Extraliga

Dobřany udržely extraligovou příslušnost. Jak celou sezónu hodnotí trenér Václav Šlehofer?

TJ Snack Dobřany zažily zajímavou sezónu. Jak na podzim, tak na jaře se držely v boji o postup do play-off. To se jim však nepodařilo. Šneci tak museli hrát o záchranu v sérii proti KOVU, kterou zvládli brilantně. Co na tuto sérii a celou sezónu říká dobřanský trenér Václav Šlehofer st.?

Taková houpačka typicky sedící na nováčka soutěže

Trenére, jak byste zhodnotil celou sezónu? Bojovali jste o postup do play-off, ale ten vám unikl v zápase proti Letohradu na poslední chvíli.

Sezona byla díky covidu naše konečně první kompletní od postupu do Extraligy. Takže ji nazývám jako nováčkovskou. Chvíli nahoře s elánem a dobrým startem do soutěže, pak brzda spojená s nástupem covidu a jiných nemocí do kabiny, následně hloupě ztracené zápasy, jarní dostihy se také neslučovaly s představou, a nakonec precizně zvládnutá baráž o samotnou záchranu. Taková houpačka typicky sedící na nováčka soutěže. Ty nedohrané dva předchozí ročníky prostě nepočítám jako plnohodnotnou soutěž, tudíž teprve tato sezóna nám mnohé ukázala a nepochybně mladému mančaftu z jihu Plzeňska také hodně dala. Co se týká play-off, to nám neuteklo na poslední chvíli s Letohradem, ani výhra nad ním a následně s Plzní by nám nestačila, neboť 27 bodů by bylo málo. O play-off jsme přišli mnohem dříve. Zejména pak v hloupě ztracených duelech doma.

Bylo těžké naladit tým na zápasy o záchranu? Přeci jenom je těžké hrát o nesestup než o titul.

Nechci být pouze negativní vůči systému, neboť někdo soutěž řídí a rozhoduje, což respektujeme. Na druhou stranu budu upřímný a řeknu svůj názor. Systém boje o záchranu byl nastaven před sezonou a pro všechny mančafty stejný, až sem tohle může být v pořádku. Nicméně, tento formát se mi nelíbí. Je až nevyzpytatelný, a to ve smyslu, že se nedostaneš do bojů o titul, hned musíš zklamané hlavy přenastavit a hrát o holý život v Extralize… Za mě pak postrádá logiku dlouhodobá základní část. Honíte se a střádáte v ní po x měsíců každý bod a pak vám o pár bodíků uteče osmička. Vy jste tedy sice jako devátí získali o mnoho bodů více než 12. mančaft, ten si ale již dlouho na boje o záchranu v elitě může formovat a ladit svůj tým.
Bleskurychle tedy musíte přeřadit, neboť body se Vám smažou a jedete v podstatě od nuly novou sérii o přežití v extralize. Mančaft tedy musíte narychlo doplnit stejně jako všechny týmy viz Hradec, Plzeň a KOVO. Prakticky změnit nejen hráčům povahu a myšlení do nových bojů. Jo, má to asi náboj, ale některé mladé kluky upozadíte, hrají jen ti top, kteří se z toho nep***. Tak to prostě je. Za mě je spravedlivé, hrát po základní části dvoukolově každý s každým poslední čtyři týmy s ponechanými body po základní části. A pozor celou tuto novou soutěž poctivě dohrát. Žádné, už je hotovo a třeba od 4. kola se hrát nemusí a my např. do Karviné nepojedeme, stojí to zbytečné peníze, když je rozhodnuto o sestupu. Ne, to ode mne neuslyšíte. Naopak je rozhodnuto, sestupující určen, i třeba můj tým, pak dostanou právě šanci mladí kluci. Také proto děláme a pracujeme na HCM. Prostě vše poctivě dohrát, pořád je to extraliga. Má mít tudíž nějaký punc, což s dohráním, byť je rozhodnuto, úzce souvisí. To je ale subjektivní pohled. Je mi jasné, že co Čech, to názor.

Vy jste to ale zvládli skvěle. V první sérii o záchranu jste vyzvali KOVO, které jste jednoznačně přehráli. Jaká to pro vás byla série? Co rozhodlo?

