Extraliga

Věřím, že to zase všechno sladíme a bude u nás kralovat spokojenost, říká Václav Šlehofer st.

Další sezóna je za dveřmi a co nejlépe se na ni snaží připravit také Dobřany. V letní pauze přivítaly posily a před novým ročníkem sehrají přípravná utkání s kvalitními soupeři. Nejen o tom se rozpovídal hlavní trenér Václav Šlehofer st., který chce být s mužstvem úspěšný.

Stejné týmy budou jen v názvech, každý klub bude mít novou startovní čáru

Pane trenére, další sezóna se blíží, budete v ní soupeřit se stejnými týmy jako v minulém ročníku. Jaká máte očekávání?

Upřímně nevím. Chtěl bych s klukama titul a jenom vyhrávat. (smích) Zase budeme o rok starší a věřím, že také zkušenější. Navíc stejné týmy budou jen v názvech. Každý klub bude mít novou startovní čáru. Možnosti mají všichni, někdo větší, jiný menší. Na každý pád se ale pojede od nuly. Věřím, že to zase všechno sladíme a bude u nás kralovat spokojenost.

V uplynulé sezóně jste o postup do play off bojovali až do závěru základní části, nakonec jste hráli o udržení Extraligy. Čemu se chcete vyhnout v další sezóně, abyste dosáhli lepšího umístění?

Těch atributů a nejen herních, které nás stály play off, je mnoho. Některé dokážeme ovlivnit, případně napravit, s některými si neporadí ani kouzelník. K zápasové bojovnosti, nasazení, plnění taktických pokynů apod. se na téhle úrovni ani vyjadřovat nebudu, to musí být samozřejmostí. Tam to taky bylo asi z většiny v pořádku. Spíš vím, a kluci určitě také, kde to nebylo. Ale to si nechám pro sebe. Pochopitelně už nyní pracujeme na nápravě. Je třeba brát také v potaz možnosti, pak že jsi v nejvyšší soutěži v republice, kde chce obstát 12 hladových vlčáků. Zkrátka některé věci zkusíme změnit a následně soupeře potrápit maličko jinak. Jak jsem zmínil, jsme zase o další sezónu zkušenější, tak proč ne!

Došlo přes letní pauzu k nějakým změnám v týmu nebo ještě probíhají nějaká jednání?

Přišli talentovaní bratři Hnykové. Sice mladí, ale to vůbec nevadí. Nebál jsem se dávat šanci mladým klukům, pokud chtěli tvrdě makat, plnit klubová pravidla a věděli, co nejen elitní soutěž obnáší. Zahráli si se mnou i kdysi 14letí tehdy 1.ligu, dnes táhnou extraligový tým. Co se týká dalších posil, pak někteří kluci budou upřednostňovat náš extraligový klub na úkor mateřského z nižších soutěží. To jsme rádi. Z Blatné se vrací David Braun, i když to i vzhledem k jeho možnostem a pracovním povinnostem nebude pravidelně. S Davidem si ale vyhovíme. Nechceme na něj tlačit. Je to inteligentní kluk, který ví, co chce. Také v brance uděláme změny.

Dále jsme v kontaktu s některými hokejisty z výkonnostních soutěží, kteří tady třeba hrávali v dorostu. Tedy stále ještě jednáme. No a pořád cílíme na aktuální vlastní odchovance. Do přípravy jsme zapojili mladíčky R. Vajdu, D. Malého, J. Štulce, M. Preisse a O. Sloupa. Všichni dorostenci by měli souběžně nastupovat také za mužskou Benfiku. I ta je v přítomnosti zkušených posune.

Václav Šlehofer st. se s týmem připravuje na další sezónu, kde ho bude chtít dovést do play off. Zdroj fotky: HBC Hradec Králové.

Jsme nejmenší město v Extralize, je to pro náš klub zase výzva

Přípravy na další sezónu jsou v plném proudu. Jak se chystáte s mužstvem? Je letní příprava odlišná od těch předchozích?

Asi takhle, kluci nejsou profíci a doba je maličko jinde. Proto na sobě musí pracovat i tedy mimo tréninkový proces v klubu! Ví to od nás a myslím, že už to i sami pochopili. To, abychom byli konkurenceschopní republikovým soupeřům. Také platí, že pokud bych měl ordinovat třeba jen fyzické dávky, které jsem zažil jako mladý na fotbale, pak bych trénoval nejspíš sám nebo tak se třemi až pěti hráči. Jenže to není můj styl. Jasně, že chci, abychom se pokud možno adekvátně připravili na nejvyšší soutěž, ale hlavně v rámci možností.

V trénincích se s kolegy snažíme zakomponovávat věci, které nás trápí a přitom samozřejmě dobíjet baterky po fyzické stránce. Trénink musí mít hlavu a patu, být pestrý, kluci se na něj musí těšit a každý (i trenéři) si z něj něco odnést. No a pokud tenhle proces přenášíš do zápasu, pak to teprve dává smysl a může to klapat. Neuznávám tupost, naivitu a pouhé řeči. Kolem úst to jde úplně všem… Prostě, jak nám kdysi na fotbale trenéři říkali... Musí to mít štábní kulturu a ta by měla zaujmout celou kabinu, která si dřív nebo později dojde pro titul.

Budete také letos pořádat turnaj Letňáček, případně máte před soutěžními zápasy naplánovaná přípravná utkání?

Zase se vrátím k možnostem a k dnešní jiné době. Zápasová či herní příprava je jednoduše minimální, ale to je asi standard i z let minulých. My bychom před sezónou měli odehrát přípravu v Praze s Hostivaří. Ta má kvalitní kádr, čili věřím, že i odjedeme v silné sestavě a generálka dá oběma mančaftům potřebné. Letňáček bude i letos nabitý, když si generálku na prvoligovou soutěž odbydou 26.8. v naší Pebal aréně Kovo Praha, Brno, Heřmanův Městec, extraligisté z Hostivaře a pochopitelně i náš stále velmi mladý tým z Dobřan. Turnajové obsazení zkompletuje tradiční výběr ČR Masters. Takže se očekávají opravdu zajímavé bitvy, které každého zúčastněného nepochybně prověří.

Po postupu do Extraligy půjdete už do páté sezóny v naší nejvyšší hokejbalové soutěži. Máte kromě týmového úspěchu stanovené další cíle?

No jo no, letí to strašně. Jako by to bylo včera, když jsme sportovní cestou postupovali do Extraligy a navazovali tak na tehdejší mládežnické úspěchy, kdy naši mladí hráči získávali tituly mistrů ČR od žáků přes dorost až k juniorskému v roce 2016. Teď už budeme mezi mužskou elitou 5. rok. Z juniorů jsou muži, z mladých kluků i třeba tátové od rodin. No a cíle? Jsme nejmenší město v Extralize. Je to pro náš klub zase výzva. Věřím, že se budeme, tak jako doposud, všichni do našeho krytého chrámu pořád těšit. To další nejen na place přijde.