Extraliga

Plzeň dělí od záchrany jedna výhra, Dobřany a Hradec si body rozdělily

Poslední víkend v dubnu začaly také boje o záchranu Extraligy mužů. Obě úvodní kola play down odstartovala v západních Čechách. Mezi Dobřany a Hradcem je série vyrovnaná a rozhodne minimálně čtvrté utkání. Plzeň se v obou zápasech rozstřílela a Prachatice odjely s prázdnou.

Dobřany a Hradec mají na svém kontě bod, ve druhém utkání rozhodly přesilovky

1. utkání 1. kola

TJ Snack Dobřany - HBC Hradec Králové 1988 1:3

Dobřany měly ještě v posledním kole základní části naději na postup do play off, nakonec musí bojovat o záchranu Extraligy s Hradcem Králové. Hosté vstoupili do bojů o udržení lépe a už ve třetí minutě rozvlnil síť Lukáš Černý. Ve druhé části dobřanští hráči srovnali, ale časomíra neodpočítala ani dvě minuty a vedení se ujal zase Hradec. Ten mířil přesně ještě před druhou přestávkou a do další třetiny vstupoval s dvoubrankovým náskokem. Dobřanským hokejbalistům už se nepodařilo dotáhnout a první bod si zapsali hosté.

2. utkání 1. kola

TJ Snack Dobřany - HBC Hradec Králové 1988 2:1

V neděli se role obrátily a skóre otevřeli domácí, když první nabídnutou přesilovou hru využil Václav Šlehofer. Na něho navázal v úvodu druhé části také v početní výhodě Strejček a dvoubrankové vedení vydrželo domácím až do závěru základní hrací doby. Kuchař byl blízko vychytané nule, ale necelé dvě minuty před koncem utkání se otvírala vrátka na trestnou lavici domácích a toho hráči z východních Čech využili 19 vteřin před koncem třetí třetiny. V posledních vteřinách už si žádný míček cestu do branky nenašel a Dobřany tak sérii srovnaly.

Stav série: 1:1

Hradec se ujal vedení v první sérii play down, druhý den výhru vybojovaly Dobřany a získaly důležitý bod. Autor: Lukáš Haváček.

Plzeň doma roztrhla pytel s góly, k záchraně ji chybí jen bod

1. utkání 1. kola

HBC Plzeň - HBC Prachatice 8:1

Plzeň si dobrými výsledky v jarní části vybojovala desáté místo a začínala sérii zápasů play down na domácím hřišti s Prachaticemi, kterým se naopak jaro příliš nevydařilo. Mečouni vstoupili do úvodního zápasu skvěle a už v sedmé minutě vedli 3:1. V dalších třetinách náskok navyšovali, ve druhé se prosadili dvakrát, ve třetí přidali na své konto tři trefy. Naopak hosté se k příliš šancím nedostávali, nebezpečné střely chytil Kráčina. V utkání se rozdalo několik trestných minut, Plzeňští využili pět přesilových her a vysokou výhrou si zajistili první bod v sérii.

2. utkání 1. kola

HBC Plzeň - HBC Prachatice 7:2

O den později se začátek zápasu povedl výborně prachatickým hráčům, kteří se prosadili z první střely jen 36 vteřin po úvodním vhazování. Jednobrankové vedení si přenesli do druhé třetiny, kde se tentokrát předvedli rychlým gólem domácí. Ti náskok navýšili o necelé čtyři minuty později, další střely se ujaly až ve třetí patnáctiminutovce. Tam mečouni rozjeli brankostroj, hosté se prosadili jednou a snížit se pokoušeli v power play. To se jim nepodařilo, do odkryté klece dopravili míček plzeňští hráči, kteří v poslední třetině rozradostnili své fanoušky celkem pětkrát a zapsali si druhou vysokou výhru.

Stav série: 2:0

Plzeň obě utkání na domácím hřišti zvládla, v prvním zápase jí hattrickem pomohl Marek Švarc. Autor: Milan Podpera.