Ostatní oznámení

Krajský výběr Plzeňského kraje na turnaji talentované mládeže U15 vypadl ve čtvrtfinále. Jak turnaj hodnotí trenér Michal Samec?

V půlce dubna se uskutečnil krajský turnaj hráčů do 15 let, kterého zúčastnilo šest krajských výběrů. Na něm se představil i krajský výběr Plzeňského kraje, který bohužel vypadl ve čtvrtfinále. Jak působení svého celku hodnotí jeden z trenérů Michal Samec? Jak on sám vnímá hostivařský turnaj?

Kvalita v našem týmu rozhodně byla a ambice jsme měli vyšší

Trenére, uskutečnil se krajský turnaj v pražské Hostivaři. Jak jste si ho se svými hráči užil? Byl dobře připraven z organizačního hlediska?

Turnaj jsme si určitě užili. Něco takového se nekoná každý den a já s kolegou Králem i naši hráči jsme si takové příležitosti velmi vážili. Měřit síly s nejlepšími hráči dané kategorie z ostatních regionů je něco, co bych já za sebe uvítal co možná nejčastěji. Organizačně byl turnaj zvládnutý velmi dobře, HBC Hostivař i svazoví pořadatelé připravili pro všechny zúčastněné velice kvalitní sportovní podmínky.

Vy jste na turnaji porazili pouze Královehradecký celek ve skupině. Mrzí vás to?

Tak samozřejmě nás to mrzí, protože cíle jsme měli určitě vyšší. V zápase s Prahou jsme zaspali úvod, a přestože jsme měli šance i dobré pasáže, soupeř byl v daném zápase lepší a zaslouženě vyhrál. V zápase s Královéhradeckým krajem jsme byli jednoznačně lepší zase my. Věřil jsem, že nás to nastartuje a dojdeme v turnaji co nejdále, neskrývám, že jsme měli medailové ambice. Bohužel se to nepodařilo, ale i takový je někdy sport a i porážky a neúspěchy jsou pro hráče v tomto věku velmi cennou a důležitou zkušeností.

Ve čtvrtfinále jste vypadli s Pardubickým krajem. V čem se vám turnaj nepovedl, že jste skončili tak brzo. Není to podle vás škoda?

Pardubický kraj byl většinu času herně lepší, z mého pohledu hlavně proto, že naši hráči měli z nepochopitelného důvodu ze soupeře až příliš velký respekt. V druhé polovině šest hráčů nedohrálo z důvodu různých zranění, s takovým zásahem do sestavy je těžké otáčet nepříznivý vývoj. Neřekl bych, že se nám turnaj vyloženě nepovedl, na to, že hráči spolu absolvovali jediný společný trénink, a vzhledem k počtu mládežnických týmů v našem regionu, přičemž Dobřany ještě účast odmítly, jsme ostudu rozhodně neudělali. Ale jak jsem uvedl v předchozí odpovědi, kvalita v našem týmu rozhodně byla a ambice jsme měli vyšší, proto nás celkové páté místo určitě mrzí.

Výběr Plzeňského kraje se pokouší vstřelit branku během utkání s výběrem kraje Královehradeckého. Zdroj: ČMSHb.

Doufám, že se podobné akce budou opakovat co nejvíce

Na turnaji se představilo pouze 6 krajských celků. Není to podle vás škoda?

Určitě to škoda je. Když jsem v roce 2015 hrál stejný turnaj já, účastnilo se výběrů 8, turnaj byl dvoudenní a na hokejovém stadionu v Českých Budějovicích to byl nezapomenutelný zážitek. To, že byla letos tak malá účast, je určitě do jisté míry dozvuk doby, která celkově sportu moc nepřála. Nezbývá než doufat, že se to v příštích letech zase zlepší. I s menší účastí byl ale turnaj velice cennou konfrontací s těmi nejlepšími v žákovském hokejbale u nás, a já jsem velmi rád, že se vůbec uskutečnil.

Jakou váhu pro mladé hráče má tento turnaj? Budete i vy nadále trénovat krajský výběr Plzeňského kraje?

Určitě velkou, hráči si uvědomují, že se jedná o výběrový tým, který na prestižní akci reprezentuje celý region. Tomu odpovídá i přístup, jsem si jistý, že každý hráč si účasti na turnaji velmi vážil a přes výsledkové zklamání ji jednou vyhodnotí jako velmi cennou zkušenost. Doufám, že se podobné akce budou opakovat co nejvíce. Jestli u toho budu já, toť neznámá, ale jako trenér Plzně, která v žákovských kategoriích nemá ve své skupině příliš výraznou konkurenci, vím, jak moc je pro hráče a jejich rozvoj zásadní, aby měřili své síly s kvalitními soupeři. A takovýto turnaj je k tomu ideální příležitost, takže osobní účast příliš neřeším, hlavní je, aby podobné akce byly a mladí hráči se mohli co nejlépe a nejefektivněji rozvíjet.

Kompletní fotogalerie k dispozici zde.