Turnaje

Na Pilsen Challenge zvítězila Plzeň, reprezentace sbírala cenné zkušenosti

Ve druhém hracím dni Pilsen Challenge se nejvíce dařilo Plzni, která vyhrála obě utkání a radovala se z prvního místa. Na druhé pozici skončila Nitra, jen o bod méně získal Kert Park. Oberwil a reprezentace U20 vybojovali dva body, skóre měl lepší švýcarský tým.

HBK Nitrianski Rytieri – Reprezentace ČR U20 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 10. Snovák (Gajdoš), 34. Tóth (Štefanka), 35. Gugh.

Střely: 24:28, vyloučení: 5:5, přesilovky: 4:5, využití přesilovek: 1:0, v oslabení: 0:0.

Ve druhém hracím dni se nejprve utkala Nitra s reprezentací do 20 let. Slovenský tým vstoupil do utkání lépe, v desáté minutě ho poslal do vedení Adam Snovák. Čeští hokejbalisté se snažili, šance měli také v oslabení, ale nedařilo se jim překonat slovenského gólmana. Naopak ve třicáté čtvrté minutě využil přesilovou hru Maroš Tóth a Nitra šla do dvoubrankového náskoku. V závěru souboje ho ještě navýšil Filip Gugh a slovenský tým si zapsal první výhru.

HBC Plzeň – HC Kert Park Praha 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 4. Škarka (Pavlečka), 11. Hanuš, 23. Vobruba (Hanuš), 33. Davídek (Kristl), 36. Vobruba.

Střely: 22:24, vyloučení: 8:6, přesilovky: 4:6, využití přesilovek: 1:0, v oslabení: 1:0.

Plzeň a Kert Park měli po prvním dni stejný počet bodů, ve vzájemném utkání tak bojovali o průběžné vedení. Mečouni se prosadili už ve čtvrté minutě, skóre otevřel Karel Škarka. V závěru první třetiny ho navýšil Lukáš Hanuš. Ve druhé třetině byl nebezpečný Kert Park, který si v úvodu zahrál čtyřminutovou přesilovou hru, ale domácí situaci zvládli. Početní výhodu pak využil Jakub Vobruba, na něj navázal Martin Davídek. V závěru Kert Park ještě zkoušel hru bez brankáře, v ní ale Jakub Vobruba dopravil míček do prázdné klece. Mečouni tak získali tři body.

Reprezentace ČR U20 – Oberwil Rebells 2:2 (0:1, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 18. Šmíd (Kábrt), 29. Wróbel (Pavlík, Chovanec) – 3. Blöättler (Eberle, Wolf), 30. Kudela (Müller).

Střely: 20:17, vyloučení: 3:6, přesilovky: 5:3, využití přesilovek: 0:0, v oslabení: 0:0.

O první vítězství poté bojovaly reprezentace U20 s Oberwilem. Švýcarský tým se ujal vedení, když byl ve třetí minutě přesný Gregory Blöättler. Reprezentační hráči pak mohli odpovědět v přesilové hře, ale za brankovou čáru nikdo míček nedostal. Reprezentace ale srovnala ve druhé části, švýcarského gólmana překonal Vojtěch Šmíd. Skóre se jí pak podařilo otočit, vedení týmu zařídil Jakub Wróbel. To ale nevydrželo dlouho, na druhé straně rozvlnil síť Tomáš Kudela. Obě mužstva si tak zapsala jeden bod.

HBK Nitrianski Rytieri – HC Kert Park Praha 4:4 (0:1, 2:3, 2:0)

Branky a nahrávky: 13. Wachal (Gajdoš), 16. Petrovič (Kolenčík), 28. Kolenčík (Petrovič, Gubo), 29. Štefanka (Wachal) – 11. T. Lhota (Zvonek, Jágr), 16. Novák (M. Kruček), 18. Zvonek (M. Kruček), 23. Zvonek (Závorka).

Střely: 19:23, vyloučení: 4:0, přesilovky: 0:4, využití přesilovek: 0:1, v oslabení: 0:0.

