Extraliga

Plzeň v prvním domácím duelu o sestup zaváhala. Mečouni s Ondřejem Benediktem však sérii vyrovnali

HBC Plzeň šla do první série o sestup s Piráty z Hradce Králové, se kterými ji zápasy nevyšly. Podobně to vypadlo po prvním zápase s KOVEM, který Mečouni prohráli. Ondřej Benedikt a spol. avšak zaveleli k obratu a Pražany v posledním zápase přestříleli! S čím pojede Plzeň do Prahy?

Nebyli jsme schopni proměňovat vytvořené šance a soupeř to jednoduše dokázal využít a potrestat

Ondřeji, vám se série proti Hradci Králové vůbec nepovedla. Prohráli jste ji 3:0 a bylo jasné, že budete mít ještě jednu šanci. Co vám tato série ukázala?

Řekl bych, že jedinou a velmi podstatnou věc nám přeci jen tato série ukázala a to, že se neuvěřitelným způsobem nadřeme na každou jednu branku. Stálo nás mnoho sil uspět a vstřelit gól. Poměr šancí na jednu branku byl šílený a v tom byl ten nejpodstatnější rozdíl. Hokejbal je jednoduše o tom, kdo dá více branek a my neměli ani špetku štěstí, abychom v tomhle směru soupeře předčili. Je to smutné, protože výsledkově to vypadá jako jednoznačná záležitost, ale ve skutečnosti to tak nebylo. Všechny tři zápasy měly divákům co nabídnout a podle mě byly v mnoho aspektech velmi vyrovnané.

V rozhodující sérii teď bojujete s KOVEM, které na poslední sezónní zápasy posílala. Nerozhodilo vás to?

V téhle časti soutěže už není vůbec prostor koukat na to, zda soupeř posílil či nikoliv. Hraje se jednoduše o všechno a tyhle okolnosti si nesmíme připouštět. Ať už za soupeře nastoupí ten či onen, my máme cíl, za kterým se snažíme jít.

První duel vám asi nevyšel podle představ. Prohráli jste ho celkem 1:5. Je tento výsledek tak jednoznačný z Vašeho pohledu?

Podle mě a věřím, že nejsem jediný, výsledek 1:5 absolutně neodpovídá obrazu hry. Od začátku jsme byli aktivnější, ale stalo se přesně to co obvykle. Nebyli jsme schopni proměňovat vytvořené šance a soupeř to jednoduše dokázal využít a potrestat. Čím více jsme se snažili, tím více se nám nedařilo a pokračovalo to tak až do finálového hvizdu. Výsledné skóre samozřejmě hovoří jednoznačně, ale pro každého kdo byl přítomen, to tak rozhodně nebylo.

Ondřej Benedikt se soustředí na vhazování v jednom z extraligových utkání HBC Plzně. Zdroj: archiv HBC Plzeň.

V neděli to byla ta Plzeň, kterou znám a věřím, že právě tento zápas byl tím, který nám dodá sílu dojít k cíli

V tomto prohraném duelu proti vám nastoupil Tomáš Šmerha, který hrál finále hokejové extraligy. Dokonce vstřelil hattrick. Jak náročné je to hrát proti profesionálnímu hokejistovi?

Za těch pár sezón, které jsem v hokejbale absolvoval, jsem se potkal se spoustou šikovných hráčů, kteří působili i v národním týmu a nepřijde mi, že bych teď zažil něco jiného. Tomáš je šikovný hráč, rychlé ruce, přesná střelba a je rozhodně oživením celé hry, ale pro mě je to pořád soupeř, kterému jednoduše nechci nechat kousek hřiště zadarmo a jestli hraje profesionální hokej nebo ne, pro mě situaci nijak nemění.

Ve druhém zápase jste ale byli jiný tým. Vy jste s Michalem Průchou zaveleli k vyrovnání série. Jste rád za stav 1:1.

Samozřejmě, že jsem rád za srovnání série, ale opravil bych vaše tvrzení. Nebyl to jen Michal a já, kdo zavelel k vyrovnání, nýbrž spolupráce celého týmu, ze kterého bylo vidět, že chce bojovat a nehodlá se vzdát. V neděli to byla ta Plzeň, kterou znám a věřím, že právě tento zápas byl tím, který nám dodá sílu dojít k cíli.

Teď se série bude stěhovat do Prahy. Co od těchto zápasu čekáte a jaká bude příprava na ně?

Bohužel svou účast nemohu prozatím potvrdit, ale v téhle fázi soutěže už toho příliš nenatrénujete. Základem by měla být dostatečná regenerace a v rámci tréninku doladit poslední kousky celé skládačky. Pobavit se o chybách, které vedly k obdrženým brankám, zaměřit se na momenty, kde jsme sami sebe dostali pod tlak a podobně. Teď už fyzičku nikdo nedožene. Za mě by se rozhodně nemělo zapomínat na nastavení hlavy, jelikož se jedná o zápasy, kde nejde jen o fyzickou sílu či herní zdatnost, ale také o to jak to má každý tým nastavené z hlediska psychiky.