Extraliga

Tým je vyspělejší než v minulých letech, říká Daniel Michálek

Na jarní část se s dobřanským A-týmem připravuje také Daniel Michálek, který hraje i v první lize v Blatné. Hokejbalový hráč, který nastupuje v útoku i obraně, se rozpovídal o svých rolích v týmech, zmínil se také o zimní přípravě nebo cílech v jarní části.

Ukázalo se, jak je sport o drobnostech

Danieli, v podzimní části jsi nastupoval v Extralize mužů za Dobřany a v první lize jsi také oblékal dres Blatné. Jak jsi byl spokojený s herním vytížením?

Začnu u Blatné, kde jsem odchovanec a i doma srdcem. Zde je to ta role daná i už nějakými zkušenostmi, tudíž se pravidelně dostávám do všech herních situací. V Dobřanech je to trochu jiné, sezónu jsem začínal na spodku sestavu, to ovšem naprosto zaslouženě. Jak podzim postupoval, nabyl jsem sebevědomí, dostal jsem důvěru od trenéra v nerovnovážných situacích a od spoluhráčů bylo cítit, že jsem úplně nezklamal.

V naší nejvyšší hokejbalové soutěži hraješ druhou sezónu. S Dobřanami jste na podzim skončili na osmém místě, na svém kontě máte osmnáct bodů. Co ti v první části sezóny udělalo největší radost?

Podzim bych rozdělil na dvě části. První dvě kola, výprask na Svítkově a prohra doma s nováčkem z Prachatic – tým na dně, špatná nálada. Pak se ukázalo, jak je sport o drobnostech, vydřená výhra v Hradci gólem v poslední minutě a podzim se otočil. Kdybych měl vypíchnout jeden moment, tak neskutečný obrat doma se Svítkovem z 1:5, sedm minut před koncem na konečných 6:5 – pro tyhle zápasy to všichni děláme.

Patřili jste k nejméně vylučovaným týmům. Zaměřovali jste se na tuto statistiku a snažili jste se vyhnout vyloučením?

Tahle statistika je pro mě velice překvapivá, nicméně možná i proto se podzim otočil v příznivé výsledky. Je všeobecně známé, že v Extralize přesilovky jsou rozhodující faktor. Za mě to svědčí o tom, že tým je vyspělejší než v minulých letech.

Vždy se snažím podřídit týmu a jeho potřebám

V Dobřanech ses objevoval v útoku, v Blatné jsi hrál na pozici obránce. Jak se liší tvé role v mužstvech?

Opět to vezmu od Blatné, kde je ta role spíše udávat tempo hry, pomáhat kvalitní rozehrávkou a především poctivě bránit, což nám obráncům ne vždy úplně jde, nemyslím si, že je jiný tým, kde by obránci tolik bodovali. V Dobřanech se snažím plnit stanovené úkoly a využívat své přednosti jako jsou bule, hra kolem brány a poctivá hra dozadu. Pro obě strany platí, že se vždy snažím podřídit týmu a jeho potřebám. Beru to jako výhodu pozice v sestavách kombinovat, pro trenéry to může být často výhoda.

Nyní se určitě připravuješ na další část sezóny. S jakým týmem absolvuješ přípravu a jak probíhá?

Připravuji se v zimě individuálně, po fyzické stránce mi vyhovuje uzpůsobit přípravu svým potřebám. Osm týdnů jsem trávil v posilovně, kde jsem kombinoval přípravu silovou s dynamikou, ve které mám největší rezervy. V minulém týdnu jsem se připojil k Dobřanům na tréninkové jednotky již na hřišti.

Jarní část začne už za měsíc, s oběma týmy se budete chtít dostat do play off. Věříš, že na to budete dobře připraveni a podaří se vám to?

Prioritně, ač jsem papírově hráč Dobřan, upřednostňuji Blatnou, taková je domluva. Co se týče cílů, zaznělo to už v rozhovorech s mými spoluhráči z jižních Čech, vzhledem ke skladbě kádru věříme, že sezóna bude co nejdelší a dotáhneme ji nejméně k jedné z medailí. V Dobřanech se budeme prát o 8. místo, myslím, že to bude opět bitva do posledního kola, vloni se nám to nepovedlo a každý z nás by letos rád končil mimo bitvy o záchranu, které jsou vždy nevyzpytatelné.