Extraliga

Věřím, že kvality předvedeme a prodáme i v této soutěži, hlásí před play down Václav Šlehofer st.

Dobřany měly v letošní sezóně naději na postup do play off ještě v posledním kole Extraligy mužů. Nakonec ale skončily na devátém místě a čekají je zápasy v play down. Trenér Václav Šlehofer starší má oproti minulé sezóně v kádru zkušenější hráče a věří, že svou kvalitu využijí.

Hráli jsme z většiny dobré zápasy, bohužel někdy se smolným koncem

Pane trenére, do jarní části jste vstupovali z dobré pozice, ale posbírané body po zimní přestávce na postupovou osmičku nestačily. Jak se ohlížíte za základní částí?

Nepostoupili jsme do play off a to je škoda. Hráli jsme z většiny dobré zápasy, bohužel někdy se smolným koncem. Asi nás tam někdo nechtěl. (smích) Mrzí mě nepostup coby sportovce. Vyzní to maličko ukřivděně, ale vadí mi, a nejen mně, některé věci a okolnosti, nechám je raději pod klubovou pokličkou. Samozřejmě i my jsme mohli udělat leccos lépe a také z naší a mojí strany určitě byly pokažené věci, ale to ke sportu patří. Nejsme bezchybní, pochopitelně. Musíme se prostě poučit. Čili, zase zkušenost. Každopádně jede se dál.

Ještě v posledním kole jste měli teoretickou šanci na postup do play off. S čím jste do utkání šli?

Museli jsme ve 22. kole uhrát o bod víc v Plzni než Kladno se Svítkovem doma. To bylo dané. Hráči také nesměli vědět dílčí výsledek z Kladna, ten jsme věděli pouze my s kolegy. I to byla součást tohoto derby v Plzni. Jinak klasika, odehrát a odmakat zápas jako každý jiný, nic speciálního. Bohužel o druhé pauze pronikla mezi hráče informace o výsledku v souběžně hraném duelu na Kladně a to 7:2 po dvou třetinách pro Kladno. V tu chvíli jsem tušil, že je zle. Přiznám se, že jsem i já ztratil drajv a i tohle je samozřejmě špatně. Tím ale nesnižuji výkon domácích, ti hráli dobře, odjezdili celý zápas, vybojovali si tak desátý flek a výhodu domácího prostředí do play down. Říkal jsem si jen, vyhrát dnes v Plzni a nepostoupit, to by bylo fakt k na*rání. I kluci se v tomhle módu bavili po zápase. Takže asi tak. My ale osmičku ztratili mnohem dříve a víme i kdy.

V základní části jste vsítili nejvíce gólů v přesilových hrách, dařilo se vám také v oslabení, ale byli jste druhým nejvíce inkasujícím týmem. Měli jste největší nedostatky ve hře v rovnovážném počtu?

Asi ano, ta čísla vám leccos ukáží. Dá se říct, že je to tak trochu i paradox, neboť rozhodují právě přesilovky a oslabení. Ale my o tom všem pochopitelně víme a přemýšlíme. Určitě se nad tou hrou v rovnovážném počtu vícekrát pozastavím... Nejsme sice profíci a denně na hřišti či u videa, ale i tak spoustu věcí můžeš ladit a ovlivnit.

Dobřany bojovaly do posledního 22. kola základní části o postup do play off. Ten jim nakonec unikl a teď musí zápolit v ošemetných bitvách play down.

Chceme vyhrát všechno a všude, prostě doma i venku

Po roce vás čekají zápasy o záchranu Extraligy. Jaké zkušenosti si chcete přenést z minulé sezóny?

Nevím, jestli to je výhoda tuto fázi hrát podruhé. Máme tady oproti loňsku i zkušené kluky. Chtěli jsme letos hrát výš, kádr tady je. Prostě se nepovedlo. Teď už cílíme na boje o patro níž… A co si vzít z loňska? Fakt netuším a pokud mě něco trefného napadne, nechám to pouze do kabiny. Každopádně rozhodne se na hřišti, nu a my budeme dřít a padat po "držkách". Věřím, že kvality předvedeme a prodáme i v této soutěži.

Do play down vstupujete z nejvýhodnější pozice, sérii budete začínat na domácím hřišti. Vnímáte to alespoň jako menší výhodu?

Výhoda to asi je, ale my chceme vyhrát všechno a všude, prostě doma i venku. Pořád je to hra na dvě branky a s jedním míčkem ve hře, tak proto!

V první sérii play down se utkáte s Hradcem Králové, který už také minutou sezónu hrál o udržení nejvyšší hokejbalové soutěže, ale do jarní části vstoupil v lepší formě než na podzim. Co od zápasů očekáváte?

Nekoukám na to, kdo a jak vstoupil do nějaké fáze. Něco se vám povede, něco pokazíte, to je sport. Soustředím se především na svůj tým a klub. Pro něj dýchám, nad ním přemýšlím. Konec konců my jsme také měli slušný podzim a v něm zisk z 12 zápasů 18 bodů, na jaře snad krom Hostivaře pak kluci předvedli možná ještě lepší herní projev. Chybělo však koření – body, z části i víme proč, umíme si to vyhodnotit a popřemýšlet.... Konec jara pak byl velmi slušný. Prostě v dlouhodobé sezóně střídá lepší a horší období každý tým, umění je ale pořád bodovat.

Jinak soupeře z Hradce samozřejmě respektujeme, i jeho tradici. Pamatuji si z minulosti jako hráč (soupeř) hradecké hokejbalisty z finále i jejich následný postup z 1. ligy do Extraligy, pak i vzájemné souboje v Extralize. Jenže nyní se vše maže a v této fázi je tím pádem vlastně jedno s kým hrajete, protože hraješ o život. My se o něj budeme rvát v každém duelu, o tom jsem i za celou kabinu přesvědčen. Mančaft je tady opravdu kvalitní a odhodlaný. Potrénujeme a vyrazíme do bojů.