jsme si na sebe poměrně rychle a klape nám to výborně.

Během letošní sezóny nastupuješ také za svůj mateřský klub, SK Inter Blovice, kde hraješ společně se svým bratrem Danem a otcem Danielem, kteří jsou rovněž spojeni s plzeňským klubem. Jak se vám zatím daří a jak si užíváš tento „rodinný hokejbal“?

V Blovicích se mi hraje výborně a myslím, že zahrát si s bratrem a s otcem se nepodaří jen tak každému, takže jsem za takovou příležitost velice rád. V Blovicích ale také nastupuje mnoho nových hráčů i mých spolužáků, jako např. Martin Hodek a Ondřej Kugler. Je pěkné vidět, jak se s každým zápasem tým zlepšuje, což je nejdůležitější a to je především zásluhou starších a zkušenějších jako jsou Petr Vlček a Lukáš Zdrha, kteří za nás po letité pauze nastupují.

Zdroj rozhovoru: HBC Plzeň.