Turnaje

Rád bych odehrál ještě pár sezon v české extralize, říká po návratu Jakub Kolařík

Pět let strávil Jakub Kolařík ve Švýcarsku, nyní se vrací zpět. Hokejbalový útočník, který před odchodem hrál v Plzni, se ohlíží za letošní sezónou v Martigny. Letos se týmu nedařilo podle představ, je ale rád, že mu pomohl se udržet v nejvyšší soutěži a teď se těší na českou extraligu.

Určitě si odnáším spousty zážitků

Jakube, ve švýcarském Martigny jste letos odehrál už pátou sezónu, v play out jste byl nejlepším střelcem. Jak se ohlížíte za letošním ročníkem?

Letošní ročník byl hrozný. Na ten ani vzpomínat nechci, protože celou sezónu jsme se potýkali s problémy uvnitř týmu. Vedení nám vyměnilo třikrát trenéry a pořád hledali chyby jinde, než kde skutečně byly. Na tréninky jsme se scházeli v sedmi až osmi lidech a v takovém počtu se těžko dá něco natrénovat. Bohužel ti, co na tréninky nechodili, věděli, že zápasy budou hrát i tak, protože nás nebylo dost a chyběla konkurence uvnitř týmu, a to vidím jako příčinu toho, že jsme v základní části vyhráli pouze dva zápasy a po právu jsme šli do play out. Být nejlepším střelcem v play out je jako být jednooký král mezi slepými, ale nakonec jsem rád, že jsem klukům nějakým způsobem pomohl udržet nejvyšší švýcarskou soutěž, kterou budou hrát i následující sezónu a doufám, že se jim bude dařit mnohem více než v té poslední.

Po pěti letech jste se rozhodl ve Švýcarsku skončit a vrátit do Česka. Co rozhodlo o Vašem návratu?

Těch pět let bylo pro mě dostačující čas ve Švýcarsku. Spousta kluků po poslední sezóně skončilo a tým bude teď procházet obměnou a to včetně vedení, se kterým jsem si ke konci sezóny upřímně ani moc nesedl. Navíc věk se také nedá zastavit a rád bych odehrál ještě pár sezon v české extralize. A je v tom i mnoho osobních důvodů.

Ze Švýcarska si určitě odnesete hodně zážitků. Na co budete nejvíce vzpomínat ze své kariéry v Martigny?

Určitě si odnáším spousty zážitků, jak krásných, tak i těch horších, které k životu ale také patří. Asi největší zážitek byl, když se nám podařilo se probojovat do Final Four Švýcarského poháru, kde jsme ale nestačili na tým Oberwil Rebels. Pro mě osobně byl i zážitek, kdy jsme postoupili do semifinále play off, kde jsme narazili opět na Oberwil, který v danou sezónu neprohrál jediný zápas a my u nich prohráli výsledkem 3:2, když jsme ještě v poslední minutě nastřelili tyčku a místní publikum společně s hráči nám zatleskalo za předvedený výkon.

Jakub Kolařík se představil v dresu švýcarského celku na plzeňském mezinárodním turnaji, který se odehrával v hale na Košutce. Zdroj: archiv Jakuba Kolaříka.

Všichni hráli pro stejný cíl

O minulém víkendu jste se s týmem DEMI 92 představil na Turnaji Zdeňka Mužíka v Plzni. S mužstvem jste turnaj vyhráli. Jak jste si ho užil?

Turnaj jsem si užil náramně! Byl opět zorganizován od A do Z, počasí vyšlo skvěle, že nám nepršelo. Zápasy měly náboj, některé momenty sice byly zbytečně až moc vyhrocené, ale i to k tomu patří. Navíc se nám konečně podařilo získat zlatou placku nahoru pro Kubu a tím uctít jeho památku, za což jsem nesmírně moc rád!

Tým byl tvořený především plzeňskými hráči, se kterými jste dříve hrál. Jaké to pro Vás bylo, si s nimi po delší době zase zahrát?

Máte pravdu, se všemi kluky z týmu jsem historicky působil v HBC Plzeň, ať už v dorostu nebo později pak v A-týmu. Zahrát si opět s nimi je vždy radost. Máme super partu, která je složená hlavně z kamarádů a hlavně kluků, kteří Kubu dobře znali, takže všichni hráli pro stejný cíl a pro radost a taky i pro žízeň. (smích) Jsem moc rád, že zrovna tahle banda veteránů (smích) na konci turnaje zvedla pohár nad hlavu!

Nyní máte chvíli pauzu. Těšíte se už na další sezonu? S čím do ní budete vstupovat?

Určitě se těším! Přeci jen budu hrát opět na plastovém povrchu, který se s asfaltovým povrchem nedá vůbec srovnat. Další bonus je technická úroveň hokejbalu v České republice, je mnohem techničtější a řekl bych i koukatelnější. Vstupovat do ní budu chtít určitě s tím, abych co nejvíce pomohl týmu k nejvyššímu úspěchu a snažil se i pomoct mladším hráčům v některých věcech, protože už mi přeci jen není 22 let. (smích)

Před odchodem do země helvétského kříže střílel branky Jakub Kolařík v dresu západočeské Plzně. Uvidíme ho v tom stejném i v příští sezoně? Autor: Milan Podpera.