Mládež

Coach It Easy: Plzeňští Mečouni jsou největší mládežnickou základnou západních Čech. Jak důležité je to pro předsedu Josefa Kadaněho?

Nový regionální seriál Coach It Easy se věnuje mládežnickým trenérům či lidem, kteří se starají o mládežnický rozkvět hokejbalu. V regionu Čechy Západ je v mládeži velmi vidět HBC Plzeň, která má velkou mládežnickou základnu. Jak důležitá je práce s mládeží důležitá pro předsedu Josefa Kadaněho?

Trenér spoluformuje osobnost dítěte a jeho vývoj

Pane předsedo, váš klub je jedním z těch, který má velmi širokou mládežnickou základu. Co znamená pro Plzeň práce s mládeží?

Klíčovou věc. Dlouhodobě stavíme A-tým na vlastních odchovancích. Máme a chceme mít nadále týmy v každé věkové kategorii. Ostatně klub naší velikosti nemůže mít jiné cíle.

Jak to celá začalo s mládežnickou základnou Mečounů? Jak se vám podařilo získat tolik mládežníků? Je to tím, že jste nejznámější klub v západních Čechách?

Začali jsme pracovat s mládeží někdy v prvních létech nového milénia. Výrazně nám pomohla spolupráce se školou, v jejímž sousedství stojí hala. Navíc na tuhle školu v té době přešel jeden z našich trenérů a zároveň učitel Míra Henrich. On a další trenér Karel Otava stojí za většinou hráčů v mládežnických kategoriích. Pomohlo nám také MS 2009, kdy se hokejbal dostal v Plzni do velkého popředí a známost. Vedle zmíněné dvojice nám přichází děti také z náborových akcí a každoročního letního projektu města Sportmanie.

Vrátím se ještě k mládežnickým týmům, kde jsou důležití také trenéři. Vy je opravdu máte a o každou kategorii se stará někdo jiný. Jak moc důležitý je podle Vás v rozvoji dítěte jak ve sportu, tak v životě trenér? A jak se vám trenéry daří udržet?

Trenér spoluformuje osobnost dítěte a jeho vývoj. Není to jen záležitost sportovní stránky, ale věc hodnot, spoluzodpovědnosti atd. Pokud to je pravidelná činnost a ne forma kroužku, tak ten vliv díky četnosti aktivit (tréninky, zápasy) a nastavení úrovně (klub ne zájmový kroužek) je dost velký. Trenéry to snad u nás baví, i když přiznám, máme s Michalem Edlem občas asi větší nároky (komplexněji myšleno – pozn. red.), než je možná v hokejbalovém prostředí běžné. Ale třeba i to, že se snažíme mládež dělat na určité úrovni, naše trenéry interesuje.

Každý z klubů by si měl hledat optimální a efektivní formu náborů

Váš klub vychovává mnoho hráčů pro mládežnické reprezentace. Je to vizitka, kterou se chcete prezentovat? Co můžete mládežníkům nabídnout více než ostatní kluby?

Nevím, jestli náš klub vychovává tolik hráčů pro reprezentace. Přibližně od začátku covidu to počtem tak úplně nevychází. Každý klub je rád, když jeho hráči reprezentují, nicméně, asi je dobré to zase nepřeceňovat. Je důležité, aby hráči po tom, co si projdou v klubu mládežnickými týmy, dokázali úspěšně naskočit do A-týmu. Hráčům nabízíme nejen nadstandardní zázemí a solidní podmínky, ale i možnost konfrontace se zahraničím, případně další klubové aktivity.

Co pro to, aby hokejbal ve Plzni byl nadále úspěšný, děláte? Snažíte se vymýšlet stále nějaké nové zajímavé akce? Přeci jenom v Plzni konkurují další sporty. Jak složité je konkurovat například hokeji či fotbalu?

Mám za to, že získávání nových hráčů je v posledním dvouletém období nějak těžší. Asi nejsme jediní, kteří to pociťují. Máme připravený projekt pro plzeňské školy, který spustíme hned v lednu, tak věřím, že se nám podaří další hráče takto získat. Konkurence je ve městě velká, nejde jen o dva nejpopulárnější a nejprestižnější kolektivní sporty. V Plzni je více než sto sportovních klubů. Řada z nich velmi úspěšných. Abychom sportu chtivé děti získali, musíme se neustále snažit. Ano, několik dětí přišlo i bez náborů, ale ne v takovém počtu, abychom mohli od cílených náborových akcí ustoupit.

Kdybyste mohl dát jiným klubům radu, která se týká rozvoje mládeže a náborových akcí, co byste poradil?

Já nevím, jestli jsem ten pravý, který má radit ostatním klubům, jak mají rozvíjet mládež a nabírat nové hráče. Obecně snad platí, že bychom měli formovat hráče, aby z nich byli dobří hokejbalisté, kteří budou mít tenhle sport nebo sport obecně rádi. Řadě dětí výrazně pomůže kolektivní sport i dál do života. Každý z klubů by si měl hledat optimální a efektivní formu náborů. Tady moc nejde používat paušální postup. Snad jen, že je nutné ty děti, ideálně i jejich rodiče, na první dobrou zaujmout.