2. liga

2. liga vyhlíží play-off! Kam by chtěl s Liticemi dojít tahoun mužstva Jakub Juroško?

Plzeňské Litice v jarní části zabraly a dokázaly se dostat na 3. místo v tabulce. Teď je čeká v play-off Horní Bříza, se kterou svádí velmi vyrovnanou sérii. Co rozhodne o dalším postupujícím do finále 2. ligy? Jak zatím série Liticím vychází podle tahouna Jakuba Juroška?

Jedná se o třetí nejvyšší soutěž a jakákoliv zkušenost z prvoligové či extraligové soutěže se jistě projeví

Jakube, vám se velmi podařila jarní část sezóny. Nejspíše do play-off postoupíte ze 3. pozice. Jsi spokojen s výsledky a výkony svého mužstva?

Předně bych chtěl pozdravit všechny příznivce hokejbalu jako takového a samozřejmě zejména pak ty naše. (smích) My jsme, dle mého pohledu, prošli sezonou, resp. její základní částí v jakýchsi vlnách. Před začátkem ročníku jsme si stanovili cíl skončit po dlouhodobé části v postupové první čtyřce, následně dle vývoje, skončit nejhůře druzí. Povedla se ta první část a dá se říct, že všichni byli nakonec spokojeni. Nepovedl se nám začátek podzimu, pak jsme se zvedli, ale mrzí mě výkyvy výkonů na jaře, a to především v utkání s plzeňským béčkem a Fireballem. Přes to všechno, postup do vyřazovacích bojů je samozřejmě úspěch, a i já už v mých letech musím hledět na to, že to může být také poslední sezona s účastí bojů o ligový titul. (smích)

Teď se již chystáte na vyřazovací část sezóny. Jaké cíle si na sebe kladete proti Horní Bříze?

Já osobně očekávám velmi bojovná a tvrdá utkání, avšak v rámci fair-play a myslím si, že ani jeden tým nedá tomu druhému, tak říkajíc, nic zadarmo. Horní Bříza se dlouhodobě prezentuje důraznou hrou, podpořenou individuálními výkony, a to zejména brankářem Daňkem, s nímž jsem v podstatě začínal svoji hokejbalovou kariéru, či velmi produktivním Šíšou (Marek Šiška – pozn. red.) nebo zkušeným Šmucerem. Můj tip je však, že sérii ovládne jedno z mužstev hned ve dvou utkáních po sobě.

Série je velmi vyrovnaná. Každá chyba rozhoduje. Co rozhodne o postupu do finále?

Podle mého názoru, se oba týmy natolik znají, že se ani nemohou překvapit. (smích) Já tipuji, že kromě potřebného štěstí, bude o postupujícím rozhodovat větší touha po úspěchu a také to, v jakém složení se na jednotlivá utkání týmy sejdou, jelikož co si budeme povídat – jedná se o třetí nejvyšší soutěž a jakákoliv zkušenost z prvoligové či extraligové soutěže se jistě projeví.

Jakub Juroško během prvoligového utkání proti SK Jihlava na domácí půdě v plzeňských Štruncových sadech. Autor: Jiří Vlček.

Zodpovědnosti se rozhodně nezříkám a jsem připraven být na hřišti vůdčím typem

Ty jsi stěžejním hráčem svého mužstva. Máš nejvíce bodů a také mnoho zkušeností. Budeš v play-off brát zodpovědnost hodně na sebe?

Upřímně si nepamatuji sezonu, kdy by se mi tak individuálně dařilo jako v té probíhající, samozřejmě v podobě kanadského bodování. Možná je to tím, že s přibývajícím věkem si uvědomuji, že může být každý zápas de facto posledním, a proto si ho snažím užít s čistou hlavou. Podařilo se nám v týmu také zapracovat několik šikovných kluků, bez kterých bych samozřejmě nebyl tak úspěšný. Spoluhráčům jsem po posledním utkání v základní části poděkoval, ale zároveň jsem jim kladl na srdce, že teď začne zcela nová soutěž a zde musí jít jakákoliv individuální statistika stranou, jelikož teď neexistuje nic než týmový úspěch! Zodpovědnosti se rozhodně nezříkám a jsem připraven být na hřišti vůdčím typem, nicméně věřím, že tahounů se v týmu objeví hned několik a společně si půjdeme pro finálovou účast.

Máš 32 kanadských bodů, a to není v 16 zápasech vůbec málo. Jak si držíš takovou bilanci?

Jak jsem zmínil v předešlé otázce. Bez spoluhráčů by to nešlo, i když ti občas prohodí něco ve smyslu, že to byla zase haluz. (smích) Snažím se opravdu do zápasu jít s tím, že může být tím mým posledním, a to nejen k věku, a pak také s čistou hlavou, i když tohle zcela určitě někteří spoluhráči již nemohou slyšet. (smích) No a v neposlední řadě na tento fakt mají vliv pravděpodobně zkušenosti, neboť na hokejbalových hřištích se pohybuji již přes 25 let, a tak by to vlastně mělo i být znát. (smích)

Litice mají velké zkušenosti s 1. ligou. Kdyby byla možnost, chtěli byste vyšší soutěž ještě zkusit?

Občas toto téma někdo v kabině či klubu vytáhne, ale upřímně, já to nejen z pozice hráče, ale zejména předsedy klubu, už vidím nereálně. Prvoligovou soutěž jsme v několika formátech absolvovali několik let nazpět, v závěru jsme se pohybovali na spodních příčkách a v současné době nevidím, se vším respektem ke všem zúčastněným, reálně možnost opět se do 1. ligy hlásit. Nicméně, říká se nikdy neříkej nikdy…


Plzeňský celek po vítězství v rozhodujícím semifinálovém utkání na půdě Horní Břízy. Autor: Šárka Jurošková.

Tabulka 2. Liga - Čechy Západ
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Plzeň B
14 110:24 42
2.
SK Horní Bříza
15 62:47 26
3.
TJ Snack Dobřany B
14 56:48 25
4.
HBC Plzeň-Litice
15 51:41 24
5.
TJ Tatran...
14 50:42 23
6.
HC Buldoci Stříbro
14 50:40 21
7.
HBC Rolling Balwans...
14 51:73 14
8.
HBC Taurus Plzeň
14 19:76 11
9.
SK Inter Blovice
14 36:94 6