Extraliga

Kádr se přes zimní pauzu doplnil a já věřím, že i stabilizoval, hlásí Martin Kadaně

Za týden už A-tým vstoupí do další části sezóny. V rámci přípravy mečouni vyhráli Pilsen Challenge, na kterém bojovali s nelehkými soupeři. Jeden z hlavních trenérů Martin Kadaně se rozpovídal nejen o turnaji, ale také přípravě, utkání Českého poháru nebo cílech v jarní části.

Týmy si nedarují nic zadarmo. Jiskří se, řekl bych, víc než v extralize

Pane trenére, za chvíli začne jarní část a s týmem budete u konce zimní přípravy. Na co jste se zaměřovali a jak ji hodnotíte?

Zimní příprava je stejně jako ta letní o zkvalitnění fyzického fondu. Nicméně snažili jsme se být na hřišti co nejvíce s hokejkami, což si úplně neodporuje ani s tou fyzickou stránkou (smích). Kdybych to měl nějak vyhodnotit, tak je neustále co rozvíjet a odstraňovat herní chyby jak jednotlivců, ale i formací. Základ je ovšem ve zlepšení účasti hráčů na maximálním počtu tréninků. Tam určitý posun je.

O víkendu jste zvítězili na Pilsen Challenge, kde jste se utkali s kvalitními týmy. Jak se za mezinárodním turnajem ohlížíte?

Turnaj byl velmi dobře obsazený. První a zároveň těžká prověrka naší připravenosti na jistě náročné jaro. Byli jsme až na pár rekonvalescentujících v plné sestavě a kluci dokázali nejen nám trenérům, ale zejména sobě, že hokejbal hrát umí.

Na turnaji jste tři zápasy vyhráli, jednou remizovali. Byly to pro vás ale první těžší souboje během zimní přípravy. Kde jste viděl silnou stránku týmu?

Po dlouhé době tým plnil taktické pokyny, jak měl. Poměrně dobrý pohyb na hřišti v útočném i obranném pásmu. Zjednodušení přechodu z obrany do útoku. Kompaktnější hra v útočné třetině a hlavně zvýšení počtu střel na branku. To všechno neslo své ovoce.

První podobný turnaj Pilsen Cup pořádal klub v roce 2010. Turnaj vyhrála také Plzeň, Vy jste byl kapitán týmu. Jak na něj vzpomínáte?

To jsme zabrousili docela do "pravěku" (smích). Každý mezinárodní turnaj má své kouzlo a náboj. Tehdy i teď. Týmy si nedarují nic zadarmo. Jiskří se, řekl bych, víc než v extralize, a to jsem měl moc rád. Nedá se říct, že bychom turnajem projeli jak nůž máslem, i když závěrečná tabulka tak možná vypadala. Šli jsme zápas od zápasu.

My musíme koncentrovaně, zodpovědně a aktivně přistoupit ke každému jednotlivému zápasu

Turnaje se tenkrát také zúčastnil Oberwil. Změnil se nějak herní projev švýcarského mužstva, než když jste se s ním potkali dříve?

Těžko srovnávat mužstva s odstupem 13 let. Tenkrát byli možná herně vyspělejší tým oproti letošnímu, kde jsou mladí kluci. Taky tenkrát ještě hrával jejich současný trenér Tibor Kapánek a ten patřil mezi světovou hráčskou elitu. A letos nám dal gól jeho syn David. Takhle ten čas letí... Obecně při srovnání to bylo tehdy techničtější a silovější. Současný trend je více o rychlosti.

Ve středu jste se představili na Českém poháru, kde jste poměřili síly s Hostivaří. V utkání jste vedli už 2:0, ale soupeř pak skóre otočil a vyhrál 5:4. Co vám tento zápas ukázal?

Zápas nám ukázal, že i přes skvělý úvod a gólové odskočení soupeři jsme se nedokázali dostatečně koncentrovat a dali jsme soupeři víc prostoru, než bylo vhodné. Hostivař je kvalitní tým s hráči, kterým stačí trocha naší nedůslednosti, aby darovaný prostor efektivně využili. Celou druhou třetinu jsme za nimi jen vláli. Třetí třetina byl litý boj kdo z koho. Vítězně odcházel po zásluze soupeř a je nutné mu pogratulovat.

V podzimní části mužstvo nehrálo v úplně stabilní sestavě. Proběhly přes zimní pauzu nějaké změny a bude sestava v další části sezóny stálejší?

Přání asi každého trenéra je mít kvalitní a stabilní kádr. Na podzim naše největší bolest. Neodehráli jsme snad dva po sobě jdoucí zápasy, kde by byla stejná sestava. S tím se strašně špatně pracuje. Těžko potom trénovat sehranost jednotlivých obran, útoků i celých pětek notabene systémové řešení herních situací. Kádr se přes zimní pauzu doplnil a já věřím, že i stabilizoval. Zlepší to i klima v šatně. Bez dobré party těžko pomýšlet na nějaké výraznější úspěchy. A nově příchozí ukázali, že jsou přínosem na hřišti i mimo něj.

V jarní části budete bojovat o play off. Co bude důležité, abyste se na pozice pro postup do play off dostali?

Play off je momentálně meta teoreticky dosažitelná, ale v praxi těžko říct. Ztratili jsme na podzim zbytečně moc bodů a jen stěží dokážeme podzimní manko v osmi jarních zápasech dohnat. To samozřejmě neznamená, že jsou zbraně složeny. Naopak nám začíná pomyslné play off už doma proti Karviné. Nejde teď kalkulovat co bude za x týdnů. My musíme koncentrovaně, zodpovědně a aktivně přistoupit ke každému jednotlivému zápasu. Tak abychom vytěžili maximum bodů, předváděli jsme hokejbal, na který se dá koukat a který bude těšit jak trenéry, vedení klubu, tak hlavně hráče samotné.