Turnaje

Spoluhráči na Jakuba Demiše stále myslí! Na Turnaji Zdeňka Mužíka hrají pro něj

Hokejbal píše různé příběhy. Dva roky statečně bojoval s leukémií Jakub Demiš, zákeřné nemoci ale bohužel v roce 2014 ve dvaadvaceti letech podlehl. Jeho spoluhráči na něj vzpomínají jako na skvělého kamaráda, založili tým DEMI 92 a na Turnaji Zdeňka Mužíka už mu věnovali druhé vítězství.

Každá akce stála za to, užívali jsme si vše naplno

S nápadem založit tým a zahrát si na turnaji přišel Petr Gřonka. „Náš tým DEMI 92 vznikl z vícero důvodu. Upřímně, první byl ten, že z ostatních týmů jako Marlins Army nebo Snus nikdo o mě neprojevil zájem (smích), ale já chtěl hrát. Projel jsem známé hokejbalisty, hokejisty, kteří také nikde nehráli, a vyšlo mi z toho jádro, které spojovalo přátelství s Kubou. S Perrym jsme to probrali a šli do toho,“ vypráví o vzniku týmu hráč s několika odehranými zápasy v Extralize mužů. O hlavní myšlence pak bylo jasno. „Chtěli jsme tomu dát příběh a uctít památku zároveň. To jádro stále drží, jen se každý rok doplní o pár koníků, kterým musíme vysvětlit za koho a pro koho hrají,“ zdůrazňuje Gřonka, že v tomto týmu se myslí především na jejich kamaráda. „I když je to sranda turnaj, i tak k tomu přistupujeme, tak Kuba chtěl vždy vítězit a to platí i pro náš tým. On bojoval až do konce a to my, dokud budeme s tímto týmem vystupovat, také!“ doplňuje Gřonka.

Když Jakubu Demišovi byla diagnostikována leukémie, začal hned s léčbou. Chemoterapie mu komplikovaly další zdravotní problémy, i přesto ale bojoval. Po absolvování transplantace kostní dřeně se vrátil do výstroje. „Víte, tento turnaj by byl pro něj jako stvořený. Je zde totiž kombinace věcí, které měl nejradši. Sport, přátelé, zábava,“ vzpomíná na svého velkého kamaráda Petr Peroutka. Čas spolu trávili nejen na hřišti. „Vždy jsme si rádi chodili něco zahrát, nejčastěji samozřejmě s hokejkou. Kolem sportu se točilo i spoustu z jeho přátel. Vždy měl přehled, kdo kde hraje, kolik získal bodů a jak se mu zrovna daří,“ prozrazuje Peroutka, jaký měl zájem o sport. „Když jsme si pak udělali žízeň, šli jsme, jak on rád říkal, za písničkou. Byl rád, když měl kolem sebe své přátele a své blízké. Každá akce stála za to. Užívali jsme si vše naplno, jak na hřišti, tak mimo něj. Takhle si ho pamatuju a vždy budu,“ říká letošní kapitán týmu DEMI 92.

Jakub Demiš (první zprava) získal v sezóně 2010/2011 s plzeňským starším dorostem stříbro. Autor: HBC Plzeň.

Snažíme se vyhrát hlavně pro něj a výhru mu poslat tam nahoru

Jeho spoluhráči se dnes objevují v různých soutěžích, v sezóně spolu hrají jen někteří. Na turnaji se ale vždy sejdou v jednom týmu a jejich společným cílem je bojovat za kamaráda. „S klukama, co Kubu znali a se kterými můžu hrát tento turnaj, je to vždy parádní,“ přiznává Jakub Kolařík, který se před uplynulou sezónou vrátil po delší době do naší nejvyšší hokejbalové soutěže ze Švýcarska, kde působil v Martigny. „Radost z výhry se nedá ani popsat, když se nám to povede, protože se snažíme vyhrát hlavně pro něj a tu výhru mu poslat tam nahoru, abychom ho potěšili, když už bohužel nemůže hrát s námi,“ je rád Kolařík, když všichni obléknou růžové dresy a můžou mu společně věnovat vítězství na turnaji, kde se objevuje hodně úspěšných hokejbalistů.

Na turnaji se také představují hráči, kteří se v současnosti hokejbalu aktivně nevěnují. „Dlouho jsem nehrál, tak jako dlouho hledám formu na ligové utkání. Turnaj je o něčem jiném a jsem rád, že mě kluci trpí (smích),“ těší Martina Krysla, který se naposledy objevil v soutěžním zápase v sezoně 2019-20. „Atmosféra perfektní, a to i když se prohrává, letos se to nestalo,“ má radost Krysl, že v letošním ročníku na Turnaji Zdeňka Mužíka vyhráli s mužstvem všechny zápasy. „Když Petr skládal tým první rok, od začátku jsme věděli proč a jak to děláme. Je to pro nás cenné, tak jako byl Kuba cenný kamarád pro každého z nás,“ myslí na něj Krysl, kterému se s týmem podařilo zatím jako jedinému celku obhájit titul na tomto turnaji.

Jakub Demiš měl sport rád, po chemoterapii v roce 2014 se vrátil na hřiště. Zdroj: Facebook Jakuba Demiše.

Byl velký kámoš s míčkem a v dobrém slova smyslu pěkný hračička

Kromě hokejbalu se Jakub Demiš věnoval také hokeji. Se sportovní obuví a oranžovým míčkem hrál za plzeňský dorost, kde nastupoval tři sezóny. „Kuba byl skvělý kluk do kabiny, srandička sem a tam, ale když o něco šlo, byl jeden z těch, co hodně nerad prohrával a snažil se dělat vše pro výhru!“ vybavuje si Ondřej Benedikt, který se s ním potkal na hřišti stejně jako už zmínění hráči. „Byl velký kámoš s míčkem a v dobrém slova smyslu pěkný hračička, udělat pěknou kličku nebo dvě, pro něj nebyl žádný problém,“ vyjmenovává jeho přednosti extraligový hokejbalista. „Když se dostal ke střele mnohdy mířil přesně! Bylo prima s ním běhat po hřišti a kamarádit i mimo něj,“ neskrývá Benedikt.

Tým je na této hokejbalové akci doplněný mladými a zkušenými hráči. „Už jen to, že náš tým vznikl s takovou myšlenkou, chtělo určitou dávku síly. Chvilku to trvalo, ale postupně se skládal a doplňoval tým, který se dostane až k našemu cíli,“ hlásí Jiří Benedikt, který je jedním z nejzkušenějších hráčů mužstva. „Nejsilnější stránkou nejen letošního týmu je zodpovědnost k naší myšlence. Je hezké, že to hrajeme se vzpomínkou na Kubu, ale když k tomu přidáte zlatou, tak je to nejhezčí (smích),“ má jasno Benedikt. „Všem klukům bych chtěl poděkovat za to, jak to odmakali, hlavně za sobotu, které jsem se nemohl zúčastnit z Gřóňovo důvodů (smích),“ dodává starší z bratrů, který další den už byl s týmem a po roce s ním získal putovní pohár.

Tým DEMI 92 obhájil na Turnaji Zdeňka Mužíka titul a Jakubu Demišovi věnoval už druhou výhru. Zdroj: Facebook Turnaje Zdeňka Mužíka.