Ostatní oznámení

Proti Kladnu jsme předvedli dobrý výkon a herně nám to pomůže, říká Aleš Daněk

Brankář Horní Břízi, jenž má v soukromí rád klid a relaxuje hudbou, se hokejbalu věnuje téměř čtvrt století. Jak vidí dosavadní průběh sezony? Jaké to bylo postavit se proti kladenským střelcům v Českém poháru? Čeho by chtěl ještě v kariéře docílit?

Nejen to nám přiblíží Aleš Daněk, který se kromě zastavování míčků v brankovišti věnuje společně se spoluhráčem Markem Šiškou výchově nejmladších hokejbalistů v kategorii minipřípravek.

Aleši, podzimní část hokejbalových soutěží je u konce. Horní Bříza jako jediný západočeský zástupce regionální ligy postoupil do třetího kola Českého poháru. Jak se díváš na propojení jednotlivých soutěží v poháru?

Byla to dobrá zkušenost. Především zápas proti plzeňskému béčku, když proti nám postavili juniorku a následně zápas s Kladnem. Myslím, že jsme předvedli velmi dobrý výkon a herně nám to pomůže do zbytku sezóny. Zároveň musím za sebe říct, že už to bylo celkem náročné hrát i v týdnu.

Ve zmíněném třetím pohárovém kole dorazil na vaše hřiště celek Kladna, který je několikanásobným mistrem extraligy a také v letošní sezóně se řadí mezi elitu. Jak tento zápas z tvého pohledu vypadal?

Na tento zápas jsme se hodně těšili a mrzí mi, jak dopadla první třetina, protože jsme měli několik šancí a byli jsme vyrovnaným soupeřem. Asi nás trochu podcenili, ale bohužel, dali celkem snadno první dva góly a my vlastně po dobrém výkonu prohrávali 0:3 po první třetině. To už se s tím těžko něco dělá, obzvlášť proti extraligovému týmu.

Čelil jsi pětatřiceti střelám soupeře. Byl znát rozdíl v zakončení oproti 2. lize?

Určitě byl velký rozdíl v rychlosti, vše to bylo v pohybu. Koukalo se na to hezky (smích). Jak jsem řekl, tento zápas nám dal hodně a to nehledě na výsledek.

Pohárové vsuvky jste skvěle zkombinovali s druholigovými duely. Přezimujete na 2. místě, o bod za Blatnou. Jaká panuje nálada v kabině po odehraných osmi utkáních?

Bylo to náročné, ale zvládli jsme to. Nálada je dobrá. Myslím, že jsme na podzim hráli hodně dobře a určitě se na jaře budeme snažit útočit na ty nejvyšší příčky.

Aleš Daněk dohlíží na průběh tréninkové jednotky svých svěřenců. Zdroj: archiv Aleše Daňka.

Jak bys hodnotil jednotlivá utkání? Které z nich bylo nejtěžší? Byl to souboj s rivaly z Třemošné, která zvítězila v prodloužení?

S Třemošnou to byl asi můj, a možná i náš, nejhorší zápas. Je pravda, že proti nám postavili silný tým, ale i tak bychom měli takové soupeře porážet. Myslím, že nejvyšší úroveň měl náš zápas s Blatnou. Tam nám bohužel nevyšla třetí třetina a soupeř zápas otočil na svou stranu. Snad jim to vrátíme na jaře. Také zápas s Liticemi měl podle mě velice dobrou kvalitu.

V procentuální úspěšnosti zákroků jsi těsně za vedoucím litickým Třískou. To se dá hodnotit jako skvělý start soutěže, souhlasíš?

Jelikož hrajeme dobře jako tým, tak i já musím chytat dobře, abych nebyl nejhorším hráčem týmu. Nerad bych to týmu kazil, a tak se musím neustále snažit a je fajn, když mé statistiky odpovídají postavení týmu.

S jakými cíli vstupoval celek Horní Břízy do aktuálního ročníku? Jsou oproti předchozím sezónám jiné?

Už poslední sezóny ukazovaly, že bychom mohli hrát na špici, ale bohužel víme, jak skončily. Takže už nějakou dobu věříme, že máme na to hrát o titul. Tým na to dle mého máme a uděláme pro to maximum.


Aleš Daněk nepodceňuje žádný míček, i když není v bezprosřední blízkosti. Zdroj: archiv Aleše Daňka.

Které z celků řadíš po nekompletní polovině soutěže k favoritům na postup do play-off, jehož se zúčastní první čtyřka?

Největšího favorita vidím v Blatné. Pro ostatní týmy bude výzva je k titulu nepustit. Dál řadím vysoko Litice. U Třemošné a Plzně B záleží v jaké jsou sestavě a přál bych play-off Fireballu, ale vypadá to, že se o posledním postupujícím rozhodne mezi Třemošnou a Plzní B.

Výkony předvádíte skvělé. Přemýšleli jste, že byste se přihlásili o ligu výše?

Ne, nemyslím si. I když bychom si to třeba chtěli zkusit a nemuselo by to být tak špatné, tak bych řekl, že dokud jsou ligy rozloženy tak, jak jsou, tak to nepřipadá v úvahu, ale kdo ví za x let...

Jaké jsou tvé hokejbalové sny a cíle? Čeho bys chtěl dokázat v hokejbalové kariéře?

Myslím, že jsem nikdy s žádným týmem nevyhrál žádnou soutěž. Doufám, že to nebylo mnou, takže můj sen, dá-li se to tak říct, je jasný. Jinak bych ještě nějaké zápasy chtěl odehrát ve zdraví a týmu pomáhat k dobrým výsledkům.


Během zápasu je třeba se neustále koncentrovat. Zdroj: archiv Aleše Daňka.