Liga žen

Plzeňská děvčata míří na finálový turnaj. Zabojují na něm o medaili? Jak to vidí Michaela Šmausová?

Hokejbalistky plzeňských Litic se před finálovým turnajem Ligy žen nacházejí na páté pozici. Na finálovém turnaji tak musejí zabojovat o posun do první čtyřky a následné boje ve velkém semifinále. Jak se na něj se svým týmem bude připravovat produktivní Michaela Šmausová?

S čím plzeňský celek do finále sezóny půjde? Je v jeho silách proklouznout do bojů o medaile a podaří se mu cenný kov opět získat? V odehraných osmnácti utkáních si Michaela Šmausová připsala 11 bodů a vede týmovou statistiku asistencí.

I když si během zápasu vypracujeme řadu velice dobrých šancí, nedokážeme je proměnit

Michaelo, na posledním turnaji Ligy žen v České Třebové, jste ze tří utkání vytěžili opět jen tři body. Co se stalo? Jedná se z tvého pohledu o ztrátu?

Naším cílem bylo z České Třebové přivézt alespoň šest bodů, takže se o ztrátu jedná. Zápas proti pardubickému Svítkovu byl vyrovnaný, ale bohužel jsme stejně jako po celou sezónu nebyli schopni dát gól.

S Plzní se nacházíte před finálovým turnajem na páté pozici, se ztrátou tří bodů na kýženou čtyřku. Kde vidíš hlavní příčiny, že se nenacházíte v pozicích zaručujících boje o medaile?

Naším největším problémem je skórovat. I když si během zápasu vypracujeme řadu velice dobrých šancí, nedokážeme je proměnit.

Na finálovém turnaji vás čekají zápasy s těžkými soupeři, které rozhodnou o konečném umístění před utkáními play-off. Co očekáváš od soubojů s vedoucí Českou Třebovou a druhými Prachaticemi? Bude klíčovým utkáním to s celkem Kyjova?

V každém zápase budeme dělat maximum, abychom vyhráli. Proti Prachaticím se nám v letošní sezóně již podařilo vyhrát tak bychom na toto vítězství rádi navázali. Nejdůležitější zápas letošní sezóny bude naše třetí sobotní utkání proti Kyjovu, který se nachází na čtvrté postupové příčce a my se před něj můžeme dostat pouze tím, že je porazíme.

Tobě osobně se v sezóně docela dařilo. Nasbírala jsi z osmnácti utkání celkem 11 bodů za 4 branky a 7 asistencí. Kde se to v tobě vzalo? Je to tak, že raději brankové příležitosti připravuješ pro ostatní spoluhráčky?

V každém zápase se snažím na hřišti předvést co nejlepší výkon. Jsem ráda, že jsem pro tým stále platnou hráčkou, ale úplně spokojená se svými výkony nejsem. Mam šikovné spoluhráčky, které góly dávají, takže vždy, když si myslím, že mají větší šanci skórovat, tak raději nahrávám, než střílím.

Jediný západočeský celek bojuje v nejvyšší ženské soutěži každoročně o medailové pozice. Zdroj: archiv HBC Plzeň-LItice.

Rády bychom se našimi sobotními výkony dostaly do TOP 4

Přes 10 kanadských bodů jsi se přehoupla jen ty a Eliška Hrbáčková. Nechybí tak týmu výraznější bodový příspěvek i od ostatních spoluhráček?

Jak již bylo řečeno, naším největším problémem je dávat góly, s tím úzce souvisí i nízká produktivita našich hráček. Doufám, že se to na finálovém turnaji zlomí, holky se začnou prosazovat a týmovým výkonem se probojujeme až k bojům o medaile

Předpokládám, že si budeš chtít formu udržet i na finálový turnaj? Určitě máte velké ambice a chcete se porvat o účast ve finále. Je to tak?

Náš cíl pro finálový turnaj je jasný. Rády bychom se našimi sobotními výkony dostaly do TOP 4 a v neděli se porvaly o medaile, tak snad se nám to podaří.

Co tě na hokejbalu nejvíce baví? Jaké máš sportovní cíle? Čeho bys chtěla dosáhnout?

Na hokejbalu mě asi nejvíc baví dávat góly a vyhrávat. Také je to kolektivní sport, je super sejít se s partou lidí, trochu si popovídat, zasportovat a udělat něco pro sebe. Mým sportovním cílem je i v dalších letech hrát hokejbal, zlepšovat se a dosáhnout na další medailové úspěchy.