Extraliga

Plzeň utnula dramatickou přestřelku v závěrečné části! Stav série o záchranu s KOVEM je vyrovnaná

V neděli 8. května pokračovala druhým zápasem série 2. kola play down o záchranu nejvyšší soutěže. Plzeň se v úvodní třetině dostala do dvoubrankového vedení, KOVO ve druhé periodě otočilo vývoj utkání. Na to ale Mečouni reagovali další otočkou a vyrovnali stav série na 1:1 na zápasy.

2. utkání série 2. kola play down:

Každý chvilku tahal pilku, produktivní byla ale jen Plzeň

HBC Plzeň - TJ KOVO Praha 7:4

Od úvodních minut utkání byli aktivnější hosté z pražského KOVA, kteří se střemhlav tlačili do brankoviště plzeňského brankáře Kráčiny, ten ale vyřešil bez problémů všechny pokusy hostů a v 5. minutě udeřil domácí útočník Michal Průcha, jenž z levého kruhu propálil vše, co mu stálo v cestě – 1:0. Mečounům úvodní trefa vlila krev do žil a KOVO muselo čelit nepříjemným atakům Plzně. Pražané se navíc museli bránit dvěma přesilovým hrám domácích. První oslabení přečkali bez úhony, v tom druhém ale už kapitulovali z hole Adama Vágnera, který po vyhraném vhazování napřáhl za modrou čarou a propasíroval balónek za záda Humlíčka střežícího klec KOVA – 2:0. Zbytek úvodní části přinesl vyrovnanou hru, jež se přelévala ze strany na stranu, činit se museli oba brankáři, další gól však už nepadl.

Na hřišti se začalo přiostřovat, toho využily oba celky

Z kraje druhé části se do šancí dostali domácí, Hanuš ani Průcha ale úspěšní nebyli. Po 44 vteřinách od úvodního vhazování druhé periody se na druhé straně prosadil Pavel Kabát, jenž si to po vhazování namířil od levého mantinelu před Kráčinu, kterého svým zakončením překonal – 2:1. Otěže zápasu rázem převzali hosté z Prahy, ti se aktivně prosazovali do šancí a Kráčina měl plné ruce práce. Pak se začalo přiostřovat a přesilovou hru využil po 18 vteřinách Tomáš Šmerha, jenž propálil plzeňského brankáře z velké dálky – 2:2. Následně se nechali vyloučit i hosté, v početní převaze napálil tyč Ondřej Benedikt, který mohl poslat domácí zpátky do vedení.

Dramatické utkání pokračovalo vyloučením Jiřího Benedikta na 4 minuty za vysokou hůl. Toho KOVO opět využilo, když se před brankovištěm po četných dorážkách prosadil Filip Kejdana – 2:3. Pražané otočili během deseti minut utkání ve svůj prospěch, z vedení se radovali ale jen 22 vteřin, protože se pokračovalo v důrazné hře a za katrem pykali i hosté. Početní převahu Plzně 4 na 3 zužitkoval Lukáš Hanuš, jehož tvrdá střela z pravého kruhu skončila za zády Humlíčka – 3:3. Emotivní duel přinesl další zápletku, tahoun KOVA Tomáš Šmerha se nechal vyloučit na 10 minut za nesportovní chování. Právě jeho absence mohla zapříčinit otočku Plzně, jež se těsně před koncem druhé periody radovala z gólu Jana Holého, který od pravého mantinelu v útočném pásmu prostřelil brankáře KOVA – 4:3.

KOVO kladlo odpor, doplatilo však na vyloučení

Do závěrečné části vstoupili daleko lépe domácí. Pár chvil po úvodním vhazování třetí třetiny se k zajímavé střele propracoval Jiří Benedikt, ale to byl Humlíček ještě bezchybný. Následně se už prosadil Jakub Vobruba, kterého na pravém kruhu v útočném pásmu vybídl Gřonka, a prvně jmenovaný poslal neomylně míček za záda strážce pražské svatyně. Plzeň se tak dostala do dvoubrankového vedení – 5:3. Stav skóre se však po minutě a dvou vteřinách opět měnil, Matěj Kupf napřáhl z poloviny hřiště a Kráčinu doslova prostřelil přes hradbu těl a snížil na rozdíl jednoho gólu – 5:4.

Ve druhé polovině závěrečné části přečkalo KOVO oslabení, těsně po něm ale zvedal ruce nad hlavu Lukáš Hanuš, který si před Humlíčkem počínal důrazně a poslal balónek do sítě KOVA – 6:4. Brankář hostů Humlíček se necelých 7 minut před závěrečnou sirénou provinil úmyslným vyhozením míčku z hřiště a s hosty to nevypadalo vůbec dobře. Hůře hostům bylo ve 41. minutě, kdy se před brankou KOVA nejlépe zorientoval Ondřej Kejř a poslal Plzeň do vedení 7:4! Hosté to minutu a půl před koncem utkání zkoušeli v šesti hráčích bez brankáře, navíc si zahráli v početní převaze, ale na větší drama už bylo příliš pozdě. Plzeň si tak připsala důležité vítězství a srovnala stav série v boji o záchranu extraligové příslušnosti na 1:1 na zápasy.