Mládež

Hokejbalové letní kempy opět lákaly! Ohlasy jsou na ně pozitivní nejen od hráčů, těší Martina Komárka

Hokejbalisté mají v létě pauzu, ale pro všechny to neplatí. Českomoravský svaz hokejbalu si tento rok pro zájemce připravil opět čtyři kempy – Camp talentované mládeže (CTM), Hokejbalový camp žen (HCŽ) a Camp rozvoje dovedností (CRD). Jak uplynulé akce hodnotí jejich organizátor Martin Komárek?

Jak letní hokejbalové kempy probíhaly? A jaké novinky kempy přinesly?

Pane Komárku, každoročně ČMSHb pořádá letní kempy rozvoje (CTM, CRD a HCŽ), o které je každý rok velký zájem. Jak tomu bylo letos? Jaká byla účast hráčů a hráček na letošních kempech?

Zájem o letošní campy byl rekordní. Již pro rezervaci na campy jsme museli posílit IT podporu rezervačního webu. Ustálil se zájem o camp CRD v Litomyšli a vzrostl významně zájem mladších brankařů o účast na campu U13 a CRD. Velmi pozitivně jsme vnímali zájem dívek o camp HCŽ, který proběhl v úžasné atmosféře, což bylo ovlivněno nejen přístupem hráček, ale také rozšířením týmů trenérů a také účastí dívek ze Slovenska.

Kempy se pořádají v červenci a jdou po sobě. Jak se tyto kempy podle Vás povedly? Mohl byste je prosím zhodnotit? Máte také zpětné vazby od některých zúčastněných? Jak kempy vnímají?

Od hráčů a hráček vždy žádáme zpětnou vazbu, její četnost byla v letošním roce mnohem vyšší než-li u minulých ročníků. Zpětné vazby jsou v drtivé množství případů pozitivní. Mnohdy obsahují body a postřehy, které se snažíme implementovat do budoucích ročníků. Někdy obsahují body jako např. prodloužení campů chlapců o týden nebo tři dny, u kterých cítíme, že jdou proti filozofii a podstatě campů. Délka všech campů určených pro hráče je s ohledem na vysokou náročnost na limitu možností. Prodloužení campů by zde přineslo pro hráče spíše více zranění a zásadní zásahy do programu akce. U dívek je situace jiná, zde rozšíření campu o jeden den je bodem, který zcela vážně leží na stole jako argument a podnět pro ročník 2024.

Ohlasy jsou na campy pozitivní nejen od hráčů, ale také jejich rodičů, což nás těší a je nám motivací do dalších ročníků a zlepšování CTM, CRD a HCŽ jako celku. Osobně vnímám letošní campy jako vydařené, nejen díky výborným výkonům hráčů a hráček, ale také pro fantastickou atmosféru, která na campech panuje. Pro každého trenéra a trenérku, přestože jsou campy extrémně náročné, je účast na campech nejen zkušeností, ale zejména velkou odměnou. Pracovat s mládeží, která se chce posunout, rozvíjet, má zájem o sport a vnímá každé slovo, které řeknete, je situace, kterou bych přál zažít všem trenérům.

Kempy se zaměřují na rozvoj dovedností u mladých hokejbalistů a hokejbalistek. Zařadili jste spolu s trenérským týmem nějaké novinky do letošních kempů? V čem byl odlišné od těch minulých?

V letošním ročníku jsme hodně obměnili program campu dívek, troufnu si říci, že byl hodně atraktivní a každý tréninkový den byl jiný a přínosný současně. Jsme rádi, že na camp dívek se nám daří pravidelně přivést účastnice ze zahraničí. Pro rok 2024 jsme v jednání s týmem dívek Velké Británie. Z pohledu akcí pro chlapce jsme hodně obměnili obsah a tréninkovou náplň pro hráče U16 a U18 resp. stavbu tréninkových jednotek na CRD. Netroufnu si jmenovat žádnou velkou inovaci nebo novinku, většinou šlo o řadu drobností nebo dílčích bodů, které tvoří svůj význam v kontextu akce jako celku – například vyšší zaměření na fyzio a tejpování. Nejzásadnější změnu nám přineslo počasí, letošní ročníky všech campů byly deštivé a málo slunečné, což bylo pro vícefázový tréninkový program spíše výhodou. Mírně změny byly také v realizačním týmu, kde se nám podařilo zabudovat nové trenéry a trenérky, ve kterých já osobně vidím velký potenciál a budoucnost CTM.

