Extraliga dorostu

Podzim dorostu: Mečouni ve vyrovnané divizi drží příčku zaručující postup na finálový turnaj

V sérii článků zaměřených na podzimní počínání mládežnických celků se tentokrát zaměříme na dorostence. Ti bojují v extralize dorostu, konkrétně v její západní divizi. Po podzimní části jsou v ní druzí, tabulka je ovšem vyrovnaná a jarní boje slibují zajímavou podívanou.

Součástí plzeňské přípravy do druhé fáze sezóny bude opět projekt eXcellent league.

Plzeňský dorost v tabulce předstihlo pouze suverénní Kladno. Sedm výher z devíti případů znamená po podzimu druhou příčku. Prohry nasbírali mečouni pouze proti již zmíněnému Kladnu a berounským Keltům, kteří jsou nejbližšími pronásledovateli svěřenců Michala Edla a Petra Kanty.

Z nejvyššího vítězství se mečouni radovali na hřišti Suchdolu nad Lužnicí (7:2) a Třemošné (6:1). Celkové podzimní skóre devíti zápasů má podobu 38:22. U nejvíce branek plzeňského týmu byl Martin Král (8+6), který je zároveň nejlepším střelcem týmu a spolu s Matyášem Procházkou se mu podařilo vstřelit gól při všech herních situacích (5 na 5, přesilová hra, oslabení). Hlavním strážcem plzeňského brankovšiště byl Ondřej Kočka. Mladý gólman sbíral v průběhu podzimu zkušenosti také v 1. lize. Jeho úspěšnost zákroků činí téměř 90 %. Kočku doplňovala dvojice ze strarších žáků Hošek – Sýkora.

Trenér Michal Edl: Silnou stránkou je, že se nikdy nevzdáváme. Zapracujeme na přesilových hrách

Máte za sebou podzimní část, v tabulce jste druzí. Jak lze celý podzim hodnotit?

Hodnotit můžeme pozitivně, se zdviženým prstem. To jsou dvě domácí prohry s Kladnem a Kelty. K mojí spokojenosti chybí tři body.

Kde byly silné stránky vašeho týmu? V čem tým na podzim naopak nevynikal?

Silnou stránkou je, že se nikdy nevzdáváme. Pomohlo nám to otočit zápasy v Suchdole i v Prachaticích a částečně se dotáhnout v zápase s Kladnem. Určitě je potřeba u některých hráčů pracovat na disciplíně. A také budeme pracovat na přesilových hrách.

V minulosti jste byl vůči formátu soutěže kritický z důvodu malého počtu kvalitních a těžkých utkání. Laickým pohledem na poměrně vyrovnanou tabulku by se dalo říci, že takových zápasů na podzim přibylo. Bylo tomu opravdu tak? Zvedla se úroveň týmů v divizi?

Soutěž je určitě více vyrovnaná, ale kritický jsem stále. Potvrzuje to trend a praxe u reprezentací a talentované mládeže. Proč by jinak trenéři národních týmů vybírali hráče, kteří hrají vyšší soutěže a to je to napříč reprezentacemi? Odpovím vám, je to protože národní tým musí být konkurenceschopný, a proto musí hráč odehrát co nejvíce kvalitních zápasů a to nejen ve své soutěži.

Jak bude vypadat zimní příprava? Na co se zaměříte? Můžeme opět čekat např. do projektu eXcellent League, který spojí přední týmy obou divizí?

Příprava začíná 9. ledna. Určitě to bude o síle a rychlosti. A ano, do projektu eXcellent League se opět zapojíme.

S jakými cíli půjdete do jarní části?

Cílem je postup do finálového turnaje. Akorát nevím, jestli je výhoda tam postoupit na přímo. Čímž jsme zase u formátu soutěže.