Turnaje

Po prvním dni Pilsen Challenge vedou tabulku extraligové týmy, reprezentace U20 získala bod

V prvním hracím dni Pilsen Challenge se nejvíce dařilo Plzni a Kert Parku, které na svém kontě mají čtyři body. Nitra vybojovala dva, reprezentace do 20 let a Oberwil jeden. Většina utkání ale byla vyrovnaná, čtyři zápasy skončili nerozhodně, dva rozdílem tří branek.

HBC Plzeň – Reprezentace ČR U20 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 14. Švarc (Roušal, Muchka), 19. Vobruba (Davídek, Chramosta), 29. Smejkal (Švarc, Muchka), 36. Davídek (Chramosta) – 11. Pavlík (Taufer, T. Lhota).

Střely: 23:30, vyloučení: 6:5, přesilovky: 5:6, využití přesilovek: 1:0, v oslabení: 0:0.

Do turnaje vstoupila jako první domácí Plzeň s reprezentací U20. Skóre otevřel v jedenácté minutě Daniel Pavlík, který ve hře 4 na 4 vypálil od modré a míček se zastavil až v síti. Reprezentační hráči pak měli možnost zvýšil vedení ve dvojnásobné přesilové hře, ale nikdo se neprosadil. Na začátku druhé třetiny mečouni srovnali, z dálky přesný byl Marek Švarc. V polovině utkání vystřídala reprezentace brankáře, místo Křemenáka přišel Halouzka, ale v kleci dlouho nebyl a už inkasoval. Z protiútoku navýšil Plzni náskok Jakub Vobruba. Ve třetí části se plzeňští hokejbalisté radovali znovu, v početní výhodě vstřelil branku David Smejkal. Ke konci třetiny Plzeňští využili dvojnásobnou přesilovou hru, Martin Davídek zamířil přesně z pravého kruhu. V úvodním utkání tak mečouni získali tři body.

Oberwil Rebells – HBK Nitrianski Rytieri 2:2 (2:0, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 6. Enzler, 8. Kudela (Müller, Kapánek) – 27. Snovák, 35. Snovák (Štefanka, Solník).

Střely: 24:20, vyloučení: 3:4, přesilovky: 4:3, využití přesilovek: 0:1, v oslabení: 0:0.

V dalším utkání se střetli Oberwil Rebells a Nitra. V úvodu zápasu si zahrál švýcarský tým přesilovou hru, ale nikdo ji nevyužil. Za chvíli už byl ale slovenský gólman překonaný, přesně mířil Raphael Enzler. Na něj navázal Tomáš Kudela a poslal Oberwil do dvoubrankového vedení. Rebells vstoupili i do druhé třetiny přesilovou hrou, tu si pak zahráli i slovenští hráči, ale skóre se neměnilo. Ve třetí části se více dařilo Nitře, když nejprve Adam Snovák snížil, v předpolední minutě základní části pak znovu rozvlnil síť. Do konce utkání už se nikdo neprosadil a oba týmy si zapsali jeden bod.

Reprezentace ČR U20 – HC Kert Park Praha 2:2 (0:0, 0:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 25. Vizváry, 30. Macek (Bečka, Vizváry) – 14. Plzák (Šperl, L. Lhota), 16. Kovárník (L. Lhota).

Střely: 23:18, vyloučení: 4:3, přesilovky: 3:4, využití přesilovek: 0:1, v oslabení: 0:0.

Reprezentační hokejbalisté se pak utkali s Kert Parkem. V první třetině se nejprve provinili nedovoleným zákrokem pražští hráči, ale vyloučení reprezentace nepotrestala. Stejnou příležitost měli také reprezentační hokejbalisté, ale oba gólmani své týmy drželi. Na začátku druhé části už se skóre měnilo, dvojnásobnou početní výhodu využil Lukáš Plzák. V šestnácté minutě se Pražané ujali dvoubrankového vedení, z pravého kruhu byl úspěšný Jakub Kovárník. Do třetí třetiny vstoupili skvěle reprezentační hráči a jen deset vteřin po přestávce snížil Richard Vizváry. Kert Park na to mohl zareagovat v přesilové hře, ale nevyužil ji. O chvíli později se ale znovu prosadili reprezentační hráči, vyrovnat se podařilo Aleši Mackovi. V závěru ještě mohli skóre otočit v přesilové hře, ale míček už se za brankovou čáru nedostal a skóre zůstalo vyrovnané.

