1. liga

Myslím, že na posledním kempu už jsou šance tak nějak stejné, očekává Michal Matoušek

Sezona plzeňským týmům v mužských soutěžích už skončila, někteří ale ještě bojují o nominaci na domácí mistrovství světa. Jedním z nich je také Michal Matoušek, kterého o víkendu čeká reprezentační kemp hráčů do 20 let.

Nejen o první sezoně v Extralize, 1. Lize a přípravách na šampionát v Liberci se rozpovídal podrobněji.

Přesilovky i oslabení jsme před play down ladili dlouho a jak se ukázalo, tak se to vyplatilo

Michale, v jarní části se vám s A-týmem dařilo. Kde bylo podle tebe největší zlepšení oproti podzimu?

Přišlo mi, že jsme začali více dodržovat systém hry, taky jsme většinu zápasů hráli doma, což byla pro nás velká výhoda a přišlo mi, že nám i trošku začalo přát štěstí.

Na play off už jste bodovou ztrátu nesmazali, ale první kolo play down jste začínali na domácím hřišti. Byl to důležitý cíl?

Výhoda hrát doma je u nás několikanásobná oproti ostatním soupeřům a po nemožnosti postupu do play off to pro nás byla i priorita, abychom záchranu začínali na domácím hřišti.

V play down jste se zachránili v nejrychlejším možném čase, když jste sérii s Prachaticemi vyhráli 3:0 na zápasy. Jak se s odstupem času za těmito souboji ohlížíš?

Dobře jsme se na soupeře připravili a po dobrém jaru jsme oproti soupeři šli do zápasů s větším sebevědomím. První zápas rozhodly naše rychlé góly na začátku a druhý zápas pravý opak, kdy jsme se nesesypali po rychlém gólu soupeře a stále hráli naši hru a otočili zápas. Na třetí zápas jsme jeli s motivací volné neděle a ta nám asi i hodně pomohla a opět rozhodl dobrý vstup do utkání.

Vsítili jste celkem dvacet branek, jen čtyři obdrželi. Měli jste také vysokou úspěšnost v přesilových hrách a oslabeních. Jak jsi vnímal výkony na hřišti?

Výkony všech hráčů v play down byly za mě úžasné a každý jsme na hřišti nechali vše, a to dokazuje i skóre zápasů a jejich průběh. Přesilovky i oslabení jsme před play down ladili dlouho a jak se ukázalo, tak se to vyplatilo.

Očekávám hlavně taktickou přípravu a hledání ideální kombinace dvojic, trojic a pětek

Byla to tvoje první sezóna v naší nejvyšší hokejbalové soutěži, také jsi poprvé nastupoval v 1. lize za B-tým. Na co budeš z premiérové sezóny v mužských soutěžích nejvíce vzpomínat?

Určitě nejvíc na větší počet pádů a prohraných soubojů u mantinelu, kde v tomhle aspektu je mužská kategorie úplně jiná než ta juniorská. Pak na první gól v Extralize, který jsem dal lehce zvláštně zpoza brankové čáry (smích) a na první zápas za B-tým, kde nás soupeř považoval za jasné outsidery a my jsme jim ukázali, že i junioři umí hrát hokejbal proti mužům.

Pro tebe sezóna ještě neskončila, o víkendu se představíš na reprezentačním kempu U20. Co od závěrečných příprav na mistrovství očekáváš?

Očekávám hlavně taktickou přípravu a hledání ideální kombinace dvojic, trojic a pětek na závěrečný turnaj.

Už dříve jsi říkal, že je těžké se probojovat na mistrovství světa, nyní jsi nominaci blízko. Jaké šance vidíš před dalším srazem?

No myslím, že na posledním kempu už jsou šance tak nějak stejné a bude to pouze o tom, jak zapadneme do systému a já věřím, že se mi to povede a na mistrovství se podívám jako hráč a ne jako divák.

Na světovém šampionátu jsi ještě neměl možnost hrát, nyní se bude konat v Liberci. Sledoval jsi už, jak to tam vypadá, třeba při nedávném exhibičním utkání mezi libereckými hokejisty a reprezentací U23?

Popravdě moc toho zatím nevím, nějak jsem se o to nezajímal a z exhibičního utkání jsem viděl pouze fotky na instagramu Tomáše Chramosty. (smích)

Zdroj rozhovoru: HBC Plzeň.