Je třeba ctít i soupeře, neboť ten vždycky stojí na druhé straně. Navíc oni neměli co ztratit. My jsme KOVO porazili letos vlastně v obou zápasech základní části, nasbírali i o hodně bodů více než Pražané. Nicméně právě proto to mohlo zavánět našim podceněním. Rozhodla však trpělivost a také oba gólmani Jásek (doma) s mladým Fukárkem (v Praze) mančaft podrželi. Také platilo, že naši hodně mladí kluci poslechli a vnímali pokyny a zvolenou taktiku. Za poctivé dodržování nastavených not jsme pak všichni jako tým byli odměněni dalšími třemi výhrami za sebou. Řeklo by se pět výher v sezoně s jedním týmem = jasné zápasy. Tak to ale úplně nebylo, naše kluky samozřejmě chválím, KOVO totiž bylo velmi nepříjemným sokem, což nyní v sérii o záchranu s Plzní také i potvrzuje.

Václav Šlehofer, jenž aktivně nastupuje v 1. lize a trénuje extraligový A-tým, se svými mladými svěřenci. Zdroj: archiv TJ Snack Dobřany.

Je zapotřebí mančaft vhodně doplnit či skladbu týmu okysličit

V příštím ročníku už určitě budete chtít být v play-off. Na čem musí vaši hráči zapracovat?

Já nejsem moc zastáncem play-off a už vůbec ne, aby se vrcholné zápasy, myslím ty páté hráli v týdnu… Spíš by se mi líbilo třeba 16 týmů v extralize a dvoukolový systém s třeba následným Final four. To je nejspravedlivější. Zároveň však asi utopie. Zpět do reality. Tak do play-off budou chtít všichni, nikdo do soutěže nepůjde s vizí hrát o záchranu.
Na každý pád naši kluci budou zase o rok, a již zmíněnou kompletní sezónu, starší a vyhranější. Přesto musíme pracovat dál a tvrdě, věcí k vylepšení je mnoho, to je jasné. Také je zapotřebí mančaft vhodně doplnit či skladbu týmu okysličit. Úkolů je fakt mnoho. Každopádně teď si od sebe chvilku odfrkneme.

Jak si zatím pochvalujete váš rezervní tým v 1. lize? Nasbírali mladší hráči potřebné zkušenosti? Budete v tomto formátu pokračovat i nadále?

Ano, dobřanská Benfika si prvně v historii střihla 2. nejvyšší soutěž v ČR 1. ligu. Tu jsme převážně v minulosti hráli s A-týmem. Před pár lety tedy naprosto nemyslitelná věc.
Mám však rád výzvy a i přesto, že jsme jen jednou vyhráli v Prachaticích, sezóny v 1. lize s mužskou rezervou určitě litovat nebudu ani v skoro 50 letech, naopak další velká zkušenost pro náš hrdý klub a městečko. Přiznejme si ale, že soupeři byli lepší a někdy o dost. Mladí kluci na hraně extraligového A-týmu poznali, že ani v 1. lize není nic zadarmo a musí na sobě nadále tvrdě pracovat. Přes prohry si myslím, že právě mladé kluky, kteří mají hokejbal opravdu rádi, také tato soutěž obohatila. A o kolik? To ukáži další jejich sezóny a také je rozdíl odehrát 25 zápasů a 43 ve dvou nejvyšších soutěžích dohromady. Byli zde hráči, kteří pravidelně a souběžně jezdili za A i za B-tým, toho si na dnešní dobu cením. Příkladem hlavně v jarní časti byl kapitán A-týmu Honza Kovářik. Ale obecně platilo, že hráč A-týmu, který hrál za Benfiku, šel mladým klukům příkladem. Třeba pro brankáře je to v klubu dobré, můžeš je držet v zápasovém rytmu. V Benfice si fakt zachytali, někdy až moc...
Dvě nejvyšší soutěže v ČR pro jeden klub z malého města má nepochybně svá pro a proti.
Každopádně v otázce pokračování budeme přesto hodně pozorní ve zvážení účasti v příští sezóně. Teď tedy dáme zmíněnou pauzu, následně vše vyhodnotíme a rozsekneme.