Liga st. žáků

Odehráli jsme nadprůměrný počet zápasů, těší mě zlepšující se herní disciplína a produktivita v přesilovkách, říká Josef Kadaně

Liga starších žáků je v regionu Čechy Západ a Čechy Jih spojena. Jak se v této mládežnické soutěži vyvíjel podzim z pohledu lodivoda nejlepšího celku soutěže?

Mám radost z toho, jak se zvedla výkonnost některých kluků

Máte za sebou podzimní část. Vyjma jedenácti soutěžních výher jste absolvovali několik zápasů s týmy mimo region. Jak lze celý podzim hodnotit?

Myslím, že jako vcelku úspěšnou část soutěže. Naši skupinu vedeme bez jakéhokoli bodového zaváhání. Velmi dobrá výchozí pozice pro jarní část. Odehráli jsme celkem nadprůměrný počet devatenácti zápasů (v přepočtu na klasický hrací čas 3x15 minut). Většinu z nich jsme zvládli velmi dobře. Nedokázali jsme si na zářijových turnajích poradit se dvěma týmy – Hostivař a opakovaně Pardubice. Naopak s dalšími třemi týmy ze skupiny Střed (Kert, Kelti a SK Rebel) jsme byli výsledkově úspěšní.

Kde byly silné stránky vašeho týmu? V čem tým na podzim naopak nevynikal?

Máme několik herně vyspělejších hráčů. To nám na začátku pomohlo. Dvojici šikovných brankářů. Oproti loňsku se zlepšila osobní disciplína. Tým má výrazně méně trestů než ten loňský, ale přesto by to mělo být ještě lepší. Nejsem s tím spokojený. Určitě ne v kontextu herní dominance mužstva v soutěži. Zlepšuje se postupně i herní disciplína, kdy se u hráčů přece jen odbourávají ne úplně správné návyky – individuální a systémové. Mám radost z toho, jak se zvedla výkonnost některých kluků. Nejvíce je to vidět v obraně – Kuba Vitkovič, Martin Stranský, do zranění Jonáš Obr, Marek Ptáčník, který se ukáznil a spolu s Pavlem Fialou jsou TOP obránci soutěže a zároveň velmi úspěšní střelci. Kapitán Matěj Kořínek prokazuje svoje vůdčí schopnosti a herní dovednosti, po zásluze vede kanadské bodování. Petr Našinec se přeměňuje v komplexnějšího, a tudíž ještě lepšího hráče. Brankářská dvojice zlepšuje práci s hokejkou a pohyb v brankovišti. Ostatní nejmenovaní také udělali progres, ale u řady z nich zapracujeme více na tom, co jim úplně nejde.

Hned patnáct soutěžních branek vstřelili vaši svěřenci v početní výhodě. Úspěšnost je více než 50 %. Jaký efekt má přesilová hra v kategorii starších žáků? Věnujete se této činnosti speciálně při tréninku? Zlepšují se hráči v dovednostech nutných pro přesilovou hru?

Produktivita v přesilovkách mě těší. Je opravdu vysoká! Máme v týmu herně vyspělé individuality, které jsou právě v přesilovce koncentrovány do jedné pětice. Když se k tomu přidá trochu systém a hráči to jsou ochotni tak hrát, je naše úspěšnost takhle efektivní. Do jarní části ale chci, abychom měli dvě formace a tady odpovídám na otázku zlepšování v dovednostech. Plánuji během obou zimních měsíců cílit v tréninkách právě na rozvoj individuálních činností jednotlivce.

Budeme vylepšovat jak herní činnosti jednotlivce, tak zdokonalovat naši hru

Jak bude vypadat zimní příprava? Na co se zaměříte?

Zpočátku kondiční stránka, ale to není nic nového. Jen určité formy budou pravděpodobně pro kluky méně tradiční. Tuhle fázi završíme krátkým soustředěním třetí víkend v lednu. Mezitím, ale hlavně potom, budeme vylepšovat jak herní činnosti jednotlivce, tak zdokonalovat naši hru. V rámci toho mám v plánu a předjednáno řadu přípravných zápasů. K tomu budeme první únorový týden pořádat turnaj a v druhé části února bych ještě rád na jeden vyjel někam ven. V číslech to je objem cca 6–8 utkání.

S jakými cíli půjdete do jarní části?

Herní cíle – zlepšit výkony řady hráčů, zlepšit herní projev týmu. Sportovní cíle – vyhrát naši skupinu a postoupit přímo do finálového turnaje. Tam být úspěšní, což znamená skončit na medailové pozici.

Zdroj rozhovoru: HBC Plzeň.

Tabulka Liga starších žáků - Čechy Jih + Západ
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Prachatice
0 0:0 0
2.
SK Inter Blovice
0 0:0 0
3.
TJ Blatná Datels
0 0:0 0
4.
TJ Snack Dobřany
0 0:0 0
5.
TJ Tatran...
0 0:0 0