Přebor ml. žáků

Herní posun každým týdnem a oslava prvního vítězství. Trenér Štrunc mladší žáky chválí

V přeboru mladších žáků slavili mladí mečouni v neděli první vítězství. V Českých Budějovicích vyhráli po samostatných stříleních. Dosažená výhra tak zapadá do scénáře, kdy se mladí plzeňští hokejbalisté zlepšují trénink od tréninku.

Fungování týmu nyní přibližuje trenér Marek Štrunc, který se s řadou hráčů přesunul do mladších žáků z kategorie přípravek.

V neděli plzeňský tým mladších žáků zvítězil 3:2 po samostatných stříleních v Českých Budějovicích. Pro mladé mečouny to byla první vítězná radost, která se ovšem nerodila lehce, jelikož v zápase dvakrát prohrávali. Navíc měli velkou střeleckou převahu. „Trápila a trápí nás produktivita. Proti Českým Budějovicím jsme trefili hned sedm tyček, na střelbu se nyní ještě více zaměříme,“ přiznává trenér Marek Štrunc, který se spolu s řadou hráčů přesunul před sezónou z kategorie přípravek do mladších žáků.

Přesun z kategorie přípravek do mladších žáků lze označit téměř za nejtěžší v mládežnických kategoriích, jelikož se hra přenáší na velikost celého hřiště, což na mladé mečouny klade nové nároky. „Ano, pro většinu hráčů jsou pojmy jako zakázané uvolnění nebo ofsajd úplně nové, postupně se všechno učíme. Kluci jsou ale šikovní a jde jim to rychle.“ zaznívá pochvala z trenérského postu. Další slova chvály má Štrunc směrem k týmovému fungování. Starší hráči přijali nováčky mezi sebe na výbornou, v týmu funguje dobrá parta a atmosféra. Když je ovšem třeba "zapnout", plzeňský výběr si vše uvědomí a přepne na vyšší obrátky.

Největší pokrok ale podle Štrunce udělali jeho svěřenci ve fyzické kondici. Mladí mečouni se každým tréninkem zlepšují i koordinaci těla a pohybu po hřišti. „Mám radost z toho, že si hráči drží svoje posty,“ těší trenéra, který se do kategorie mladších žáků vrací po několika letech. Nabízí se tak otázka, jak se hokejbal v této kategorii proměnil. „Hra je obecně rychlejší, i v této kategorii. Nemusíme se zaměřovat tolik na práci s holí, to už umí hráči, co přijdou z kategorie přípravek. Vidím tak větší nároky na fyzickou kondici. Na letošní tým obzvlášť, do zápasů s námi chodí hráči věkem stále v přípravce a hrají tak i proti o tři roky starším soupeřům, což je hodně znát. Jsem ale spokojený, kluci opravdu makají!“

Další prostor, kde mohou mladí plzeňští hokejbalisté ukázat svůj herní posun, dostanou mladší žáci už tuto neděli. Od 14 hodin hostí v Precol Aréně jihočeský celek Suchdol nad Lužnicí.

Zdroj rozhovoru: HBC Plzeň.