2. liga

Pro jarní část je určitě na čem pracovat, hlásí Lukáš Markvart

Horní Bříza byla v podzimní části oslabena marodkou, přesto před přestávkou skončila na čtvrtém místě. Do týmových statistik se nejvíce zapsal Lukáš Markvart. Hokejbalový útočník doufá, že tým bude na jaře nastupovat ve větším počtu a výsledky se ještě zlepší.

Soupeři své kádry stabilizovali

Lukáši, s Horní Břízou jste v podzimní části nezvládli jen čtyři utkání a s dvaceti body jste na čtvrtém místě. Jak se za podzimem ohlížíš?

Je to pár týdnů zpět co nám hokejbalový podzim skončil a musím uznat, že když se za ním poohlédnu, tak mám vcelku rozpolcené pocity. Ze soutěže odešla o patro výše suverénní Blatná, oblíbený soupeř (smích), a tak předsezónní vyhlídky, potažmo ambice, byly možná až přehnané. Vítěz soutěže pryč, a tak to půjde samo, opak se stal realitou. Výsledky ani předvedená hra nebyly ani trošku přesvědčivé, přes pár klidnějších utkání. Je nutno podotknout dva fakty, jedním je, že jsme se na podzim setkali s nadstandartní marodkou, prakticky v jednu chvíli byla mimo celá jedna pětka, navíc kariéru přerušili dva stavební kameny mužstva, v obraně vysoký nepříjemný Gregy (Martin Gregor – pozn. red.) v útoku nezastavitelný Šíša (Marek Šiška – pozn. red.) – citelné ztráty pro náš tým. Naopak soupeři své kádry stabilizovali, jsou kvalitní, což se odráží i na postavení v tabulce. Litice s Dobřany jsou asi největšími adepty na zisk prvenství po Blatné, s kterou jsme se i tak utkali v Českém poháru a kupodivu to byl možná náš asi nejlepší týmový výkon na podzim. Takže pro jarní část je určitě na čem pracovat, s podzimem velká spokojenost nepanuje, tedy za mě, a tak bych byl rád, kdyby se jaro dalo pak hodnotit pozitivněji, i když nyní opticky čtvrté místo špatné být nemusí, ale…

V posledním utkání před přestávkou jste porazili Třemošnou 3:2 v samostatných stříleních. Dvakrát jste vedli, ale soupeř dokázal srovnat. Jaký to byl zápas v závěru této části sezóny?

Jak toto utkání hodnotit? Prosinec, zimní zápas, derby, unikátní povrch obklopený lesem… Snad tam už muset nebudeme. (smích) Výkon zcela zapadal do komplexu celého podzimu. Nikterak přesvědčivý, zbytečné chyby, slabá produktivita. Moc více k tomu je asi zbytečné, i když vlastně se musím zmínit, a to o dvou nových tvářích v našem dresu, kteří kdyby nebyly, tak to ani na dvě nepostavíme. Julda (Julius Papán – pozn. red.) rozhodl nájezdy, paráda na úvod a asi to bude i pár korun do kasy. (smích)

Lukláš Markvart během přátelského podávání rukou při turnaji konaném v Horní Bříze. Zdroj: archiv Lukáše Markvarta. 

Musím se přiznat, ten sport mě stále baví, a tak mě ruce svrbí už nyní

V soutěži jste měli nejlepší úspěšnost oslabení ze všech týmů v regionu, ubránili jste přes 95 % přesilových her soupeřů. Čím si vysvětluješ, že se vám v nich takto dařilo?

Zajímavá otázka, na kterou popravdě velmi ztěžka budu hledat odpověď! Je to statistika, kterou vůbec nesleduji, a tak je to prakticky pro mě zcela nová informace a vůbec jsem netušil, že v ním takto kralujeme. Proč tomu tak je? Asi to má jen dva možné důvody. Buď soupeři nemají dostatečně kvalitní hráče, aby přesilovky využili a nebo ten více pravděpodobný, že zaberu svým tělem celkem dost místa, skvěle pobráním oslabení, padám do střel! Mohu doložit tím, jak vypadají má kolena. (smích) Co je potřeba závěrem podotknout k tomuto, že naše vyloučení jsou kolikrát dost zbytečná, nic neřešící, tak by bylo fajn, kdybychom se jich jako tým vyvarovali a dané příležitosti soupeřům sami nevytvářeli, nemohu tam skákat do střel věčně. (smích)

Je naopak něco, s čím jsi nebyl spokojený a stálo vám to lepší výsledky?

