Přebor ml. žáků

Podzim mladších žáků: Všichni se chtějí učit novým věcem, těší trenéra Marka Štrunce

V kabině mladších žáků mezi loňskou a letošní sezonou nezůstal téměř kamen na kameni. Ročníková obměna byla letos silnější. Od přípravky se k družstvu přesunul trenér Marek Štrunc, který i během podzimu v v zápasech mladších žáků využíval řadu hráčů přípravky. Výkony týmu šly postupně nahoru.

Podzim Plzeňané zakončili sérií šesti vítězství. Přednější je pro Štrunce ale týmová soudržnost, která v případě mladších žáků funguje.

Plzeňský tým mladších žáků vstoupil do sezóny poměrně divoce. Na prestižním turnaji Fair Cup se mečouni setkali se silnou konkurencí. V turnaji obsadili poslední příčku. Mladý tým přesto ukazoval svůj potenciál. A je-li řeč o mladém týmů, je toto pojmenování opravdu na místě. Za mladší žáky nastupují pravidelně hráči přípravky, jelikož většina loňského kádru se předsunula do šatny starších žáků.

Na podzim sehráli mečouni deset utkání ve skupině Jih+Západ. Po těžším startu otočili kormidlem a 8. října 2023 porazili Blovice 10:0 a nastartovali sérii šesti výher v řadě, kterou si ponesou do jarní části! Zajímavostí je, že tři z deseti utkání musela rozhodovat samostatná střílení, ve kterých se Plzeňané dvakrát radovali z výhry. Další zajímavostí je, že trenér Štrunc v průběhu podzimu nasadili hned tři brankáře.

V listopadu se navíc mečouni zúčastnili silně obsazeného svazového kvalifikačního turnaje na Kladně. Semifinálové boje jim sice unikly, přesto se tým neměl za co stydět. V průběhu podzimu se z gólů a nahrávek radovala celá řada hráčů. Dlouhodobé statistiky ovšem nejsou v kategorii mladších žáků evidovány, proto ani my nebudeme v našem podzimním reportu oznamovat jména nejproduktivnějších hráčů.

S přibývajícím časem se tým sehrál, všichni se chtějí učit novým věcem, říká Marek Štrunc

Před sezonou jste převzal tým mladších žáků. Jak jste spokojený s první fází sezony?

Mečouni měli trochu pomalejší začátek do sezony. Do starších žáků odešel v podstatě celý tým, v kategorii mladších žáků zůstali jen tři hráči. Z kategorie přípravky přišli k žákům jen čtyři hráči. Do týmu mladších žáků tak byli povoláni i stávající přípravkáři. Kluci se museli lépe poznat nejen na trénincích. S přibývajícím časem se celý tým sehrál. A je to poznat na trénincích tak i v zápasech.

Kde byly na podzim silné, a kde naopak slabší stránky vašeho týmu?

Kluci si navzájem pomáhají, mladší kluci jsou podporováni a hecováni těmi staršími. Všichni se chtějí učit novým věcem, to jsou silné stránky týmu. Slabší stánkou byla slabá produktivita. Vytvářeli jsme si velké množšství šancí, ale jen málo jsme jich proměňovali.

Jak bude vypadat zimní příprava? Na co se v ní zaměříte?

Teď si dáme od hokejbalu pauzu, trénovat začneme v polovině ledna. Doufám, že navážeme na konec podzimní části, kde kluci předváděli na trénincích maximální nasazení, které pak zúročili v zápasech. Na začátku února čeká mečouny Zimní turnaj mladších žáků, který se uskuteční v Precol Aréně. Jarní část soutěže se opět rozběhne v březnu.

S jakými cíli půjdete do jarní části?

Stále je na čem pracovat, individuálně se kluci musí stále rozvíjet. Nepolevíme v herních činnostech jednotlivce. Určitě zapracujeme i na té střelecké produktivitě. Máme s kluky společný cíl, užít si každý zápas a vyhrát vše v druhé části soutěže.

Zdroj rozhovoru: HBC Plzeň.