Přebor ml. žáků

Podzim mladších žáků: Tým udělal od prvního zápasu značný progres, narostl i počet hráčů

Sérii článků věnovaných mládežnickým týmům se zaměřením na podzimní část a vyhlídky pro zbytek hokejbalové sezóny zakončíme u mladších žáků. Ty od letošní sezóny vede znovu Michal Samec. Pro své hráče má slova chvály, když přijde řeč na atmosféru v týmu.

Tým se podle jeho slov semkl okolo zkušenějších hráčů a na každém z jeho svěřenců bylo na podzim vidět, jak jde herně nahoru.

Přebor mladších žáků neuplatňuje tabulku, do které by se promítaly výsledky. Pro popis podzimního počínání tedy postačí to, že z osmi utkání se mečounům podařilo šestkrát zvítězit a poraženi odcházeli jen ve dvou případech. Nejprve hned v prvním soutěžním zápase 7:5 a poté až v listopadu v domácím utkání se Suchdolem nad Lužnicí. Závěr podzimu si mečouni naopak pořádně užili. Během jednoho týdne hned dvakrát vstřelili po deseti brankách a v obou případech navíc na hřišti soupeře. 17.listopadu porazili České Budějovice 10:0, o tři dny později pak Blatnou 10:1.

Trenér Michal Samec: V týmu panuje dobrá atmosféra, na jarní část se velice těším

Máte za sebou podzimní část. Jak lze celý podzim hodnotit?

Podzim bych hodnotil spíše pozitivně. Před sezónou jsme začínali s velmi úzkým a nezkušeným kádrem, který jsme se v průběhu podzimu snažili doplňovat, což se nám alespoň částečně povedlo. Mohli jsme se spolehnout i na výpomoc několika hokejistů, což nám letos opravdu velmi pomohlo. Zároveň se nám povedlo zapojit několik hráčů z mladší věkové kategorie. Tým se semkl okolo zkušenějších hráčů a na každém z kluků bylo během podzimu vidět, že získávají zkušenosti a jejich výkony jdou znatelně nahoru, za což jsem velmi rád. Většinu zápasů jsme zvládli na naše momentální možnosti odehrát velmi dobře, i když samozřejmě vidím velké rezervy a prostor pro zlepšení.

Kde byly silné stránky vašeho týmu? V čem tým na podzim naopak nevynikal?

Mezi silné stránky bych zařadil určitě semknutost. Parta, která se před sezónou až na výjimky skoro neznala, si sedla opravdu velmi rychle, a v týmu panuje dobrá atmosféra. Kluci se snaží, zlepšují se. Když to vezmu herně, dařilo se nám v zápasech poměrně plnit to, co jsme s vedoucím Vlastou Lokajíčkem chtěli. Mezi slabší prvky naší hry bych určitě zařadil zakončení a kvalitu střelby, na čemž se snažíme usilovně pracovat. Každopádně, když srovnám, jak tým, a zejména mladší a začínající hráči, vypadal v prvním a v posledním zápase podzimu, je tam vidět obrovský rozdíl a pokrok. To je pro mě v tuto chvíli to hlavní. Hráče hokejbal baví a užívají si ho, což je v této kategorii to nejzásadnější.

Do týmu přišli před sezónou hráči z kategorie přípravek, další paralelně hrají za přípravku i mladší žáky. Jak hráči zvládají přechod na hru po celé ploše? Věnujete se tomuto I v rámci tréninku?

Myslím, že kluci toto zvládají velmi dobře. Troufnu si říct, že zvlášť hráči ročníku 2012 a 13, kteří patří věkově ještě do přípravky, mě velice příjemně překvapili. Samozřejmě, občas nám uteče nějaký ofsajd, občas máme problém přebrat a obsadit hráče při hře 5 na 5, ale to je naprosto přirozené. Hráči se tohle učí každým zápasem, každou situací, kterou na hřišti zažijí. Rozhodně se nácviku těchto věcí nevěnuji organizovaně v tréninku, jsem velkým odpůrcem přehnaného zařazování taktiky a organizace hry do tréninků v těchto kategoriích. Spíše se o tom snažím s hráči mluvit při hře a při zápasech, kde některé věci sami vidí, mohou si je zažít a poučit se z chyb.

Jak bude vypadat zimní příprava? Na co se zaměříte?

Zimní příprava nebude z mého pohledu nijak výrazně vyčnívat z tréninkové náplně zbytku sezóny. Mým cílem nadále zůstává udělat s hráči co největší pokrok v jejich hokejbalových dovednostech, ať už individuálních, pohybových či jiných. Chceme se pokusit ročník 2010 co nejlépe připravit na přechod do vyšší kategorie a mladší hráče zase posunout o co největší kus dál. Určitě bych se rád vyhnul příliš velké herní pauze do jarní části sezóny a budu se snažit, abychom i v zimním období odehráli nějaké zápasy.

S jakými cíli půjdete do jarní části?

Dlouhodobým cílem samozřejmě zůstává efektivní rozvoj hráčů a jejich dovedností. Jinak v jarní části určitě budeme chtít vyhrát každý zápas, který nás čeká. Každý dobře odvedený výkon nás posouvá zase o něco dál. Z mého pohledu bych se chtěl určitě s týmem na jaře zúčastnit některého ze svazových kvalifikačních turnajů a pokusit se na něm uspět, myslím, že v tomto věku již hráči potřebují nejen hrát zápasy, ale i zažít, jaké je to hrát o výsledek a o umístění. Na jarní část se velice těším a věřím, že mi hráči budou dělat stejnou či větší radost, jako tomu bylo doposud.

Zdroj informací: HBC Plzeň.