Extraliga

Vítěz ULLH Marek Princl má kladný vztah také k hokejbalu! Měl by být i mezi univerzitními sporty, věří

Od mládeže se objevuje v hokejbalových zápasech v Dobřanech také Marek Princl. Je to pro něj doplňkový sport k hokeji, kde se v letošní sezóně radoval ze dvou mistrovských titulů. Jeden vybojoval s plzeňskými Akademiky a mezi univerzitními sporty by rád viděl také hokejbal.

Je to nějaká dlouhodobá vazba na Dobřany a na klub

V západočeském klubu nastupoval Marek Princl do hokejbalových soubojů od mládežnických kategorií. Naposledy pak zasáhl do sezóny 2018-19, kdy dobřanský A-tým hrál ještě v 1. lize, v dalším ročníku už patřil do Extraligy. Premiéru v extraligovém utkání si ale dobřanský hokejbalista zapsal poprvé až nyní na začátku dubna, v soutěžním zápase oblékl dres mateřského klubu po skoro čtyřech letech. „Přivedlo mě to, že za Dobřany hraji už od nějakých šesti, sedmi let. Prošel jsem si tam celou mládež a za dobřanské Šneky jsem hrál i celou hokejovou kariéru. Pocházím tam odtud a s kluky se znám, takže je to nějaká dlouhodobá vazba na Dobřany a na klub,“ prozrazuje Princl.

Tým posílil před koncem základní části v důležitém utkání s Kladnem, který s mužstvem zvládl a Dobřany měly ještě teoretickou šanci na postup do play off. „Zápas jsem si užil, ale jak víme, tak to nedopadlo, takže se teď připravujeme na zápasy, které budou v sobotu a neděli,“ mrzí dobřanského útočníka, že se tým do vyřazovacích bojů nedostal. Nyní bude celek bojovat o záchranu nejvyšší hokejbalové soutěže, do play down ale vstupuje z devátého místa a sérii bude začínat doma. O udržení Extraligy se dobřanské mužstvo snažilo také v minulé sezóně a povedlo se mu to v nejkratším možném čase.

Myslím, že mi to hodně prospělo v hokejové kariéře

Kromě hokejbalu se současně věnuje také hokeji. Když neměl na programu žádné utkání v populárnějším sportu, místo bruslí si vzal sportovní obuv a vyběhl mezi hokejbalové mantinely. Ke hře s oranžovým míčkem má stále velmi dobrý vztah. „Určitě kladný, vždy to doprovázelo moji hokejovou kariéru. Když se nehrál hokej, tak jsem hrál hokejbal nebo to běželo souběžně,“ vypráví Princl, jak stíhal oba sporty. „Byl to výborný atletický doplněk k hokeji. V sezóně to většinou byla okrajová záležitost, po sezóně jsem to hrál už jako jediný sport a myslím, že mi to hodně prospělo v hokejové kariéře a pomohlo mi to,“ zdůrazňuje výhody hokejbalu Princl, který má na svém kontě také zápasy z hokejové reprezentace do 19 let.

V letošní sezóně byl hokejově hodně vytížený. V některých zápasech pomáhal druholigovým Klatovům, s Třemošnou získal titul v krajské lize Karlovarského a Plzeňského kraje a stal se také mistrem univerzitní hokejové ligy. V základní části byl v této soutěži nejproduktivnějším hráčem. „Bylo to hezké, už je to pouze doplněk ke studiu, to je teď mým primárním úkolem. Všechno je to takové zadostiučinění za celou kariéru, kde jsem nevyhrál žádný týmový úspěch,“ ohlíží se za celou cestou k těmto úspěchům a dodává: „Byla to skvělá parta lidí, ať už v kraji nebo v univerzitní lize a doufám, že na ty úspěchy navážeme,“ má radost letošní dvojnásobný zlatý medailista, jenž se na skvělých výsledcích výrazně podílel.

Marek Princl v dresu Třemošné. Zdroj: Facebook HC Meteor Třemošná.

Pro kluky by to mělo velký potenciál si zahrát i za univerzitní tým

V současné době je snaha zařadit mezi univerzitní sporty také hokejbal. Podle vítěze ULLH by tam měl být. „Myslím si, že určitě. Je to moc dobrý nápad, protože hokejbal je trochu dostupnější než třeba lední hokej a do soutěže by se mohlo připojit více univerzit než do hokejové,“ věří Princl, že sport podobný lednímu hokeji, který se hraje převážně na plastovém povrhu, případně asfaltu nebo betonu, by mohl oslovit více vysokých škol než deset, jež jsou přihlášeny v Univerzitní lize ledního hokeje. „Myslím, že by to mělo pro kluky velký potenciál si zahrát i za univerzitní tým, protože je to docela prestižní hrát za svoji univerzitu. Také je pěkná podpora, že vás spolužáci poznávají na chodbách, a přál bych to hokejbalu,“ neskrývá hokejista plzeňských Akademiků, který má z tohoto sportu dobré zkušenosti.

Pro hokejbal to může být jedna z cest k větší propagaci a příležitost k oslovení dalších sportovních příznivců. „Můžeme si to vzít na příkladu Univerzitní ligy ledního hokeje. V momentě, kdy to budou dělat studenti, kteří jsou šikovní, budou do toho zapálení, tak dokáží například na sociálních sítích vyprodukovat neuvěřitelné množství zajímavého obsahu,“ má jasno Princl. Cílem je zvýšit zájem o tento sport a přilákat nejen více hráčů, ale také zlepšit návštěvnost zápasů. „Tím, že to budou tvořit pro studenty a pro mladší lidi, tak to dokáže oslovit širokou veřejnost. Mohou se učit od Univerzitní ligy ledního hokeje, jak to dělat a mohou to napodobit,“ ukazuje hokejista Západočeské univerzity v Plzni, jak se dostal do lepšího povědomí jeden z univerzitních sportů.

Týmová fotka Akademiků s pohárem. Zdroj Facebook Akademici Plzeň.