Extraliga

Dostat se do play-off bude hodně těžké, ale není to nemožné, vyhlíží jarní část Tomáš Semera

Od letošní sezóny je jedním trenérů plzeňského A-týmu Tomáš Semera, který většinu hráčů trénoval už dříve v juniorech. V podzimní části se ale mužstvu příliš nedařilo, situaci komplikovala také zranění. V další části se bude s týmem snažit získat co nejvíce bodů a bojovat o postup do play-off.

Cítím větší zodpovědnost za všechna rozhodnutí

Pane trenére, před letošní sezónou jste v Plzni přešel od juniorů k A-týmu. Jaké vidíte největší rozdíly v trénování týmů v Extralize juniorů a nejvyšší mužské soutěži?

Co se týče tréninků, tak je to podobné. Hráči, kteří jsou teď v A-týmu, jsem z devadesáti procent vedl ještě nedávno v mládeži. Je to hodně mladý tým. Známe se. Ví, co v tréninkách vyžaduji a proč. Rozdíl oproti extralize juniorů je v utkáních. Všechna utkání koučujete od začátku do konce, musíte být neustále ve střehu a musíte reagovat pokud možno správně a hned. Cítím větší zodpovědnost za všechna rozhodnutí, která jako trenér v zápase udělám.

V podzimní části jste s mužstvem získali osm bodů a jste na předposledním místě. Jak hodnotíte rozehranou sezónu?

Jsem rozhodně nespokojený. Představa byla zcela odlišná, o to je realita horší. Po bodech získaných v prvních šesti kolech a slušných výkonech přišla ruku v ruce se zraněními série, kdy jsme špatné výkony střídali s dobrými, ale na body to z nějakého důvodu nestačilo. Ať už to byly zbytečné fauly nebo individuální chyby, které pak ta utkání rozhodovala. Jak říkám, jsme mladý tým, který by se potřeboval trochu otrkat, ale na to není čas. Tady se počítají jen a jen body a těch jsme moc nezískali.

V závěru této části sezóny jste s některými soupeři z horní části tabulky prohráli těsně. Jsou to momenty, na kterých můžete stavět?

Rozhodně ano, utkání s Kertem, Pardubicemi, Hostivaří, ale i s Hradcem jsme měli zvládnout výsledkově lépe. Víme, že předvedený výkon byl dobrý, ale zase nás srazily hloupé chyby. Tohle se musí změnit.


Budeme chtít samozřejmě turnaj vyhrát

Nyní už několik dní absolvují hráči zimní přípravu, v rámci ní také odehrajete Pilsen Challenge. S jakými cíli do turnaje půjdete?

Na turnaji nás čekají 4 těžké zápasy, což je výborná příprava. Chceme vyzkoušet hráče v různých formacích a budeme chtít hrát tak, abychom se připravili co nejlépe na jaro. A budeme chtít samozřejmě turnaj vyhrát.

Tým převážně ve venkovních zápasech nastupoval v oslabené sestavě, ke konci podzimu se pak v mužstvu objevily nějaké posily. Připojí se do jarní části ještě nějací hráči?

Ano, v průběhu podzimu jsme řešili několik zranění, která vyřadila naše hráče na delší dobu jako například kapitána Martina Kunzmanna. Snažili jsme se to doplnit o juniory, ale nemůžeme očekávat, že ty budou rozhodovat zápasy. Poohlížíme se i jinde a uvidíme, s jakou silnou sestavou vstoupíme do druhé poloviny.

Budete se určitě chtít vyhnout zápasům o udržení Extraligy a budete se snažit bojovat o play off. Co pro to bude potřeba udělat?

Dostat se do play off bude hodně těžké, ale není to nemožné. Nicméně cílem bude na jaře předvádět takové výkony, abychom sbírali body a uvidíme, na co to bude stačit.