Ostatní oznámení

Jak vidí minulou sezonu z pohledu regionálního svazu jeho předseda Vojtěch Touš?

Veškeré regionální soutěže, ať je to 2. liga či oblastní liga, zaštiťuje regionální svaz. Jak se na loňské ročníky soutěží ohlíží předseda svazu Čechy Západ Vojtěch Touš? Jaké můžeme čekat změny a jak vidí fungování regionálního svazu? Co říká na mládež a hokejbal v regionu obecně?

Osobně jsem rád, že máme v Extralize dva zástupce, a to dlouhodobě

V regionu je nejvíce vidět 2. liga. Jak se Vám líbila úroveň 2. ligy v regionu Čechy Západ jako předsedovi regionu? Celou ji ovládla Blatná, která navíc jde do 1. ligy.

Naše druholigová soutěž je každou sezonu více či méně stejná jako předchozí sezonu. Oživení v podobě Blatné nepochybně přispělo k atraktivitě pro hráče, kteří se tak mohli ocitnout na jiném hřišti, než jsou ta v bezprostředním okolí Plzně. To, že jde tým Blatné o soutěž výše, vnímám jako správný krok. Pokud má tým ambice a pokud má hráčský potenciál figurovat v kvalitnější soutěži, tak vidím jako přínosné pro všechny, že do vyšší soutěže jde.

Chtěli byste do budoucna úroveň 2. ligy zvýšit? Přijdou nějaké změny v této soutěži? Co například více týmů?

Upřímně si nedovedu představit, jak by takové zvýšení úrovně soutěže mělo vypadat. Snad jedině kdyby houfně opustili extraligu kvalitní hráči, což by samozřejmě nebylo hokejbalu jako takovému ničím přínosné. Změnou v letošním ročníku je skutečnost, že do play-off postoupí místo dosavadních čtyř týmů šest celků. Více týmů v soutěži by bylo sice příjemnou změnou, avšak dlouhodobě se počet buď snižuje, či zůstává plus mínus na svém. Doba, kdy se v regionu hrála pod „druhou Národkou“ ještě oblastní a okresní soutěž mužů, je nenávratně pryč.

Přesunul bych se o něco dále. V regionu Západ jsou kvalitní hráči, kteří chtějí hrát vyšší soutěže. V Extralize je Plzeň a Dobřany. V 1. lize je nově B-tým Plzně a Blatná. Co to přináší regionu?

Jen pro pořádek zmíním, že Blatnou nadále považuji jakožto zástupce jihočeského regionu. To, že jsme klubu umožnili my i vedení regionu Čechy Jih, aby se zúčastnili naší soutěže, bylo jakýmsi aktem z rozumu v době, kdy se věc řešila.

Osobně jsem rád, že máme v Extralize dva zástupce, a to dlouhodobě. Ano, přináší to rivalitu, ale ta přece ke sportu patří, zvlášť když má své mantinely a úctu k soupeři. První ligu vnímám jako ideální odrazový stupeň do vyššího patra, pokud hráč má o svůj růst zájem.

Máme společnou soutěž mladších i starších žáků a většinou z ohlasů vnímám, že je tento model nastavený správně

To samé můžeme říct o mládežnických soutěží. Ale jak se daří zlepšovat například Ligu starších a mladších žáků? Je v regionu dostatek dětí i pro kategorii přípravek? Přeci jenom Plzeň je hojná bašta mládežníků, která má každoroční úspěchy.

My jsme dlouhodobě region, který těžko sestaví vlastní soutěž v mládežnických kategoriích. Již několik let tedy spolupracujeme, a já si dovolím říct že úspěšně, s regionem Čechy Jih. Máme společnou soutěž mladších i starších žáků a většinou z ohlasů vnímám, že je tento model nastavený správně.

Dětí pro kategorie přípravek je tolik, kolik „trh“ nabízí. Velmi oceňuji práci klubů v regionu, které si v podstatě sami tvoří nábory. Starají se o to, aby o nich bylo v dané lokalitě vědět, noví zájemci se jim hlásí a základna hráčů tak nadále přiměřeně funguje. Mluvím o zavedených klubech HBC Plzeň, TJ Snack Dobřany, TJ Tatran Třemošná, HC Buldoci Stříbro, a samozřejmě SK Inter Blovice. Ti sice nefungují moc dlouho, o to větší práce je ale za tamními funkcionáři vidět. Samozřejmě by bylo hezké, kdyby se mládež vyvíjela i v klubech, kde mají k dispozici hřiště. Ale všichni kolem hokejbalu víme, jak nelehký úkol vést mládežnický oddíl je.

Budete připravovat nějaké svazové akce, které by mohly klubům pomoct s náborem malých dětí?

Pořádání svazových akcí je nepochybně cesta k lepším zítřkům a ke zvýšení počtu hráčů, avšak momentálně vedení regionu žádnou takovou akci neplánuje. Věřím, že velmi blízká budoucnost přinese v tomto směru pozitivní změnu, která zdejší region oživí. Jak počtem hokejbalistů a hokejbalistek, tak třeba aktivitami v podobě náborů, turnajů apod.

Jak byste celkově zhodnotil chod regionu v minulé sezóně? A jak se těšíte na příští ročník hokejbalu? Očekáváte nějaké změny?

Region v podstatě funguje, pokud nejsou kladeny nároky. Je to setrvačnost, je to zajetý systém, je to něco, co má ale daleko k progresu. Jsem nedílným účastníkem tohoto chodu již celou řadu let, a proto je mým největším očekáváním změna na postu předsedy našeho regionu. Nejsem typ člověka, který v duchu „po mě potopa“ opustí ze dne na den svoji pozici, jako se tomu v hokejbalu nejednou stalo a stává. Chci předat svoji funkci tak, aby všichni kolegové nejen ve vedení regionu byli s touto změnou ztotožněni, a aby mezi sebou vybrali toho pravého, kdo bude v jejich pomyslném čele. Potom se budu těšit na další ročník hokejbalu mnohem více. S vědomím, že já už nemám v tomto směru hokejbalové veřejnosti co dát, ale že jsou jiní, kteří tento sport, když ne zásadně zvednou, tak alespoň udrží v přijatelném stavu jak počtem klubů, tak koncepcí soutěží. Vzhledem k tomu, že jsem po osmnácti letech ani neabsolvoval rozhodcovské testy, tak jsem sám zvědav, jak budu této sezony účasten. Svému nástupci však hodlám být kolegiálně i lidsky k dispozici.