Zprávy RSHb

Restart Extraligy se stal skutečností! Utkání se hrají bez diváků, a co další omezení?

Postupem času se dostává výjimek i amatérským sportům, a nejen těm profesionálním. Dokonce se ve druhém květnovém víkendu rozběhne i nejvyšší česká hokejbalová soutěž. Do té zasáhnou také oba západočeské celky.

Nejen o procesu udělení výjimky, ale také o dalších zajímavostech se v rozhovoru rozpovídal sekretář ČMSHb Tomáš Březina.

Pane sekretáři, tak po dlouhé době se i hokejbalu dostalo výjimky, a to konkrétně Extralize, jste za to rád?

Jsme rádi, že naše úsilí vyvinuté pro získání výjimky nebylo zbytečné. Bohužel celý rozhodovací proces na Ministerstvu zdravotnictví trval delší dobu, než jsme si představovali.

Jak vůbec probíhal proces toho, aby se alespoň Extraliga mužů mohla rozjet?

Českomoravský svaz hokejbalu byl iniciátorem vytvoření skupiny středních a menších svazů kolektivních sportů, která začala v lednu komunikovat s Národní sportovní agenturou za účelem zajištění podmínek pro udělení výjimky pro své nejvyšší soutěže. Veškerá komunikace s Ministerstvem zdravotnictví probíhá výhradně prostřednictvím NSA, a tak postupoval i náš svaz.

Organizace utkání bude náročnější než v době před pandemií...

Co obnáší extraligová výjimka? Bude se jednat o nějaké pravidelné testování hráčů? Jak to bude vše koncipováno?

Ministerstvo zdravotnictví stanovilo závazné hygienicko-protiepidemické podmínky pro konání Extraligy. Do sportovního areálu, kde se budou jednotlivé zápasy konat může vstoupit pouze nezbytný limitovaný počet osob. Všem osobám bude při vstupu do areálu změřena tělesná teplota, která nesmí být vyšší než 37,5 st. C. Všechny osoby musí mít negativní test na přítomnost viru SARS-CoV-2 ne starší než 48 hodin. Očkované osoby nebo osoby, které prodělaly v uplynulých 90 dnech nařízenou karanténu mít negativní test nemusí. V areálu musí mít všichni nasazenou ochranu dýchacích cest. Tato povinnost se nevztahuje na hráče a rozhodčí v průběhu utkání a při rozcvičování. Utkání se budou konat bez přítomnosti diváků. Po každém utkání bude prováděna dezinfekce střídaček a šaten. Organizace utkání bude náročnější než v době před pandemií, ale kluby Extraligy splnění podmínek jistě zvládnou.

Situace ohledně pandemie se lepší. Myslíte si, že by se mohly rozjet i další soutěže, například mládežnické?

Byli bychom tomu velmi rádi a při všech jednáních s Národní sportovní agenturou, která probíhají ve čtrnáctidenním cyklu, toto téma projednáváme. Rozhodnutí o uvolnění soutěží je plně v rukou Mezioborové skupiny pro epidemické situace MESES. Zatím bohužel nebylo o rozvolnění v případě nižších amatérských soutěží rozhodnuto.

Musíme se připravit na to, že „normál“ bude jiný...

Můžeme nějak odhadnout, kdy se hokejbalové soutěže vrátí do normálu? Počítáte s tím, že v září opět začne sezóna tak, jak má?

Pevně v to věříme, nedovedeme si představit, že by hokejbalová sezóna 2021/2022 v září nezačala. Avšak nikdo z nás v tuto chvíli nedokáže odhadnout, jaké podmínky státní orgány pro sportovní soutěže stanoví. Musíme se připravit na to, že „normál“ bude jiný, než byl v období před pandemií.

Problém to je i pro reprezentace a mezinárodní akce, jak vnímáte zrušení všech mezinárodních akcí?

Vzhledem k tomu, že je omezená možnost cestování, je zrušení mezinárodních akcí logickým krokem. Budeme se snažit o sehrání mezistátních utkání v rámci Evropy. Byli jsme připraveni zorganizovat Mistrovství Evropy, které by restartovalo mezinárodní hokejbal. Bohužel vývoj pandemie v jednotlivých státech nám v tom zabránil. Na vrcholné mezinárodní akce si zřejmě budeme muset počkat do roku 2022. Doufáme, že situace v hokejbalových zemích bude natolik dobrá, že mezinárodnímu soupeření národních týmů nebude nic bránit.