Poté síly poměřily Nitra s Kert Parkem. Pražané šli v první třetině do vedení, když slovenského gólmana prostřelil Tomáš Lhota. Na začátku druhé části srovnal Juraj Wachal, vedení pak vrátil Kert Parku Patrik Novák. Za necelou minutu ale bylo skóre znovu nerozhodné, prosadil se Filip Petrovič. Ještě před přestávkou se pak se dvou gólů radoval Dalimil Zvonek a pražští hráči měli dvoubrankový náskok. Ve třetí třetině ale vsítili branky Martin Kolenčík a Tomáš Štefanka a utkání skončilo nerozhodně.

HBC Plzeň – Oberwil Rebells 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Zíka (Štípek), 13. Muchka (Švarc), 33. Miksan – 21. Kapánek (Enzler, Müller).

Střely: 19:21, vyloučení: 3:1, přesilovky: 1:3, využití přesilovek: 0:1, v oslabení: 0:0.

Plzeňští už měli vítězství jisté, ale také s Oberwilem chtěli být úspěšní. V první třetině se ujala střela Radka Zíky, v úvodu druhé pak vedení Plzně navýšil Martin Muchka. Ve druhé třetině švýcarský celek potrestal vyloučení plzeňského hráče, v přesilové hře snížil David Kapánek. Další gól už ale v plzeňské bráně neskončil, v závěru utkání se ale ještě z individuální akce prosadil Jan Miksan. Plzeňští tak na turnaji žádné utkání neprohráli.

Ohlasy trenérů

Tomáš Semera (HBC Plzeň): Včera jsme měli čtyři body, věděli jsme, že dnes ráno nás nečeká nic jednoduchého, pětinásobný mistr Extraligy Kert víceméně v plné sestavě. V zápase jsme tentokrát proměnili šance, které jsme si vytvořili, a to si myslím, že rozhodlo o výsledku. Hráli jsme dobře do obrany, i přes několik vyloučení a trochu kostrbatější pasáže hry jsme to dotáhli do vítězného konce. Před posledním zápasem už jsme věděli, že turnaj vyhrajeme, ale i tak jsme to chtěli zakončit vítěznou tečkou, aby to neztratilo hodnotu vítězství na turnaji.

Milan Jelen (HC Kert Park Praha): V první řadě jsme rádi, že jsme mohli turnaj absolvovat, takže děkujeme pořadatelské Plzni, že nás na turnaj pozvala. Oba zápasy, které jsme dnes odehráli, byli poměrně náročné a jsme rádi, že jsme vůbec takové zápasy mohli absolvovat v přípravě. Ukázalo nám to několik věcí, které je potřeba do soutěže doladit v tréninku. V prvních dvou třetinách s Nitrou si myslím, že jsme byli lepší, prosadili jsme se i gólově a za stavu 4:2 jsme utkání měli dotáhnout do úspěšného konce. Ve třetí třetině jsme měli výpadek a díky tomu soupeř srovnal a v závěru už jsme to na svou stranu nezlomili. Dařily se nám tam přesilové hry oproti utkání ráno, kdy jsme prohráli s Plzní 0:5. Tam jsme měli několik přesilových her, které jsme nebyli schopní proměnit, měli jsme tam střelecké příležitosti i ze zajímavých míst, ale Plzeň zvládla utkání velmi dobře a trestala nás z individuálních chyb, kterých jsme se dopustili. Třetí gól byl z přesilové hry, za stavu 0:3 už jsme se tam tlačili, ale Plzeň odehrála perfektní utkání, pro nás je to zpětná vazba do zbytku přípravy, než začne Extraliga.

Karel Manhart (Reprezentace ČR U20): Dnes nám nevyšel první zápas se Slováky, tam jsme byli ospalí, se Švýcarskem už to bylo lepší, šli jsme víc do agresivity a do koncovky, tam byla spokojenost. I když byla remíza, ale výkon už byl o krůček lepší, to co potom chceme praktikovat na mistrovství. Celkově když hodnotím turnaj, máme šílené výkyvy v jednotlivých střídáních, zahrajeme dvě, tři střídání dobře, pak jdeme dvě střídání špatně. Měli jsme tam hodně vyloučených, zbytečné fauly, což nám samozřejmě potom bralo aktivitu, než jsme se zase dostali do hry. Myslím, že každý zápas byl těžký a nám to ukázalo s kolegy hodně věcí, jak individuálně na hráčích, tak i celkově na týmové mentalitě a systému, který chceme hrát, co kluci byli schopní převést, takže víkend hodnotím hodně pozitivně.