Extraliga dorostu

Jakub Kučera o vítězství v eXcellent League či vstupu do jarní části

Tým plzeňského dorostu zažil intenzivní zimní přípravu. O kvalitní zápasy neměl nouzi, jelikož se druhým rokem zúčastnil projektu eXcellent League. Ten mladí mečouni, ještě pod vedením Michala Edla, letos ovládli.

Vítěznou formu si přenesli také do jarní premiéry v domácím utkání proti Suchdolu, byť se výhra 12:3 neobešla "bez mráčku". K rozhovoru jsme přizvali talentovaného obránce a mládežnického reprezentanta Jakuba Kučeru (uprostřed), který se na sobotní výhře podílel hned pěti kanadskými body (2+3).

Velice si vážím všech vítězství a z každého si vždy beru něco jiného

Kubo, pojďme nejprve k eXcellent League. V letošní sezóně jste zimní soutěž předních dorosteneckých týmů vyhráli. Kde vidíš příčiny vašeho vítězství, v čem jste soupeře přehráli?

V první řadě musím hned na začátku podotknout, že jsme v dorostu skvělá parta a všichni táhneme za jeden provaz. Ještě když jsme se pod vedením našich skvělých trenérů Michala Edla a Petra Kanty v zimní přípravě řádně připravili. Ještě jednou velké díky trenérům.

Postupně jste porazili berounské Kelty, Svítkov a Hostivař. Který z uvedených zápasů byl nejnáročnější? Kterého vítězství si osobně nejvíc považuješ?

Náš asi nejtěžší soupeř byli berounští Kelti, se kterými jsme bojovali do poslední minuty. Kelti jsou vždy pro nás zajímavý soupeř, hrou se velice podobají našemu pojetí a je to v zápase pak poznat. Trenéři musí operativně analyzovat situaci a nás na to připravit. Velice si vážím všech vítězství a z každého si vždy beru něco jiného. Rozebírám si dobré, ale i ty nepovedené stránky zápasu.

S plzeňským dorostem jsi zažil oba ročníky této soutěže. Mohl bys je oba porovnat? V čem se podle tebe lišily?

Minulý ročník byl startovací a pro nás novinkou. Přístup byl bych řekl takový nemastný neslaný, ale musím uznat, že velice v zimní přípravě užitečný. A s tímto parametrem a možností si v přípravě otestovat připravenost týmů na sezónu s kvalitními soupeři. V extralize jsme letos k tomuto přistoupili a šli ihned od první minuty zápasů na 100 %.

Vítěznou formu jste si přenesli také do soutěže. První jarní utkání extraligy dorostu jste vyhráli 12:3. Měli jste skvělý start, kdy jste vstřelili dvě branky v první minutě. Byla to zlomová situace zápasu nebo se utkání „zlomilo“ na vaši stranu až později?

Do zápasu jsme vstoupili dobře, ale první třetina pro nás zlomová určitě nebyla. Trápili jsme se s tím, že jsme neproměňovali gólové situace. Zlomová byla druhá třetina, kdy jsme soupeři nasázeli čtyři góly a spadl z nás strach z prvního zápasu. A od této chvíle jsme se hokejbalem velice bavili.

Na hřišti se cítím osobně dobře díky trenérům, kteří nás na jarní část perfektně připravili

Ty sám jsi zaznamenal pět bodů (2+3), což je skvělý vstup do jarní části. Jak se osobně cítíš na hřišti po zimní přípravě? Pomohla ti již zmíněná eXcellent League do herní pohody?

Na hřišti se cítím osobně dobře díky trenérům, kteří nás na jarní část perfektně připravili. A také nám určitě pomohla již zmíněná eXcellent League, kterou jsme podstoupili i minulou sezónu. Musím uznat, že to je fantastický projekt, pomocí kterého jsme se plně připravili na jarní část. Velice děkuji organizátorům za jeho realizaci.

Jaké bys, kromě dvanácti vstřelených branek, našel pozitiva u vašeho týmu?

Komunikace, trpělivost, bojovnost a hlavně dodržování herních pokynů a rad trenérů.

Na čem naopak budete muset v průběhu jara zapracovat? Je to také disciplína? Dva tvoji spoluhráči byli za rozhodnutého stavu vyloučeni do konce utkání…

Budeme se určitě zaměřovat na herní situace. Za mě byla ta dvě vyloučení z naší strany zcela zbytečná a budeme dělat vše proto aby se to znovu neopakovalo. Musíme k tomu přistupovat týmově a ovšem diskutovat a situace rozebírat.

Nyní vás v dalším zápase čekají Prachatice, na domácí ploše. První utkání jste otáčeli až v posledních sekundách zápasu. Co od zápasu očekáváš?

Zápas bude určitě veden ve vysokém tempu a kvalitě. Prachatice jsou vždy zárukou vysoké herní kvality a nasazení. Budou rozhodovat maličkosti a samozřejmě herní disciplína, dodržování trenérských pokynů a v neposlední řadě nutnost využít všech herních situací a zapracovat na finálním zakončení a přetavení všech možností.

Zdroj rozhovoru: HBC Plzeň.