Český Pohár

Do čtvrtfinále Českého poháru se podívají zejména favorité. Elba dokázala vyřadit Kert Park

Osmifinále Českého poháru přineslo vysoké i těsné výsledky, avšak bylo se na co koukat. Několik derby nabídlo velkou podívanou, v nichž se dařilo zejména favoritům. Na největší skalp dosáhla ústecká Elba, která vyřadila pražský Kert Park. Jak dopadlo 4. kolo Českého poháru?

Pardubice si smlsly na Pirátech, Kometa na Svítkov nestačila

V neděli 26. února 2023 se ve východních Čechách odehrály dva duely, přičemž se jednalo o velká derby. Extraligové HBC Pardubice vyzvaly na souboj Hradec Králové, který na tamní celek o třídu nestačil. Pardubice vedly po 1 a 14 vteřinách 2:0, avšak hosté se nevzdali a bojovali. Po druhé třetině však bylo rozhodnuto o postupu Pardubice, které vyhrály 11:3. Hattricky se blýskli Langr a Březina. „Od začátku jsme si šli za vítězstvím, kluci hráli s chutí celý zápas. Dali jsme gól už po 20 sekundách, druhé střídání další a důležité bylo že jsme nepolevili. Na střely 29:9 a góly po pěkných akcích. Důležitý výkon i kvůli nepovedenému utkání v Letohradě. Klukům díky za přístup,“ řekl trenér Pardubic Jiří Mašík. Na Svítkov zase jela prvoligová Polička, která zavzpomínala na Svítkově na loňské semifinále. Bylo vidět, že svítkovští hráči drželi hokejku v ruce již před tímto duelem. Proto zaslouženě vedli po 6 minutách hry 1:0. Dobrá hra extraligového celku vedla k vedení 2:0, avšak Kometa svou zarputilostí dokázala snížit, dokonce vyrovnat na 2:2. Svítkov ale svoje vítězství potvrdil v poslední třetině. „Polička přijela snad v nejsilnější možné sestavě posilněná o kluky z Letohradu, a právě letohradský maskovaný fantom nás velmi trápil. Dovolím si s pokorou říct, že jsme vyhráli zaslouženě a určovali tempo hry. Ačkoliv jsme vedli a soupeř srovnal na 2:2, pokračovali jsme v naší hře,zmínil trenér Svítkova Petr Kopečný, který věří v postup do Final4.

Písek s Kladnem svedl vyrovnaný boj, Blatná a Suchdol jdou dál

V jižních Čechách byl hokejbal také vidět. V jihočeském derby se více dařilo prvnímu celku Západní divize z Blatné, který o svém vítězství rozhodl až v poslední periodě! Datlům se podařilo vstřelit branku na 2:3 v čase 40:00, přičemž vítěznou branku zaznamenali o 6 vteřin později. Suchdol mohl ve 4. kole zavzpomínat na prvoligové zápasy s Brnem. Suchdolští hokejbalisté přešli do dalšího kola po těsném souboji – 2:0. Písek se do osmifinále Českého poháru dostal jako jeden ze dvou druholigových týmů. Borci „od Splavu“ si nevedli špatně, i když po 20 minutách hry prohrávali 0:4. V čase 44:15 byl stav 3:4 a Kladno své vítězství pečetilo nakonec do prázdné branky. Hattrick zaznamenal Martin Kohout. „Zápas byl zvláštní v tom, že jsme zažili snad všechny druhy počasí. Sníh střídalo sluníčko, pak vichr, déšť se sněhem. Chyběla snad jen mlha,“ smál se Martin Kohout, podle něhož vzali domácí zápas prestižně. Poté dodal: „My pak dostali nějaké trochu nešťastné góly, ale konec jsme pohlídali. Zápas měl díky asi stovce diváků docela pěknou kulisu.“

Hostivař přetlačila Plzeň, Kert Park je z kola ven, Vsetín na Karvinou nestačil

Ve středu 15. února se již odehrálo 4. kolo Českého poháru mezi Plzni a Hostivaří. Tento vyrovnaný duel vypadal od začátku lépe pro domácí Mečouni, kteří po 4 minutách hry vedli 2:0, avšak na začátku druhé třetiny vyrovnal Jan Čejka na 2:2. Pražané se potom v průběhu duelu dostali do dvoubrankového vedení, na které reagoval Hanuš gólem z přesilovky – 3:4. Radim Štěpáník však vítězným gólem ve 40. minutě zajistil Hostivaři postup i přes snížení Davídka. „Začátek zápasu nám trochu utekl. Plzeň se rychle dostala do dvoubrankového vedení. Naštěstí se nám podařilo celkem rychle snížit a hru strhnout na naši stranu. Určitě se musíme vyvarovat vyloučení, protože v oslabení se Plzeň dostávala zpátky do hry. Ale jsem velmi rád, že jsme jaro začali vítězně a doufám, že v dobrých výsledcích budeme pokračovat i v dalších zápasech,“ uvedl k zápasu Josef Vosátka z Hostivaře. Kert Park vyzval soka z Ústí nad Labem, který šel jako první do vedení. Avšak zkušení Pražané do konce druhé třetiny odskočili na rozdíl dvou branek. Třetí třetina přinesla vyrovnání na 3:3. Zápas rozhodl ve prospěch Ústečanů Červinka v samostatných nájezdech. „Chtěli jsme napravit tragický výkon ze soboty (sobotní zápas Extraliga – pozn. red.), což se nám výsledkově podařilo, ale herně už méně. Jediným pozitivem je, že se nám povedl otočit nepříznivý stav proti tak silnému týmu jakým je Kert,“ řekl tahoun Elby Lukáš Soukup.