V čem vidíte přínos těchto letních kempů pro hokejbalové prostředí? Určitě kempy pomáhají nejenom hráčům a hráčkám, ale i trenérům, kteří mohou získávat nové zkušenosti. Je to tak?

Hlavní přínosy bych pro hráče viděl zejména ve zlepšení dovedností, možnosti trénovat pod vedením zkušených trenérů a nasát trochu jinou atmosféru při vedení tréninkových jednotek. Velmi důležitá je také sociální rovina, kdy víme, že camp buduje a pomáhá vytvářet přátelství mezi hráči z rozdílných nebo dokonce soupeřících klubů. Tyto vazby jsou pro náš sport hodně důležité. Oba výše uvedené přínosy mají ovšem svou hodnotu pouze pokud se přenesou na klubovou úroveň a hráči v nich pokračují, tedy neskončí s nimi s koncem campů. Další rovina campů je samozřejmě možnost se jich aktivně účastnit v rámci školení trenérů a dalších vzdělávacích akcí, které na akci probíhají.

Na letních kempech je prostor i na hry a zábavu. Hráči z různých klubů společně s trenéry táhnou za jeden provaz. Zdroj: mladeznickyhokejbal.rajce.idnes.cz.

Letní kempy rozvoje se budou konat i v roce 2024

Zlepšuje se díky těmto kempům například trenérská hokejbalová metodika? V čem je podle Vás ten hlavní přínos těchto kempů nejen pro hráče, ale i trenéry?

Není žádným tajemstvím, že řadu cvičení a tréninků si natáčíme, jak pro interní účely, tak účely vyžití na seminářích pro trenérské materiály a webináře. Myslím, že camp je studnicí inspirace a nových cvičení z pohledu kondiční a pohybové přípravy, a to nejen v množství her, ale zejména snaze tento obsah inovovat. Smekám před kolegy trenéry a trenérkami, když je mám možnost vidět v přípravě na tréninkovou jednotu (dále v článku jen zkrat TJ – pozn. red.) a rozboru obsahu. Musím říci, že je to velmi inspirující. Doporučuji všem trenérům se jet na CTM a CRD podívat, strávit zde 1–2 dny. Podnětů a novinek je zde s ohledem na vícefázový program možné získat během krátkého času nepřeberné množství. Hlavním přínos pro hráče vidím v silném akcentu TJ na ploše k nácviku dovedností potřebných v utkání v podmínkách velmi identických s utkáním s cílem rozvoje herního myšlení a rozhodování hráčů.

Tímto ročníkem 2022-23 kempy rozhodně nekončí. Je něco, co byste chtěl do těchto rozvojových kempů doplnit? Jaké nové myšlenky budete chtít do osnov zapracovat?

Pokud pomineme tři až čtyři organizační postřehy a drobné novinky, tak bychom rádi na camp dostali více klubových a mladých trenérů. S kolegou O. Almašim a J. Mokřížem diskutujeme dvojice projektů, které mohou camp rozšířit a doplnit. Letos jsme se moc nezaměřovali na doplnění nových tréninkových pomůcek, to bychom chtěli v roce 2024 změnit.

Určitě už máte připraveny další termíny pro další kempy v příštím roce. Jakými slovy byste chtěl pozvat nové zájemce na letní kempy 2024?

Campy máme pro rok 2024 po stránce rezervace sportovišť, stravování, ubytování a zajištění významné části realizačního týmu připraveny, a dokonce i objednány. Termíny akcí budeme zveřejňovat v podzimní části roku 2023. Rezervace na ročník 2024 odstartují v únoru. V přípravě máme také dvě větší překvapení, tedy přesně řečeno významné a zásadní kroky. Uděláme s kolegy maximum, aby se je podařilo zrealizovat.

Dovolte mi poděkovat závěrem všem hráčům, hráčkám a jejich rodičům za podporu jakou campů CTM, CRD a HCŽ vyjadřují. Čas strávený na campech je obrovsky motivační a prostředí prosycené motivací, je radost se v takovém prostředí pohybovat a pracovat s týmem nadšených trenérů a trenérek, pro které budoucnost hráčů a hráček je hlavní hodnotou a hybnou silou.

Týmová fotka z posledního CTM kategorií U16 a U18 v České Třebové. Zdroj: mladeznickyhokejbal.rajce.idnes.cz.