HBC Plzeň – HBK Nitrianski Rytieri 2:2 (1:0, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 11. Miksan (Poláček), 22. Muchka – 14. Cintula (Dano, Snovák), 17. Petrovič (Gajdoš, Wachal).

Střely: 23:22, vyloučení: 9:5, přesilovky: 0:4, využití přesilovek: 0:1, v oslabení: 0:0.

Mečouni se ve druhém souboji střetli s Nitrou. Plzeňským hráčům zařídil vedení v předposlední minutě první třetiny Jan Miksan. Na začátku druhé části se podařilo Rytířům srovnat, když Kráčinu překonal Michal Cintula. Nitra pak využila také přesilovou hru, Filip Petrovič vystřelil od modré a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Ve dvanácté druhé minutě mečouni srovnali, Martin Muchka se ze středního pásma dostal před branku a zblízka prostřelil hostujícího gólmana. V závěru se utkání ještě vyostřilo, ale žádná střela už se neujala a další zápas skončil nerozhodně.

Oberwil Rebells – HC Kert Park Praha 1:4 (1:3, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Kapánek (Kudela) – 2. T. Lhota (Zvonek, Jágr), 4. Zvonek (Kruček), 12. Jágr (L. Lhota, Danko), L. Lhota (Danko).

Střely: 24:22, vyloučení: 2:4, přesilovky: 3:2, využití přesilovek: 0:1, v oslabení: 0:0.

V posledním utkání poměřili síly Oberwil s Kert Parkem. Pražským hokejbalistům se podařil úvod duelu a po trefách Tomáše Lhoty a Dalimila Zvonka se dostali do dvoubrankového vedení. Rebells odpověděli jedním gólem v páté minutě, síť rozvlnil David Kapánek. V závěru první části vrátil dvoubrankový náskok Kert Parku Vojtěch Jágr. Jen sedm vteřin před druhou přestávkou se z gólu radoval Lukáš Lhota. Ten měl pak ještě možnost skórovat v trestném střílení, ale neuspěl. Pražané tak druhé utkání zvládli a v tabulce dohnali Plzeň.

Ohlasy trenérů

Tomáš Semera (HBC Plzeň): Máme čtyři body, není to málo, ale není to také moc. Myslím, že obzvlášť druhý zápas s Nitrou jsme měli vyhrát, šance na to byly a myslím, že akorát můžeme litovat těch neproměněných šancí.

David Kuna (HC Kert Park Praha): Myslím, že jsme spokojení s ohledem na to, že tady nejsme v kompletní sestavě, ale je tady samozřejmě osa mužstva a bereme to jako přípravu na jarní část. Je to prestižní turnaj, protože jsou tady velmi silné týmy, i hráči ze Slovenska a Švýcarska tady mají asi 20 hráčů, to je silný kádr. Trochu mě mrzí, že první zápas jsme hloupě ztratili v první třetině. Myslím, že jsme byli první dvě třetiny lepší a nedůsledností jsme dvacítku pustili do hry a ještě jsme mohli na konci prohrát, takže nakonec jsme bod brali. K druhému zápasu jsme přistoupili trochu útočněji, chtěli jsme si to se Švýcary rozdat fifty-fifty, čekali jsme, jak na tom kluci budou kondičně, což si myslím, že zvládli dobře a podle mého názoru jsme herně zápas zvládli a vyhráli jsme zaslouženě 4:1, takže po prvním dnu jsme spokojení. Samozřejmě budeme dělat všechno pro to, abychom v zítřejším zápase s domácími uspěli a pak uvidíme. Turnaj nemáme špatně rozehraný a pokud bude šance, tak se tady pokusíme uspět.

Pavel Štefka (Reprezentace ČR U20): Jsou to pro nás velmi cenné zkušenosti, jsou to těžké zápasy s kvalitními soupeři. V prvním utkání jsme prohráli s domácími, myslím si, že Plzeň byla o kus lepší, byli agresivnější, my jsme se dopustili několika chyb a zbytečných faulů, které nás zápas stály, ale odnesli jsme si cenné zkušenosti, které jsou pro nás důležitější než výsledek. Ze zápasu s Kert Parkem jsme odcházeli spokojenější, myslím, že soupeř byl v prvních dvou třetinách výrazně lepší, ale nedokázal zápas rozhodnout. My jsme ve třetí třetině s trochou štěstí vyrovnali a pak nakonec si myslím, že jsme mohli vyhrát. Vyzkoušeli jsme si důležité věci a je to pro nás velmi cenná zkušenost.