Extraliga

Cílů pro novou sezonu máme několik, hlásí trenér Plzně Michal Edl

Přípravy na novou sezonu již probíhají ve většině klubů extraligové mapy. Nejinak tomu je i v Plzni, která se bude v novém ročníku snažit napravit loňské 10. místo po základní části. Jedním z hlavních strůjců lepšího umístění by měl být i trenér Michal Edl, reprezentační kouč U16 z MS v Liberci.

Mistrovství světa v Liberci? Kvalitně odvedená práce!

Pane trenére, když se zhruba měsíc po skončení libereckého šampionátu ohlédnete zpět, který moment se Vám vybaví jako první?

Těch momentů je opravdu hodně. První je skvěle fungující a soudržný realizační tým U16. Beru ho jako celek, i když výběry byly dva. Ta práce, kterou kluci odvedli za celý cyklus, je fantastická a tým Red má zaslouženě titul. Co se týče organizace MS, není moc co dodat. Co jsme potřebovali, to jsme měli a vše bylo lokálně vedle haly! Byla to kvalitně odvedená práce.

S čím jste vstupovali do celého turnaje? Jaké byly vaše ambice?

Cílem pro tým White bylo odehrát co nejvíce kvalitních zápasů a pokusit se postoupit do velkého finále, což se bohužel nepovedlo. Tým se poskládal s větším množstvím hráčů ročníku 2008 s budoucím předpokladem na další cyklus. V loňském roce se to osvědčilo, podívejte se na výsledek Red a kolik hráčů z toho týmu bylo na loňském Evropském poháru v Pardubicích. Model nám tedy zůstal, ale zlepšili se soupeři. Týmu trvalo 2 zápasy, než se vůbec rozkoukal a zjistil, jaké je mezinárodní tempo. Bohužel náš soutěžní hokejbal je na tyto zápasy nepřipraví. Zápasy s Velkou Británií a Slovenskem neměly potřebnou kvalitu z naší strany. Naopak zápas s Kanadou West i přes prohru byl na náš tým nadstandardní a přenesli jsme si to i na Švýcarsko. Co se zápasu s Kanadou East týče, tahali jsme po chybách za kratší konec, ale jeli jsme naplno až do konce.

Je něco, co byste s odstupem času udělal během šampionátu jinak?

To, že něco hráči ukážete nebo namalujete, ještě neznamená, že to udělá. Kluci zanechali solidní dojem, je tam základ na další cyklus, pokud dobře počítám, z obou výběru je 9 hráčů ročníku 2008, kteří už ví, co je čeká a měli by být připravení na tlak MS.

Když se přesuneme na klubovou scénu, už vám začala příprava před sezonou v Plzni?

Příprava začala 24. 7., tedy 6 týdnů před prvním zápasem. Myslím, že je pro hráče pestrá. Kombinujeme CrossFit, výběhy, schody a hřiště. Nemyslím si, že je odlišná od mojí poslední hráčské přípravy (rok 2015) až na CrossFit, který jsme svěřili profesionálům a jsem za to moc rád. Všichni víme, že bez přípravy to nejde. Kluci to zvládají a že mě občas nemají rádi je správné, já to jako hráč měl stejné.

Michal Edl (vlevo) vedl z pozice hlavního trenéra na MS v Liberci tým U16 White, tedy mladší tým, sbírající cenné zkušenosti pro další šampionát. Autor: Markéta Křížová/eSports.cz.

Cestou nakupování hráčů určitě nepůjdeme

Jaký byl Váš program po skončení šampionátu? Naskočil jste hned na plánování dalšího roku v klubu?

Plánování dalšího ročníku v klubu je kontinuální záležitost, která začala hned po konci sezóny. MS bylo naopak vytržení z klubového prostředí.

Přijde nějaká změna v přípravách na nový ročník tak, aby se neopakoval loňský nezdar?

Změna musí přijít v hlavách hráčů, hokejbal je o sebeobětování se pro tým a pro klub, to je zkrátka náš sport, bez tohoto to nejde. To je neustálá záležitost ve vše klubech a my nejsme výjimkou. Cestou nakupování hráčů určitě nepůjdeme. Budeme budovat tým ideálně z našich hráčů, ale musíme vidět, že pro to, aby hráli v A-týmu, něco udělali. Šanci mají a musí se k ní správně postavit. Nezříkáme se vhodného doplnění, ale musí nám to dávat smysl.

Jaké jsou týmové cíle na sezonu 2023-24?

Máme jich v realizačním týmu několik. První, a pro mě zásadní, je stabilizace kádru. Druhá zlepšit osobní odpovědnost hráčů za výsledek. Třetí, která podle mě musí zákonitě přijít při splnění první a druhé, je play off.

Podaří se Plzni postoupit v dalším ročníku do play off? Michal Edl pro to udělá se svými svěřenci vše! Autor: Milan Podpera.