Na tuto otázku dá se říci, že jsem již převážně odpověděl. Čtvrté místo v tabulce na první pohled nevypadá zle, nicméně naše oči před sezónou mířily trošku výše, takže o spokojenosti se příliš mluvit nedá. Zápasy s týmy z vrchu tabulky jsme prohráli jednoznačně a i další nebyly zcela suverénní, jak by měly býti. Bohužel to v týmu nyní spíše drhne, bylo by dobré si interně sednout a v kabině si to vyjasnit, určit správnou cestu k lepším výsledkům, doufám, že se to povede a s jarním počasím i pookřejí naše výkony.

Hornobřízká parta během vždy povedeném týmovém zakončení sezony. Zdroj: archiv Lukáše Markvarta.

Doufám, že se před jarní částí povede nějaký turnaj a strčíme si to ještě před jarní částí

V podzimní části jsi byl nejproduktivnějším hráčem týmu, vsítil jsi čtyři branky a na třináct nahrál. Jsi spíše tvůrcem hry než ten, který stojí na konci akce?

Kanadské body. (smích) To někdo počítá? V mém důchodcovském sportovním věku se na toto dávno již nehraje. Podstatná, to co se v týmových sportech počítá, jsou vítězství, a to je i to, oč u nás v našem týmu běží. Samozřejmě za každý bod jsem rád, kdo by nebyl, navíc když týmu pomůže k vítězství! Ale sami řekněte, k čemu vám je, když dáte double hattrick, tedy 6 gólů v zápase, ale padnete 6:7. (smích) Možná o něm napíšete článek, ale v kolektivním sportu se počítají výhry. Mé skóre 4+13 může býti vypovídající na danou otázku, ale musím zase zmínit několik faktorů. Gólů jsem měl míti stopro jednou tolik, pár jasných šancí jsem spálil, uznávám a za druhé rád nahrávám, někdy situace i přehrávám, ale mám radost, když si to strčíme až do prázdné, takže nahrávky kralují a už jen proto, že chci, aby mě spoluhráči taky nahrávali a já to na jaře budu více proměňovat, gólmani těšte se. (smích)

Po pauze budete v sezóně pokračovat už po polovině února. S čím pak budete do zápasů vstupovat? Chcete ještě bojovat o lepší pozice?

Zimní pauza bude klasicky velmi dlouhá! Prakticky více jak dva měsíce. Musím se přiznat, ten sport mě stále baví, a tak mě ruce svrbí už nyní. Doufám, že se před jarní částí povede nějaký turnaj a strčíme si to ještě před jarní částí. Oblíbený byl turnaj na konci ledna v Litoměřicích (SHAKER), ale ten už se asi nekoná, škoda, sobotní večer tam byl vždy zajímavý (smích) a ideální na tmelení kolektivu… Máme tam ještě odložený zápas s Taurusem, tak třeba vymyslíme nějaký zajímavý vánoční termín, má se hrát v hale, tak proč si tu pauzu neokořenit. Pro jaro se snad všichni marodi uzdraví a jen to, že budeme moci nastupovat ve větším počtu, povede ke zlepšeným výkonům.


Tabulka 2. Liga - Čechy Západ
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Plzeň B
15 112:25 45
2.
TJ Snack Dobřany B
15 72:50 28
3.
TJ Tatran...
15 56:44 26
4.
SK Horní Bříza
16 64:53 26
5.
HBC Plzeň-Litice
15 51:41 24
6.
HC Buldoci Stříbro
15 51:42 21
7.
HBC Rolling Balwans...
15 56:82 14
8.
HBC Taurus Plzeň
15 21:92 11
9.
SK Inter Blovice
15 45:99 9